Gride – Hluboká temná modř

Legendárna banda Gride z južných Čiech vznikla v marci 1996 a odvtedy vyprodukovala 20 nahrávok v podobe mc, CD, LP a EP.

Viac ako polovicu z nich tvoria splitky so spolkami Ingrowing, Malignant Tumour, Mrtvá Budoucnost, Lahar, Lies & Distrust, Cerebral Turbulency, Cocroach, Lycanthrophy, Turbokrieg, Abortion, Sidetracked a Zeměžluč.

Poslednú kapelu poznám už z konca 80. rokov, kedy k nám chodil na prázdniny jeden chlapec z Čiech. Gride absolvovali obrovské množstvo koncertov, niekoľko európskych, dve severoamerické turné a dokonca boli nominovaní na ocenenie Anděl. Naozaj impozantné.

Takže CD Hluboká temná modř z dielne labelu L ‘inphantile collective je vlastne reedíciou rovnomenného EP z jesene minulého roku, ktoré vydalo Insane Society Rec./NAAB Rec. a je doplnené o 8 songov zo split LP s Sidetracked z roku 2014 a tromi skladbami zo split EP s Thema Eleven z roku 2009.

Posledná, osemnásta skladba, je cover Žiletky od ďalšej českej undergroundovej legendy Psí Vojáci, ktorú som videl naživo v Košiciach v 95-tom.

,,Tmavomodrá” je kombináciou bubnovej mašinérie, ťažko zaraditeľných riffov a unikátnych textov. Podľa ich vlastných slov je nahrávka ,rýchlejšia ako smrť a ťažšia ako život školníka’. A naozaj je to tak.

Spevák Iny pracuje so svojím rodným jazykom spôsobom, ktorému je veľmi ťažké konkurovať na území celého bývalého Československa. Po hudobnej stránke by som si ich dovolil trošku prirovnať k Dillinger Escape Plan spred dvadsiatich rokov.

Na ploche jedenástich minút sa toho deje mnoho. Industrializácia pravekej jaskyne. Devastačná agresivita, energia a intenzita. Brutalizmus. Atak myšlienok. Netradične, zaujímavo a svojrázne spracovaný grindcore. Netreba ďalších slov.

Hluboká temná modř predstavuje vrchol poslednej ucelenej zostavy týchto priekopníkov hluku, ktorá je už, bohužiaľ, minulosťou. Extrémnu nakladačku dopĺňa originálny obal s morskými príšerami, ktoré dúfam, nežijú na Zemi.

Lineup:

  • Iny – spev
  • Pufffy – gitary
  • Paaya – gitary, vokály
  • Michal – basa
  • Čert – bicie

Tracklist:

(Z pôvodného EP 2019)

  1. Věčná válka s hmyzem
  2. Básník vstoupil a vzal si slovo
  3. Bouře ve sklenici vody
  4. Hluboká temná modř
  5. Přijdu hned
  6. Nikdo nikdy za nic nemůže
  7. Nesem si v sobě smrt

(Zo splitka s Sidetracked 2014)

  1. Neutrální Zóna
  2. Provokace Čisté Plochy
  3. Dilema Mouchy
  4. Thermidor Roku X
  5. První Minuta Zbytku Tvýho Života
  6. Oprava Principu
  7. Déja Vu
  8. Masáž

(Zo Splitka s Thema Eleven 2009)

  1. Voláni Divočiny
  2. Neurorevolution
  3. Žiletky (cover Psí vojáci)

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: L’inphantile collective

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Gride-182120031803322/
http://bandzone.cz/gride
https://gride.bandcamp.com/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *