Ivan Kutný, Marek B.K. Kučera (Makar Čudra) – ,,Coververzie sa mi vôbec nepozdávali”

Makar Čudra

Návrat slovenskej heavy metalovej legendy Makar Čudra patrí pre fanúšikov tradičného metalu medzi tie najvysnívanejšie. Makar Čudra bola koncom osemdesiatych rokov to najúspešnejšie, čo sme v rámci žánru heavy metal mali. Pre mňa spolu s Dereš, Krakatit a Hematit patrili úplnej špičke a rovnako ako tri menované sa k albumu nedostala. Dnes mladá generácia berie Čudru skôr ako raritu, kde jačal Otto Weiter, ale znalci vedia aká je to kvalita. Pri príležitosti znovu oživenia a vydania kompilácie singlov v elektronickej forme som položil pár otázok legendárnemu gitaristovi, autorovi všetkých skladieb Ivanovi „majster Makar Čudra“ Kutnému a staro-novému bubeníkovi Marekovi „Marc B.K.“ Kučerovi:

Som strašne rád, že ste späť. Makar Čudra je najobľúbenejšia slovenská kapela nie len môjho detstva. Čo bol vlastne impulz k návratu v úplne novej zostave?

Ivan: Impulz bol Marek, ktorý mi po jednom stretnutí, keď som mu povedal, že s muzikou končím, napísal, aká by to bola veľká škoda. Že má basgitaristu aj speváka a či by sme neobnovili činnosť Makar Čudry. Že pokojne počká na moje vyjadrenie ako dlho bude treba. Priznám sa, že som tomu na začiatku nevenoval veľa pozornosti.

Ale v hlave mi to vŕtalo. Keď sa Marek po nejakom čase ozval, povedal som, že to s nimi skúsim. Na prvej skúške som bol poriadne prekvapený. Chalani mali songy nacvičené do detailu a znelo to parádne.

Marek: Ja som Ivana nestretol dva roky, od kedy sme pracovali na jeho sólovom projekte a zrazu sa stretneme v jednom civilnom zamestnaní. Tam sme sa dlho rozprávali namiesto toho, aby sme budovali kapitalizmus. A Ivan mi tam vravel, že skončil s muzikou.

Ako to bolo na konci s Makar Čudrou a ako sa správali kapely, ktoré neskôr produkoval a že je tak znechutený, že pol roka nechytil gitaru do ruky. Ja som na to nemohol prestať myslieť celý víkend a musel mu napísať. Ivan bol pre mňa jeden z najlepších muzikantov s akým som kedy hral a vedel som, že to potrebuje iný prístup. Tak sme začali štyria a neskôr sa pridala druhá gitara.

Metrum

Poďme teraz trocha do histórie. Ivan, aké boli tvoje začiatky s gitarou? Ako spomínaš na veľmi populárnu pop rockovú skupinu Metrum, kde si pôsobil začiatkom osemdesiatych rokov a prečo nastal rozchod?

Ivan: Prvú gitaru som si kúpil už ako malý chlapec za peniaze zo šibačky. K elektrickej som sa dostal neskôr, aj to som si ju musel požičiavať. A keď som náhodou počul gitaristu G. Čonku zo SNV, nesmierne sa mi to páčilo. A tým bolo moje smerovanie jasné. Budem gitarista!!! 🙂

Na Metrum spomínam strašne rád, lebo sme veľa koncertovali. Bol som pod Slovkoncertom ako slobodný umelec. Ako profesionál som mal veľmi slušný príjem. Rozchod nastal kvôli môjmu smerovaniu hrať podstatne tvrdšiu hudbu.

Marek: Metrum bola výborná kapela. A pred pár rokmi bolo v nejakom článku, že ich skladba Jánošík bol prvý slovenský heavy metal. 🙂

Makar Čudra

Ako ťa napadla myšlienka na melodicko-metalovú Makar Čudru? Mal si hneď jasnú predstavu o jej zvuku?

Ivan: Nápad prišiel zo štýlu hudby, ktorý zo mňa vychádzal úplne prirodzene. Tak, ako som to cítil. Inšpiroval ma vždy nejaký gitarový nápad, čo som mal, a snažil som sa ho rozvinúť. Mal som jasnú predstavu o zvuku kapely, ale tá predstava bola vtedy u nás nedosiahnuteľná.

Prvými spevákmi boli Braňo Černák a Šaňo Virág, ktorý hneď po prvom koncerte Makar Čudry odišiel. Prečo? A je pravda, že za seba doviedol náhradu, úžasného Petra Slivku?

Ivan: Šaňo Virág bol perfektný spevák a aj chalan. No rozhodol sa pre finančne veľmi výhodný bar. Braňo s nami spieval len raz. Peťo Slivka je naozaj úžasný spevák, ale tam bol problém vo mne. Spevové linky som robil veľmi vysoko namiesto toho, aby som ich prispôsobil jeho rozsahu. Je pravda, že Peťa nám dal ako náhradu Šaňo. Spievali vtedy spolu v projekte Braňa Hronca.

Marek: Peťo je môj veľký spevácky favorit.

Prečo bol Slivka nahradený Ottom Weiterom?

Ivan: Po nevydarenom koncerte, kde mali páni zo Slovkoncertu schváliť vydanie platne Makar Čudry, sa naše cesty rozišli. Otto vyspieval úplne všetko, preto bol jasný nástupca Peťa.

V dobe najväčšej slávy, keď ste boli najpopulárnejšia slovenská metalová kapela, ste sa rozpadli, lebo ste nevedeli nahradiť Otta, ktorý sa vrhol na kariéru šlágrov. Ako si sa pozeral na jeho ďalšiu kariéru?

Ivan: V dobe najväčšej slávy mi manažér Viktor Mikláš oznámil, že je o nás záujem v Belgicku a budeme tam točiť platňu. No my sme sa namiesto toho rozpadli z dôvodu… asi z dôvodu zamatovej revolúcie. 🙂 Posledný koncert sme hrali v Prahe na Staromestskom námestí. Ottovi fandím, lebo všetko čo robí, robí vynikajúco a profesionálne. Niekedy mi jeho meno pred názvom kapely nevadilo. 🙂

Makar Čudra 80-tky

V deväťdesiatych rokoch ste vydali dva single a ty si na nich ako spevák. Prečo nastalo začlenenie klávesov do vášho zvuku? Koncertovali ste v tých zostavách vôbec, či ste boli len štúdiový projekt?

Ivan: Klávesy som skúsil ako nové zvukové možnosti. Vtedy sme boli len štúdiový projekt.

Marek: Je škoda, že sú to tak neznáme veci. Moc sa mi páčia napríklad Tiene v garážach a strašne rád by som ju hral live. Keď sme sa dali ako Čudra prvýkrát s Ivanom dokopy v rokoch 2004 – 2005, bolo to ešte stále podľa mňa v tom štádiu melodického hard rocku ako v deväťdesiatkach. Ivan vtedy obsluhoval ešte stále aj mikrofón. Žiaľ, vtedy to išlo do stratena. Nebola asi správna energia a čas.

Reunion

Po niekoľkých snahách o znovu oživenie ste sa vďaka projektu Bratislavský nárez vrátili na scénu. Najprv s Petrom Slivkom a neskôr s Ottom.

Ivan: To bol projekt Peciho Uherčíka a vďaka tomu som sa vrátil na pódium. Kapela sa najskôr spojila len pre tento účel.

V poslednej etape kapely ľuďom veľmi prekážala prezentácia kapely. V televízii ste sa objavovali s cover verziami a na plagátoch Otto Weiter a Makar Čudra, čo muselo spôsobovať komplikácie. Dúfam, že teraz už na cover verzie zabudnete. 🙂 

Ivan: Cover verzie sa mi vôbec nepozdávali. Bol to nápad manažéra a ten bol presvedčený o svojej pravde. Tie sa hrali aj live v programe Makar Čudry.

Marek: Tie covery fakt boleli. Nepoznal som nikoho, kto by to u takej legendy uvítal. Myslím si, že to bol podľa mňa začiatok konca predošlej zostavy.

Aké sú vzťahy s bývalými členmi?

Ivan: Myslím, že mám vzťahy s každým bývalým členom výborné. Len nie je čas sa stretávať.

Čo si robil po rozpade Makar Čudry v roku 2014? Boli tam snahy aj o sólový album?

Ivan: O mojom sólovom albume som vôbec neuvažoval. Hral som v Brne s kapelou Dextreat.

Marek: No ale jedna Ivanova sólová pesnička predsa len bola vydaná. V roku 2015 mi zavolal, či by som mu niečo nenabúchal. Dlho sme na tom spolupracovali. A bol to príjemný alternatívny rock. Ja som žiaľ projekt opustil. V tej dobe mi umieral otec na rakovinu a nemal som hlavu na nič iné ako hrať veci, čo už boli nejak dané. Vtedy by som nevymyslel ani nákupný zoznam. Ivan neskôr vydal singel aj klip.

Pripravovaná kompilácia 

Viem, že sa chystá vydanie elektronickej kompilácie so všetkými singlami Makar Čudry z rokov 1987 – 2014. Nie je šanca, že by to vyšlo aj na CD a LP pre pamätníkov?

Marek: Tie nahrávky sú v rôznej zvukovej kvalite a neexistovala žiadna relevantná surovina, ktorá by sa dala použiť na CD. Ale v tejto chvíli na tom pracujú v moravskom štúdiu Shaark a ak to dopadne dobre, tak to pôjde aj na CD. Zatiaľ bude elektronická forma.

Ale bol by som ako ortodoxný fanúšik mimoriadne rád, aby sa to dalo von aj na CD. Vieš ako to je? Makar Čudra na veky. 🙂 Makar Čudra a Vitacit v dome ROH bol môj úplne prvý metalový koncert. Keby som v tej dobe vedel, že u nich budem hrať a Miloš Dodo Doležal z Vitacitu bude môj kamarát, tak si asi pustím do gatí. 🙂

Chystáte sa do štúdia, takže čo môžeme očakávať?

Ivan: Sám som v očakávaní ako to bude znieť. Pravdou však je, že všetko z toho štúdia, čo mi Marek pustil, znelo výborne.

Marek: No natočíme trojskladbové EP. Ideme nahrávať do legendárneho štúdia Shaark v Bzenci už tento víkend. Myslím si, že to bude 100% Makar Čudra. Dva dosť heavy songy a jedna progresívnejšia rocková vec.

A čo koncerty?

Marek: Ak všetko dobre dopadne, tak hráme o dva týždne na Morave. Ale korona všetko nejak brzdí a problémy robia viac úrady, ako vírus. Veď aj EP sme mali točiť už v marci. V každom prípade Bratislava je istá 26.9. a pred tým by mali byť akcie, ak úradníci rozhodnú, že sa bude dať. Aj keď v správach hlásia, že sa dá, tak to nie je ešte vždy také jednoduché. V každom prípade usporiadatelia sa môžu hlásiť.

Ďakujem za rozhovor a poprosím o nejaký odkaz pre vašich skalných, ale aj pre tých nových.

Ivan: Vážim si ich vernosti a prajem im veľa dobrej muziky. A pre tých nových… príďte na koncert. Také niečo tu nebolo.

Marek: Ďakujeme Libor a Metalmania-Magazínu za priestor. Dúfam, že splníme očakávania a budeme sa všetci spolu naplno a dlho zabávať. Držte sa! 🙂

Foto Otto Weiter a Makar Čudra – reprofoto Youtube/kissman188

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *