Pred érou slávy

Slávni muzikanti mali rôzne začiatky. Poznáte to, väčšinou vystriedali niekoľko kapiel, a až tak sa im podarilo dostať do širokého povedomia.

chris before freedom call

Pozrime a vypočujme si pár príkladov, ako vyzerali začiatky niektorých slávnych hudobníkov

1. Kymera (Andi Deris)

Veľa ľudí vie, že Andi Deris pred Helloweenom spieval v Pink Cream 69. Ale čo robil ešte pred érou Pink Cream 69? V roku 1984 sa pripojil ku kapele Dragon, s Brunom a Oscarom Di Blasiovími (gitaristami), Berndom a Stefanom Lüddemannovcami (prvý hral na basu, druhý na bicie). Neskôr došlo k zmene mena z Dragon na Kymera. Stefan po pár rokoch Kymeru opustil…

V kapele sa objavili rôzni bubeníci, napr. Ralph G. Mason (neskôr spolupracoval na Andiho sólo projekte Andi Deris and The Bad Bankers) a megaznámy Kosta Zafiriou. Obaja v roku 1987 Kymeru opustili a spoločne založili Pink Cream 69. Ostatní sa snažili pokračovať, dokonca našli speváka s podobným hlasom ako AndiMichael Moretta. Michael naspieval jediný oficiálny počin – EP Animality (1989). V roku 1990 však Kymera zanikla.

Skladby Kymery, bohužiaľ, nikdy neboli nahrané v kvalitnejšej podobe. Max. jedna – Shadows are Falling bola použitá na prvom singli PC69 – One Step into Paradise.

2. Iron Fist (Kai Hansen, Markus Grosskopf, Piet Sielck Ingo Schwichtenberg)

Aj samotní Helloweeni majú niekoľko predchodcov. Slávny gitarista a spevák Kai Hansen spolu s Pietom Sielckom v roku 1978 sformovali bandu Gentry, a pripojil sa k nim bubeník Ingo Schwichtenberg, a basák Markus Grosskopf. Od roku 1981 si zmenili názov na Second Hell a o rok nato sa začali volať Iron First.

Pod názvom Helloween fungujú od roku 1983. Piet Sielck (ktorý ináč spolupracoval s Kaiom na skladbách, použitých na prvé EP Helloween – 1985) od 1996-teho rozbehol Iron Savior a tam pôsobí dodnes. Samotný Kai s Iron Savior tiež istý čas hrával.

Z éry Second Hell pochádza napr. song Cold Heart.

3. Ill Prophecy (Michael Kiske)

Miláčik všetkých (dobre, tak väčšiny 🙂 ) melodikov Michael Kiske pred Helloweenom účinkoval v kapele Ill Prophecy. Vznikla v roku 1984 a členovia pochádzali z Hamburgu. Oficiálne síce nevydali žiaden album, ale v 1986-tom natočili 5 skladbové demo. Dve piesne z neho – A Little Time a You Always Walk Alone boli neskôr vydané na albumoch Helloweenu.

4. Tyran’ Pace (Ralph Scheepers)

Spevák Ralph Schepers sa, samozrejme, preslávil hlavne vďaka ,,Kaiovcom“ – Gamme Ray. Pred Gammou fungoval aj v päťčlennom zoskupení Tyran’ Pace (vznik – 1983, Stuttgart). Keď Helloween hľadali speváka, tak bol prvým na koho sa Kai obrátil. Ralph to odmietol, pretože veril v úspech Tyran’ Pace, ktorý sa však nikdy nedostavil.

Podľa vlastných slov odmietnutie neskôr veľmi ľutoval. ,,Tyrani“ s Ralphom vydali tri albumy – Eye to Eye (1984), Long Live Metal (1985), Watching You (1986).

Hudobne boli dosť ovplyvnení Judas Priest (perlička: Ralph sa neskôr pokúšal dostať do Judas Priest, ako nástupca ,,metalového boha“ Roba Halforda). V roku 1998 sa pokúsili o comeback so spevákom Michaelom Deesom, čoho výsledkom bola platňa Take a Seat in the High Row. Očakávania hráčov to pravdepodobne nenaplnilo, keďže Tyran’ Pace už nefungujú pekných pár rokov.

5. Ceremonial Oath (Oscar Dronjak, Jesper Strömblad)

Posledný full album týchto death metalových Švédov vyšiel v 1995-tom a dostal názov Carpet. No v roku 2012 ,,spáchali reunion“ a stále fungujú. Keď sa pozriete na mená jednotlivých členov budete prekvapení. Nájdete tam aj gitaristu Oscara Dronjaka a basáka Jespera Strömblada. Obaja v nej C.O. hrajú od r. 1991, teda od úplných počiatkov.

Oscar neskôr založil – HammerFall a Jesper sa v HammerFalle tiež mihol, no neskôr rozbehol In Flames, a v súčasnosti ho nájdete u moderných metalistov CyHra, a taktiež u death/thrasherov Dimension Zero.

6. Lucifer’s Heritage (Hansi Kürsch, André Olbrich)

Spevák a basák Hansi Kürsch v roku 1984 pôsobil v bande s ,,megatemným názvom“ Lucifer’s Heritage. Spolu s ním tam hral aj gitarista André Olbrich. Ďalej sa tam mihli aj Christoph Theissen (gitara), bubeníci bubeníci Hans-Peter Frey, Thomen Stauch a ďalší. Prvé demo nahrali v roku 1985 – Symphonies of Doom a druhé v 1986-tom – Battalions of Fear. V tom istom roku došlo k zmene názvu na Blind Guardian. 

7. Teodasia (Giacomo Voli)

Výmena Fabia Lioneho za Giacoma Voliho v Rhapsody of Fire bola rovnakou udalosťou ako napríklad, keď David Coverdale nahradil Iana Gillana v Deep Purple alebo nahradenie Ozzho Osbournea Ronniem Jamesom Diom v Black Sabbathe. Giacomo pred  Rhapsody of Fire účinkoval aj vo formácii Teodasia. Jeho spev ste mohli počuť na platni Metamorphosis, ktorú vydala Teodasia v r. 2016.

8. Moon’Doc (Chris Bay, Ilker Ersin)

Leader Freedom Call – Chris Bay mal tiež zaujímavú minulosť. Pred F.C. prešiel viacerými zoskupeniami. V r. 1992 pôsobil v kapele Lanzer. Neskôr tam hral aj basák Ilker Ersin a dokonca aj bicman Dan Zimmermann (ex Freedom Call, ex Gamma Ray). Po pár rokoch Chris prešiel do ďalšej zaujímavej formácie – Moon’Doc. Tam sa stretol aj s Ilkerom. Dan tam síce s nimi nehral, no medzi spoluhráčmi mali inú ,,celebritu“. Bol ňou gitarista Herman Frank, známy z Acceptu.

Moon’Doc v zostave Chris (spev), Herman (gitary), Ilker (basa), Robert Jöcks (bicie) vydali dva albumy – Moon’Doc (1995) a Get Mooned (1996). Neskôr ešte uzrel svetlo sveta album Realm of Legends (2000), ale tam už s inými ľuďmi.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.metal-archives.com

Titulná foto – Moon’Doc: reprofoto Youtube/Rare Metal Albums

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *