Pišta (Morhörr) – ,,Živé vystúpenia nám nesmierne chýbajú”

Všetci milovníci dobrého slovenského metalu určite poznajú thrash metalovú kapelu Morhörr z Bratislavy. Tá funguje od roku 2016 a pravidelne koncertuje či už vo svojom domovskom meste, ale aj v jeho blízkom, a vzdialenom okolí. Tento mesiac vydali svoj debut EP Pach Krvi. O jeho zrode, koronakríze a iných veciach porozprával gitarista Štefan “Pišta” Pollák:

Zdravím Pišta, tak nedávno ste digitálne vydali debutové EP Pach Krvi. Na úvod sa spýtam, ako dlho bolo nahrávané?

Pišta: Ahoj, v prvom rade by som sa rád poďakoval v mene celého Morhörr-u za túto možnosť predstaviť našu bandu. Čo sa týka vzniku EP, tak to sa nerodilo úplne ľahko. Celý proces trval niekoľko mesiacov.

Bohužiaľ, počas nahrávania kapelu opustili dvaja členovia, čo celý proces dosť pozdržalo. Nato k nám zavítala všade prítomná pandémia, ktorá tiež prispela k určitému zdržaniu. Nakoniec to ale všetko dospelo k zdarnému koncu. Všetci sme samozrejme nemierne radi, že sa to podarilo.

Zrejme máte zložených viac skladieb, podľa čoho ste sa rozhodli, ktoré nahráte?

Pišta: Áno, máš pravdu, skladieb máme viacero a výber skladieb, ktoré sa objavia na EP sme robili interným hlasovaním. V podstate sme na EP umiestnili skladby, ktoré v rámci kapely majú prívlastok “najstaršie”. Všetky skladby, umiestnené na EP, sprevádzajú Morhörr od jeho prvopočiatkov.

Je v pláne aj fyzická kópia?

Pišta: Priznám sa, že v tomto smere ešte nepadlo konečné rozhodnutie. Všetko samozrejme záleží, ako sa vyvinie súčasná situácia. Určite ale nevylučujeme možnosť aj fyzického nosiča. Predsa, ten pocit, keď držíš v rukách niečo hmatateľné je určite iný ako keď má dané dielo len digitálnu formu.

Dalo by sa už povedať, kedy bude jeho nasledovník?

Pišta: Na túto otázku je momentálne ťažké odpovedať. Isté je, že stále makáme a snažíme sa dať dohromady dostatok materiálu. Všetci v kapele pevne veríme, že sa nasledovníka dočká.

Bude v budúcnosti aj nejaký full album? Alebo chcete pokračovať cestou vydávania EPčkok?

Pišta: Dôvod, prečo sme začali práve s EP bol v podstate pragmatický. Jednalo sa o to, že niektorí členovia zatiaľ nemali skúsenosti s nahrávacím procesom, preto padlo rozhodnutie vyskúšať si nahrávanie najprv v “menšom”.

Myslím, že všetci si z toho odniesli skúsenosti, ktoré neskôr zúžitkujú pri ďalšom nahrávaní. Naše plány do budúcnosti smerujú určite k tomu, aby sme k nášmu EP pridali “dospelejšieho” súrodenca v podobe regulárneho albumu.

Vy ste boli relatívne aktívnou koncertnou kapelou, no momentálne, bohužiaľ, stále zúri koronasvinstvo. Máte ale v pláne nejaké konkrétne akcie po jej konci?

Pišta: Živé vystúpenia nám nesmierne chýbajú. 🙁 Nič nenahradí tú energiu, ktorú nám dodávajú ľudia pod pódiom. Bohužiaľ, situácia je, aká je a nám nezostáva nič iné, len to prijať a vydržať. Ani nám sa, bohužiaľ, nevyhli zrušené akcie.

Čo sa týka plánov do budúcna, tak je ťažké momentálne odhadnúť, kedy sa všetko vráti do normálu. Mojím osobným snom je, aby sa nám aj tento rok podarilo zorganizovať našu tradičnú jesennú akciu Danse Macabre.

Porozprávaj o povolaniach, záľubách, záujmoch členov Morhörr.

Pišta: Súčasnú zostavu Morhörr-u tvoria štyria členovia. Jeden z členov pracuje v oblasti stavebníctva, ďalší je súčasťou zdravotného systému. Zvyšok pracuje v oblasti informačných technológií. Určite nás všetkých spája jedna veľká záľuba a tou je hudba. Ďalej je to literatúra, cestovanie a veľa ďalších bežných záľub, a záujmov.

Ako začala tvoja cesta hudobníka a ako si sa dopracoval ku kapele?

Pišta: Môj záujem o hudbu sa ma drží už od útleho detstva, najprv ako pasívny poslucháč, no neskôr ma to stále viac ťahalo k tomu, založiť si vlastnú kapelu. Tak, ako u väčšiny, začiatky boli skôr punkové, kde sme sa všetci vlastne len učili, čo a ako. Nikto z nás nemal žiadne hudobné znalosti.

Boli to časy minulé, kde informácie neboli tak ľahko dostupné ako dnes. Skúsenosti sme si postupne vymieňali medzi sebou a hltali každú možnosť naučiť sa niečo nové. Bola to doba, ktorá na mňa osobne silno pôsobí dodnes.

Neskôr som sa od punku presunul do black metalovej kapely “Legion Obscure”. Po jej rozpade som skôr hrával v rôznych projektoch, ktoré zväčša neopustili priestory skúšobne. Po mojom presune do Bratislavy sme sa v kapele “Doktor Duides” spoznali so súčasným spevákom Morhörr-u, Flaviom. Rozpadom DD sme sa spolu rozhodli pokračovať v ceste, preto sa v roku 2016 rodí Morhörr.

Čo vlastne znamená názov Morhörr?

Pišta: Pri výbere názvu sme sa snažili vymyslieť niečo, čo by nemalo nejaký hlbší význam. Práve toto slovné spojenie sa nám hneď zapáčilo a prišlo nám, ako vhodné.

Ako trávite dnešné koronačasy? Ste v kontakte? Skúšate?

Pišta: Počas nahrávania EP sme mali menšiu pauzu, kedy sme spoločne neskúšali. Po pár týždňoch sa v nás prebudil hlad po opätovnom skúšaní, takže v súčasnej dobe fungujeme skoro štandardne.

S chalanmi sme neustále v kontakte a pokúšame sa znova dostať do tempa. Snažíme sa tento obmedzený režim využiť, čo najlepšie, preto čas strávený doma sme venovali aj príprave nového materiálu.

Skús pár vetami opísať slovenskú scénu. Čo sú jej najväčšie klady a zápory?

Pišta: Keďže našu prevažne UG scénu vnímam a prežívam už nejaký ten rok, musím povedať, že mi opäť začína robiť radosť. Mám pocit, že po určitom útlme sa opäť začínajú objavovať zaujímavé mladé kapely a scéna znova ožíva. Verím, že ani “koronasvinstvo” sa na nej nijako zásadne nepodpíše a práve naopak, po vynútenej pauze príde o to väčšia túžba po hudbe.

Ok, tak to už bol záver. Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Pišta: Čitateľom by som rád odkázal to, nech tieto pre nás všetkých ťažké časy prekonajú v zdraví a verím, že po odznení tejto pandémie stúpne hlad po koncertoch, a my už sa nevieme dočkať, až sa opäť na nejakom z nich uvidíme. Ďakujeme týmto všetkým za podporu, ktorú si nesmierne ceníme.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/morhorr/
https://bandzone.cz/morhorr
https://morhorr.bandcamp.com/album/pach-krvi-ep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *