Turilli/Lione Rhapsody – Zero Gravity (Rebirth and Evolution)

Turilli/Lione Rhapsody Zero Gravity coverMelodici sledujúci dianie u Talianov Rhapsody minulý rok určite boli vo veľkom zmätku. Už počas turné Rhapsody Reunion, ktorého sa zúčastnili ľudia z najslávnejšej zostavy tejto talianskej formácie, leader Luca Turilli vyhlasoval, že po jeho konci si dá od metalovej muziky pauzu. Krátko po ňom však ohlásil založenie novej kapely s prekvapivým názvom Turilli/Lione Rhapsody a začatie crowdfundingovej kampane na debutový album.

Mnohí fanúšici si nepochybne  kládli otázku ako bude znieť . Úvodná Phoenix Rising nám už čosi napovie. Minimálne to, že na Zero Gravity (Rebirth and Evolution) by sme muziku v štýle prvých diel Rhapsody  hľadali márne (žiadny Emerald Sword, Holly Thunderforce ani nič podobne). Preč sú typické fantasy texty – tentokrát sa v nich zaoberajú témami  ako metafyzika, vesmír a podobne.

Na druhu stranu však nechýba typický Lucov rukopis a Fabiov spev  (často doplnený zborovou podporou) a nájdeme tu aj symfonické prvky. Tie sú doplnené elektronikou. Spájanie symfónie a elektroniky je jednou z hlavných poznávacích znamení tohto diela. Nie som síce fanúšikov ,,podobných vecí“, tu mi to však sample prepojené so symfóniou neprekážajú. Samotný Fabio sa občas svojím hlasom vyšplhá až do ,,operných výšin“.

Pochváliť treba aj celkovú produkciu: Narozdiel od albumov Luca Turilli’s Rhapsody (kde sa často až preháňalo so symfóniou) majú tu všetky prvky (gitary, bicie, spevy, symfonia) vyvážený priestor.

Záver: Zero Gravity (Rebirth and Evolution) rozhodne nie je zlý album. Je to však pomerne  ,,ťažký materiál“ na viacero vypočutí.  Osobne mám obavu, ako ho príjmu ostatní. Za mňa však dávam skoro plné hodnotenie.

Lineup:

  • Fabio Lione – spev
  • Luca Turilli – gitary, klávesy, piano
  • Dominique Leurquin – gitary
  • Patrice Guers – basa
  • Alex Holzwarth – bicie

Hostia:

  • Elize Ryd (skladba 3)
  • Mark Basile (skladba 9)
  • Sascha Paeth (skladba 11)

Tracklist:

  1. Phoenix Rising
  2. D.N.A. (Demon and Angel)
  3. Zero Gravity
  4. Fast Radio Burst
  5. Decoding the Multiverse
  6. Origins
  7. Multidimensional
  8. Amata immortale
  9. I Am

Bonusy:

  • Arcanum (Da Vinci’s Enigma)
  • Oceano (Josh Groban cover)

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.tlrhapsody.com/
https://www.facebook.com/tlrhapsody/
https://www.nuclearblast.de/turilli-lione-rhapsody

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *