Tomáš Štěpánek (End of Scream) – ,,Bez vás bychom nebyli tam, kde jsme”

tomas stepanek 2019Metal/rocková muzika sa dá produkovať aj netradičnými formami. Poznáme napr. tzv. acapella metalistov Van Canto, Ottone Pesante hrajúcich len s trúbkami a bicími. V českom meste Loket vzniklo zaujímavé zoskupenie End of Scream. V ich zostave nechýbajú dve gitary, basa, bicie no namiesto spevu používajú dvoje husle. Nedávno vydali už druhý album Sanctuary. Viac o kapele, albume už povie jeden z huslistov Tomáš Štěpánek

Čauko Tomáš, skupina End of Scream hrá zaujímavú hudbu – rock s využitím huslí a navyše bez vokálov. Ako vznikla celá kapela a nápad hrať takúto tvorbu?

Tomáš Štěpánek: Zdar. Dali jsme se dohromady na hudebním táboře roku 2013. Jako první jsem přišel se skladbou s názvem Violincore, kterou jsem nacvičil s bubenicí Lindou a ostatními účastníky hudebního tábora.

Po závěrečném koncertě a relativně velkém úspěchu u posluchačů bylo celkem jasné, že z toho musí vzniknout plnohodnotná kapela. Oslovil jsem tedy bráchu Ondru, kamaráda z gymplu Honzu, kolegu z orchestru Víťu a spolužáka ze základky Matouše. Všem se nápad instrumentální tvorby líbil, takže jsme pokračovali ve stylu první skladby dál.

Prednedávnom vám vyšiel nový album Sanctuary. Aký bol proces jeho vzniku?

Tomáš Štěpánek: Album Sanctuary vznikalo poměrně dlouhou dobu, takže se na něm promítlo docela široké spektrum kapel, které nás za daný čas inspirovaly. Samotné nahrávání pak probíhalo operativně v našich domovech a výsledek jsme pak posílali do Mercury studia k Romanu Šandorovi. Zní to docela stručně, ale byl to boj. 🙂

V čom sú najväčšie rozdiely oproti vášmu debutu Violincore?

Tomáš Štěpánek: Na první poslech je znát, že oproti Violincore obsahuje nové album více nástrojů, než jsou kytary, basa, bicí, housle. Další rozdíl je, že se na jeho tvorbě podílelo taky více lidí, jako například Jindra Michalik, který pro nás složil orchestrální intro The Lost World.

Nebo houslistka Olivia Dawn, která nám pomohla složit housle do skladby Survive. Jinak obecně si myslíme, že album je kompozičně více promyšlené. Obsahuje více pasáží, kde si posluchač může odpočinout, což předchozí album tolik nenabízelo.

Príbeh 

Album rozpráva určitý príbeh. Mohol by si o ňom povedať viac?

Tomáš Štěpánek: Příběh je již naznačený volbou názvů skladeb a grafikou alba, kterou pro nás udělal Roland Rawen Havran. Popisuje tedy příběh člověka hledajícího útočiště v neznámém světě, kde se ztratil.

Dá sa váš príbeh parafrázovať na súčasné dianie v spoločnosti?

Tomáš Štěpánek: To bych spíše nechal na každém posluchači zvlášť. Ale každý z nás se určitě někdy cítil ztracený a hledal nějaké bezpečné místo.

 Zrejme je ťažšie povedať nejaký príbeh iba hudbou bez textov…

Tomáš Štěpánek: Ano, pouze hudbou určitě není jednoduché odvyprávět nějaký konkrétní příběh. Nicméně o to víc si posluchač může vytvořit svou vlastní verzi příběhu.

end of scream 2019

K piesni Survive ste natočili videoklip. Prečo práve tento song?

Tomáš Štěpánek: Z nového alba jsme měli dva adepty pro natočení videoklipu – In The Storm a Survive. Každá z těchto skladeb reprezentuje jiný přístup ke skládání. In The Storm, ke které vznikla jako videoklip pohyblivá grafika alba Sanctuary, jsme skládali v programu Guitar Pro, kam jsme zapsali jednotlivé nástroje a pak nahráli.

Survive jsme postupovali tak, že jsme nápady nahrávali přímo do počítače a z toho pak vznikla celá skladba. No a proč právě k ní jsme natočili videoklip? Všichni jsme se shodli, že ta skladba má úplně jiný styl a jinou energii než ostatní, tak jsme toho využili k tomu, abychom zaujali nové posluchače.

Chystané koncerty

Čo koncerty? Kde vás budú ľudia môcť vidieť?

Tomáš Štěpánek: Do konce roku nás čekají asi tři akce – 30.11. akustický koncert v loketské knihovně, 1.12. elektrický koncert v Aši a úplně poslední koncert tento rok bude v loketském amfiteátru na Silvestr (31.12.), což je pro nás symbolické, protože právě tam jsme v roce 2015 pokřtili naše první album Violincore.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Tomáš Štěpánek: Na Slovensko bychom určitě rádi zavítali, až se naskytne nějaká příležitost. Pokud o něčem víte, dejte vědět!

Hudobná scéna

Ako osobne vnímaš hudobnú scénu v Česku?

Tomáš Štěpánek: Myslím si, je tu spoustu nadaných mladých kapel, které by měly mít možnost se někde ukázat. K tomu velice dobře slouží sociální sítě. Pokud je nějaký originální nápad, stačí dát dohromady demo nahrávku, video a pustit to do světa, případně to propagovat za peníze.

Trochu větší problém ale vnímám v tom, že pak lidi docela málo chodí na koncerty, které se pořádají v jejich okolí. Díky Spotify si můžeme kdykoliv poslechnout téměř jakoukoliv hudbu chceme, ale nejvíc kapelu podpoří fanoušek, kterej si přišel poslechnout oblíbenou kapelu naživo. Protože naplněný sál/klub/hospoda je pak pro kapelu nelepší forma propagace.

Bežný život

Mohol by si povedať niečo o živote členov mimo kapelu?

Tomáš Štěpánek: No, tak máme to celkem různorodý. Kytarista Honza studuje strojírenskou fakultu na ČVUT. Basák Matouš se po dostudování bakaláře na biomedicínské fakultě ČVUT dal na VŠE a zabývá se financemi i v rámci svojí práce.

Houslista Víťa má za sebou Přírodovědeckou fakultu UK a plzeňskou konzervatoř, teď pracuje na památkovém ústavu v Lokti, ve volném čase dělá slam poetry a hraje ještě v pár dalších hudebních tělesech. Náš čerstvý bubeník Olda je v 9. třídě na základce a ve volnym čase prostě hraje na bicí. No a  pracuju jako IT konzultant, ještě si dodělávám inženýra v brně na VUT a ve volnym čase se věnuju hlavně hudbě.

Tak to bola posledná otázka, takže ďakujem veľmi pekne za odpovede, a taktiež máš možnosť niečo odkázať čitateľom.

Tomáš Štěpánek: Všem vám děkujeme za vaši podporu! Bez vás bychom nebyli tam, kde jsme. Jo, a choďte na koncerty!

Youtube ukážka:

Linky:
endofscream.com
facebook.com/endofscream/
bandzone.cz/endofscream

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *