Rock pod Kameňom (Within Silence, Arkona, Beast in Black… ); 3. august 2019; Snina + vyjadrenia niektorých účinkujúcich

V záverečný deň RPK 2019 dominovali hlavne slovenskí interpreti. Tesne pred jeho zahájením trochu popršalo, no hneď sa aj vyčasilo a mohli sme si užívať dobrú hudbu za pekného počasia.

Zaujímavý bol už úvod. Prvou kapelou boli martinskí power/heavy metaloví Eufory. Tí patria medzi najrýchlejšie rastúce slovenské bandy. Minulý rok im vyšilo druhé CD Higher and Higher a okrem Slovenska intenzívne koncertujú aj v Českej republike a aj Poľsku.

Už minulý rok niektorí milovníci Rocku pod Kameňom sa dožadovali ich účasti (facebook, súkromné rozhovory). Obecenstvo rozhodne nesklamali. Spevák Ľuboš Senko ma pekný rozsah hlasu a farbu hlasu a skladby z oboch albumov rozhodne fungovali.

eufory rock pod kamenom 2019

Melodici z Košíc Within Silence taktiež patria medzi nádejne formácie slovenskej metalovej scény. Na konte majú dva albumy (posledný Return from the Shadows 2017) a navyše hrávajú po celej Európe (Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko…). V Snine hrali po druhýkrát.

Pod pódiom sa zhromaždil relatívne slušný dav. A samotný koncert bol viac než perfektný – malo to ,,správne grády“ a napriek malému času spevák Martin Klein stíhal aj komunikovať s ľuďmi, čo sa predošlým účinkujúcim v pod. čase veľmi nedarilo.

within silence rock 2019

Ide do tuhého

Nasledovala slovenská stálica Dereš. Tentokrát do Sniny dorazili bez klávesov – všetky songy boli odohrané iba s dvoma gitarami. Nie som síce odporcom klávesových nástrojov, ale tejto bande to viac svedčalo. Opäť ako predtým sa ich vystúpenie nedá ohodnotiť ináč ako na výbornú (po všetkých stránkach). Všetkých bavili jednak novinky, aj staré hity. Najväčší ohlas mal samozrejme veľhit Na Pánske – venovaný nebohému členovi ,,Šešovi“.

deres rock pod 2019

Ďalší interpret ma tak trochu prekvapil. To, že Horkýže Slíže budú mať takú účasť a spravia takú zábavu som veruže nečakal. Prekvapila aj menšia zmena zostavy – basgitaru neobsluhoval Kuko ale dievčina Veronika Smetanova.

A tretím prekvapením boli doplnky – mohutné pyrotechnické efekty a delá vystreľujúce konfety a papieriky. Tradičných Kukových vtipov bolo však pomenej – max ,,Alkoholik Mário“ a ,,špeciálne narodeninové blahoželanie“ bubeníkovi.

horkyze rock pod 2019

Prvou zahraničnou formáciou tohto dňa boli Nemci Steel Engraved hrajúci power/heavy metal. Pre prítomných boli veľkou neznámou, po pár piesňach sa však chytili. Rovnako ako u H.S. aj ich koncert dopĺňala pyrotechnika.

steel rock pod kamenom 2019

Hlavný program

Ruská Arkona so sympatickou speváčkou Mašou bola prvým headlinerom dňa. Zaujímaví boli už z vizuálneho hľadiska – všetci oblečení v odevoch z vrecoviny. Aspoň z môjho pohľadu bol začiatok trochu rozpačitý – tie nové dlhé-atmosféricke skladby sa veľmi nehodili na typickú festivalovú zábavu.

No keď pridali tie energické staršie tak sa to pekne rozbehlo. Nechýbal moshpit, stagediving a niektorí sa bavili trochu špeciálne – akýmsi veslovaním.

arkona rock pod 2019

Fíni Beast in Black boli najočakávanejšou formáciou dňa. Ich elektro heavy/power metal vďaka chytľavým rytmom v kombinácii s vysokánskym hlasom gréckeho speváka Yannisa Papadopoula bavil takmer každého. Setlist tiež bol pekne vyvážený – rovnomerný priestor mali obe platne.

Z aktuálnej From Hell with Love odzneli napr. – Cry Out for a Hero, Unlimited Sin, Sweet True Lies z predošlej Berserker Beast in Black hrali aj tieto kúsky – The Fifth Angel, Born Again…

beast in black 2019

Záver dňa

Trochu nepochopiteľné bolo umiestnenie ďalšej bandy – Švajčiarok Back :N: Black, ktoré si zopakovali vystúpenie z predošlého dňa.

A na úplný záver zahrali domáci metalcoristi The Now. Pôvodne mali vystúpiť v piatok, no kvôli spomínaným problémom s Motorbandom sa ich vystúpenie presunulo.

Celkové hodnotenie: Napriek určitým výhradám hodnotím tohtoročný Rock pod Kameňom pozitívne. Zaujímavé kapely, žánrovo vyvážený lineup – t. j. ,,z každého rožku trošku“ (aj power metal, aj thrascore, aj niečo popovejšie atď…), skvelá atmosféra. Usporiadatelia odviedli dobrú prácu – za čo im patrí poďakovanie.

Na záver ako tradične si môžete prečítať vyjadrenia niektorých účinkujúcich

The Now (Ján Brečka):

Zdravíme všetkých fans Slovami sa to nedá opísať ale hralo sa nám naozaj skvelo. Aj keď sa nám na poslednú chvíľu zmenil hrací čas a uzatvárali sme fest ako posledná kapela, naši verní fanúšikovia nás nesklamali a ostali až do samého konca. Ešte raz veľká vďaka snáď sa vidíme o rok. PS: THE NOW

Dereš (Martin Uherčík):

Po troch rokoch sme sa vrátili na Rock pod Kameňom a užili sme si vystúpenie. Fanúšikovia boli skvelí a myslím, že sme ponúkli kvalitné hard’n’ heavy vystúpenie. Z kapiel, ktoré vystúpili počas tretieho dňa ma zaujal skvelý rozsah frontmana z Beast’n’Black a aj energia ich vystúpenia. Najviac sa mi však páčili baby z AC/DC revivalu BACK:N:BLACK, ktoré odpálili svoju show naozaj v top kvalite a ich prevedenie hitov od AC/DC som si naozaj vychutnal.

Within Silence (Richard Germánus):

Bol to super pocit zahrať si znovu po 4 rokoch na festivale Rock Pod Kameňom, ktorý je v mojich očiach jeden z najlepších na Slovensku. Festival sme si užili ako na pódiu tak aj mimo neho. Vrcholom bola pre mňa kapela “Beast in Black” no páčili sa mi aj nemeckí “Steel Engraved”. Ďakujeme všetkým fanúšikom a veríme, že sa uvidíme čoskoro!

Motorband (Libor ,,Máča” Matejčik):

Festival Rock pod Kameňom byl pro Motorband velkou výzvou. Hlavní pořadatel dal MB skvělý čas. Bohužel se po cestě vyskytly komplikace a dodávka s nástrojouvou aparaturou přijela pozdě. Z tohoto důvodu byl náš set posunut na 2h ráno. To jediná “černá skvrna” na této akci, protože festival je naprosto skvěle obsazen s veškerým komfortem v nádherném prostředí Sninských rybníků. Ještě jednou se moc omlouváme slovenským fans i organizátorům festivalu. L.M.

Použité foto: https://www.facebook.com/rockpodkamenom/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *