Lego z Abstractu – ,,V Rumunsku sme sa dočkali veľmi dobrého prijatia, čo nás samozrejme teší”

Lego AbstractJedna z najunikátnejších slovenských formácii, banskobystrickí inštrumentalisti ABSTRACT, sú nesmierne aktívni. Nedávno sa vrátili z rumunského miniturné a chystajú aj veľa nového. Podrobnosti v nasledujúcom rozhovore s vedúcim kapely Peťom ,,Legom“ Lengsfeldom.

Zdravím Lego, pred pár dňami skončilo rumunské miniturné ABSTRACT  z ktorého vznikol aj taký mini dokument. Kedy začalo a ako prebiehalo? 

Lego: Ahoj Tomáš Áno, boli sme v Rumunsku na štyroch koncertoch. Turné začalo 18.5 a skončilo 21.5 . Bolo to skôr také minitour by som povedal.

Všetko bolo veľmi dobre zorganizované a turné prebiehalo úplne klasickým spôsobom, na ktorý sme už za tie roky zvyknutí. Čiže príchod, vyloženie vecí, zvuková skúška, samotný koncert, balenie vecí, odchod na ubytovanie a odpočinok 🙂

Niekedy sa nám podarí aj niečo vidieť z mesta kde hráme, poprípade niečo pozrieť po ceste, ale tak to je skôr výnimočné. Užívame si to však vždy naplno. Treba však aj povedať, že to nie je naša prvá návšteva Rumunska a verím, že sa tam znovu aj  vrátime.

Skvelý výlet

Aké mestá a kluby ste navštívili?

Lego: Tentoraz sme  navštívili  mestá ARAD (FLEX Club), TIMISOARA (DAOS club), PETROSANI (BAROCK club) a RAMNICU VALCEA (ABY STAGE club ).

Dodo Ďatel z Galadriel v jednom rozhovore tamojšie publikum veľmi chválil. Dočkali ste sa aj vy skvelého prijatia? 

 Lego: Rumunské publikum je veľmi dobré a vnímavé. V tom má Dodo absolútnu pravdu.

Áno, dočkali sme sa veľmi dobrého prijatia, čo nás samozrejme teší. Hlavne koncerty v Timisoara a Petrosani boli vynikajúce, keďže tam sme hrali v piatok a sobotu.

No nezaostávali ani mestá Arad a Ramnicu Valcea. Z našej strany veľká spokojnosť. Ja osobne som stretol kopec starých  známych a spoznal veľa nových ľudí, čo je super.  Ako som povedal predtým, veľmi radi sa opäť do Rumunska vrátime.

Mohol by si uviesť nejaké kuriózne príhody čo ste tam zažili?

Lego: Jednoznačne sa nedá zabudnúť na cestu z mesta Petrosani, ktoré leží v Transylvánii do mesta Ramnicu Valcea.  Do navigácie sme zadali všetko ako bolo treba no navigačka nás aj tak naviedla cez tú najhoršiu cestu akou sme mohli v Rumunsku ísť 🙂

Dá sa povedať, že sme skoro 100 km išli cez hory Transylvánie po totálne rozbitých a kľukatých cestách. Na jednej strane to bolo super, lebo sme videli nádhernú prírodu no na strane druhej sme sa báli o autá a aj o nás samotných 🙂 Miestami som fakt nevedel, či sa mám smiať alebo plakať. Našťastie všetko dobre dopadlo a zostanú len skvelé spomienky.

Pokračovanie?

Je v pláne pokračovať v takýchto akciách, resp. máte už naplánované dačo konkrétne?

Lego: Ako myslíš chodiť z mesta do mesta po totálne rozbitých cestách ? 🙂  To v pláne určite nemáme 🙂 Nabudúce tú GPS-ku asi rozmlátim.

No viem kam svojou otázkou mieriš. Takže odpoveď je určite áno. ABSTRACT je kapela, ktorá má ako svoju prioritu hranie v zahraničí. Rozplánovaného je toho viac a táto jeseň bude pre nás dosť koncertná, no treba sa nám aj venovať novému albumu.

Takže to zase preháňať nejako nebudeme. Čo môžem povedať je, že koncom októbra by sme mali navštíviť Chorvátsko a asi Bosnu a Hercegovinu. Mali by to byť 4 koncerty.

Budúcnosť

 A čo Slovensko. Kde najbližšie vystúpite?

Lego: Čo sa týka Slovenských koncertov tak najbližšie vystúpime na Urpín festivale a to 8. júla spolu s The Exploited, Depresy , Editor alebo Attack of Rage.

Potom 16. septembra v našom bystrickom Tartarose na MANIFEST OF BRUTALITY 6. No a koncom septembra pôjdeme 3 koncerty, ktoré odohráme v Bratislave – Fuga, Poprade – Rock Fabric a Košiciach – Collosseum spolu s rumunskými SYN ZE SASE TRI a MALPRAXIS. To sú zatiaľ najbližšie plány pre Slovensko .

 Posledný album Lightheory ste vydali v roku 2014. Ako ho hodnotíš z odstupom času?

Lego: Veľmi dobre. Som s ním absolútne spokojný. Je vypredaný a fanúšikom sa tiež páči, čo je dôležité. Myslím, že album Lightheory sa nám veľmi vydaril. Mali by sme rozmýšľať nad jeho dolisovaním, pretože nemáme ani jeden kus už.

Nový album?

Máte už zložené niečo na nový?

Lego: Áno, ako som už naznačil, robíme postupne na novom albume. Môžem povedať, že máme spravenú prvú novú skladbu a niekoľko rozrobených. Nechceme však nič uponáhľať a dáme si na novom albume veľmi záležať. Určite nespíme. Sme veľmi aktívna kapela ver tomu.

Vašimi prvotinami boli tri demá – Instrumental Emotion (1996), Aestuum II (MCMXCVIII) (1998), Fragmenthea (2000). Neplánujete niektoré skladby z nich vydať aj oficiálne?

Lego: Myslím, že touto otázkou si trafil do čierneho. Áno, plánujeme a 20. júla budú naše prvé dva demá Instrumental Emotions a Aestuum II + bonusové skladby vydané v peknom digipackovom vydaní pod Pařát production. Celé to  ponesie  názov REMEMBRANCE. Dokopy tam bude 14 piesní.

Demá prešli  štúdiovou úpravou, takže zvuk by mal byť určite lepší ako na kazetách. Predávať sa to začne na Gothoom festivale a budú k tomu spravené aj tričká. Verím, že týmto potešíme nie len seba, ale aj našich starých fanúšikov, ktorí si nás pamätajú ešte z druhej polovice deväťdesiatych rokov. Teda z obdobia našich začiatkov.

Bilancia

 Ty na scéne pôsobíš od roku 1994, ako by si zhodnotil jej vývoj za tú dobu?

Lego: Ako povedal jeden múdry človek: Nič netrvá večne, trvalá je len zmena. Tak to isté platí aj pre hudobnú scénu ako takú všeobecne

Veľa veci sa zmenilo. Niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu a niečo na zmenu len čaká. Veľa ľudom scéna za tie roky zobrala ale zase aj niečo dala. Nebolo to len med lízať. Veľa vecí sa robilo doslova na kolene.

Ja som však veľmi rád, že som bol a stále som súčasťou tejto scény. A keďže  som pozitívne mysliaci  človek, tak jej vývoj hodnotím v celku  pozitívne.

Je tu stále  kopec skvelých ľudí zapálených pre vec a samozrejme aj kopec skvelých hudobníkov, ktorí majú moju poklonu napríklad aj preto, že to na scéne tiahnu tiež viac ako 20 rokov a sú jej pevnými piliermi. A tiež som rád, že napríklad vznikajú nové mladé kapely. Držím im palce.

 Čo považuješ zatiaľ za svoj najväčší úspech?

Lego: To, že ABSTRACT je tu viac ako 20 rokov a je stále aktívny a plný sily. Vydáva albumy, točí videoklipy, koncertuje. A teší ma to o to viac, lebo sa nám to podarilo ako inštrumentálnej kapele, ktorej v našich začiatkoch len málo kto prial a veril jej, lebo sme si vybrali úplne inú cestu ako ostatní v tej dobe. IRON WILL !!

Ok tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Lego: Všetkým čitateľom Metalmania-Magazínu a samozrejme aj našim fanúšikom prajem v prvom rade veľmi veľa zdravia. Kopec skvelých koncertov , pohody a úspechov. Budeme sa na nich tešiť na našich koncertoch. Držte sa a vidíme sa. INSTRUMENTAL RULES !!

Autor fotiek a minidokumentu: Sachtikus

Minidokument:

Album Lightheory:

Linky:
http://www.abstractband.eu/
https://www.facebook.com/abstractinstrumental/?fref=ts
https://www.instagram.com/abstract_instrumental/
https://www.youtube.com/channel/UC0Cxc0g3d6yrYh5jvFVSAqg/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *