Elvenking – Reader of the Runes – Divination

elvenking reader of cover

elvenking reader of coverTalianská pagan/folk/power metalová skupina Elvenking má cestu popularity jasne danú. Smer nahor samozrejme. Dôkazom toho je aj aktuálny počin Reader of the Runes – Divination.

Kombinujú všetko zaujímavé, čo európsky melodický metal ponúka. Nemecký power metal, ale s typicky taliansky znejúcimi a zaujímavými riffmi. Občas dosť progresívnymi.

Samozrejmosťou sú aj symfonické klávesy, výrazný vplyv Running Wild. Vďaka husliam občas pripomínajú aj folk metalových otcov Skyclad. I keď oproti Skyclad ten nástroj neprináša takú kreativitu a techniku.

Skvelý spevák

Čo ma na tejto kapele baví najviac je spevák Damna. Jeho prejav je krásne americký. Presne v duchu moderného amerického metalu.

A tak teda aj melódie spevu nie su tak klišovité ako u niektorých európskych kolegov. Bubeník Lancs podáva skvelý výkon a o gitarách Rafahela a Aydana sa inak ako pozitívne nedá vyjadrovať.  Je zaujímavé sledovať ich diskografiu a vývoj.

Osobne si myslím, že najlepšia ich platňa Two Tragedy Poets ostala stále neprekonaná, ale táto jej šliape na päty. I keď podľa mňa túto bandu si užijete najviac live. Naživo je to neopakovateľná zábava. A nie len vďaka skvelému imidžu.

Zo skladieb ma zaujali hlavne Silverseal a The Misfortune Of Virtue. A ta druhá menovaná sa stala dokonca tak obľúbená, že ju mám v playliste v aute. A to sa u mňa rovná zlatej medaile.

Za to Under The Sign Of Black Star ma doslova nudila a v black metalovej delostrelbe Malefica Doctrine som našiel veľkú podobnosť s rannými At The Gates.

Zvuk a obal sú už tradične vydarené a album pôsobí kompaktne a pozitívne. Vyznenie je veľmi veselé a ani nie moc časté využitie black metalového harsh vokálu to nezmení.

Verdikt

Elvenking majú pred sebou budúcnosť a ak pôjdu touto cestou, tak môžu patriť do pomyselnej prvej ligy.

Lineup:

  • Damna – spev, basa
  • Aydan – gitary, klávesy, doprovodné vokály
  • Rafahel – gitary
  • Lethien – husle, dorpovodné vokály
  • Jakob – basa, dorpovodné vokály
  • Lancs – bicie

Tracklist:

  1. Perthro (instrumental)
  2. Heathen Divine
  3. Divination
  4. Silverseal
  5. The Misfortune of Virtue
  6. Eternal Eleanor
  7. Diamonds in the Night
  8. Under the Sign of a Black Star
  9. Malefica Doctrine
  10. Sic Semper Tyrannis
  11. Warden of the Bane
  12. Reader of the Runes – Book I

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: AFM Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.elvenking.net/
https://www.facebook.com/elvenking.official/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *