Helloween – Master of the Rings

Helloween Master of the Rings cover

Helloween Master of the Rings coverExistuje niekoľko dôležitých dátumov v histórii svetovej metalovej scény. Jedným z nich je 8. júl 1994.

V tento deň vyšiel jeden kultový album. Reč je samozrejme o Master of the Rings od kapely Helloween, priam ukážkovom comebacku.

Ťažká doba

Pred jeho vydaním sa ,,dyne“ nachádzali v nezávideniahodnej situácii. Začiatkom roku 1989 ich opustil legendárny gitarista a spevák Kai Hansen.

Po jeho odchode vyšli dva síce kvalitné, no fanúšikmi neprijaté albumy Pink Bubbles Go Ape (1991) a Chemeleon (1993).

Chameleon bol pomyselnou ,,labuťou piesňou” pre Michaela Kiskeho  a Inga Schwichtenberga (ktorý mal problémy s drogami). Navyše vydavateľstvo EMI s kapelou ukončilo zmluvu.

Nový štart

Helloweeni nakoniec siahli po bývalom bubeníkovi novej  Kaiovej party – Gammy Ray – Ulim Kuschovi a spevákovi Pink Cream 69 – Andim Derisovi, ktorý dodnes rozdeľuje fans.

Jedni obdivujú jeho špecifický typ hlasu a skladby, iní ho nemusia (no keďže Michael Kiske už nejaký ten čas opäť funguje s Hells, ich srdcia plesajú radosťou). Aj keď to nie je metalový výškar v pravom slova zmysle, na M.o.t.R. sa pustí aj do vyšších polôh (napr. Secret Alibi).

Od prvej piesne po intre  – Sole Survivor jasne počuť snahu o návrat k tvrdšiemu štýlu. Okrem toho si všimnete hlavné poznávacie prvky Helloweenu z konca 90-tych rokov. Čiže Andiho špecifický hlas a hlavne ,,bicie majstrovstvo Uliho Kuscha“.  Koncom 90-tych rokov obaja boli akousi ,,ochrannou známkou” Helloweenu.

Textovo je to vlastne akási metafora o situácii v kapele. Touto témou sa zaoberajú viaceré piesne na tomto CD – napr. hneď nasledujúca s megachytľavým refrénom Where the Rain Grows a určite treba spomenúť aj Mr. Ego.

V nej sa textovo ,,vyřádil“ aj vtedajší gitarista Roland Grapow – text je o jeho vtedajšom (rozhodne nie kladnom 😉 ) vzťahu k Michaelovi Kiskemu.

Nájdeme tu aj ,,ultra melodické“ kúsky – už zmienenú Secert Alibi a The Game is On. S piesňami podobného typu sa stretneme aj na ďalších albumoch týchto Nemcov. Rovnako ako na Andiho aj na ne sú rôzne názory. Niektorí ich majú radi, iným prekáža ich ,,vlezlosť“.

Samozrejme, celá platňa obsahuje aj ,,pomalšie“ kúsky trebárs kresťanskú Why alebo nádhernú baladu In the Middle of a Heartbeat... Akúsi ,,popovejšiu tvár Helloweenu“ reprezentuje song Perfect Gentleman.

Verdikt

Snaha o originalitu a návrat k metalu tekviciam rozhodne vyšiel. Takto vyzerá ukážkový návrat na scénu.

Lineup:

  • Andi Deris – spev
  • Michael Weikath – gitary
  • Roland Grapow- gitary
  • Markus Grosskopf – basa
  • Uli Kusch – bicie

Hostia:

  • Jörn Ellerbrock – klávesy, programovanie
  • Tommy Hansen – programovanie

Tracklist:

  1. Irritation (intro)
  2. Sole Survivor
  3. Where the Rain Grows
  4. Why?
  5. Mr. Ego (Take Me Down)
  6. Perfect Gentleman
  7. The Game Is On
  8. Secret Alibi
  9. Take Me Home
  10. In the Middle of a Heartbeat
  11. Still We Go

Rok vydania: 1994

Vydavateľstvo: Castle Communications

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.helloween.org/
https://www.facebook.com/helloweenofficial/
https://www.instagram.com/helloweenofficial/
https://helloween.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *