The Karnsteins – Fhtagntastic Necropunk (EP)

Môj slovenský objav sezóny 2019 – The Karnsteins – vydáva nové EP s prapodivným názvom Fhtagntastic Necropunk. Úprimne, netuším čo to znamená, ani ako sa to vyslovuje. Dokonca mi celkom trvalo naučiť sa to písať.

Myslím si, že toto CD nie je ani tak EP, ako skôr tretia platňa. Obsahuje 9 skladieb a má dĺžku skoro 24 minút. Kapela zrejme chcela vyťažiť čo najviac z maďarskej distribúcie v Kill This.

Opäť vás upúta výborný obal. Tentokrát však nie od legendárneho Juraja Maxona, ale od mne úplne neznámej Mirky Hudákovaj. Zvuk zo Shaarku tlačí a je vybraný skutočne s rozumom. V rámci slovenského punk / HC patrí medzi to najlepšie. Rovnako aj výkony kapely a hostí.

EP otvára skočná vypalovačka Dance Like Dracula. Veselá, melodická vec s mierne detsky vtipným textom. No keď sa nad tým zamyslíte, tak ide zrejme o snahu vytvoriť niečo ako Monster Mash od Bobby Picketta z roku 1962, čo je v subkultúre horror punkerov veľmi uctievaná pieseň. A s touto snahou sa tu stretneme určite ešte aspoň raz.
Medzi ďalšie zaujímavé momenty patrí aj HC / thrashová Ball Of The Damned. Necropogo s hosťujúcou saxofonistkou Ninou je opäť výlet k atmosfére Monster Mash a rovno musím povedať, že táto, na pomery The Karnsteins veľmi pomalá vec, má obrovský hitový potenciál.

Spomenúť treba aj Dracul – najtvrdšiu a najtemnejšiu pieseň, ktorá mení nálady tak rýchlo, ako sa v apríli mení počasie. A k tomu pomerne často na tomto EP spevákom využívané operné hlasové registre sú ukážkou silného muzikantstva a kreativity.

Nakoniec by som sa zmienil aj o experimentálnej Deliver Us From The Evil s hosťujúcou Jane Razor z Janesession. Tá sa tu venuje hovorenému slovu aj spevu, ktorý v refrénoch dopĺňa Harveyho operný spev. Keď si pozorne vypočujete text, tak Vám z toho vyjde jeden z najinteligentnejšie napísaných antikresťanských songov, aké ste kedy počuli.

Nové EP Fhtagntastic Necropunk je masaker a opäť kvalitatívny rast mojej štvrtej najobľúbenejšej slovenskej kapely The Karnsteins (po Tuble, Catastrofy a Čad). Je to ich najrozmanitejší materiál a je skutočne zvláštne ako tá rozmanitosť vytryskla z jediného autora. S výnimkou Halloween Boogie Night, ktorú zložil gitarista Johann, napísal všetky piesne bubeník Marc.

Ja len dúfam, že po tejto korona kríze prídu lepšie časy a kapela bude môcť nahradiť zrušené koncerty z tohto roku. Veď aj toto EP vyšlo so 4 mesačným oneskorením.

Lineup:

  • Harvey Karnstein – spev, zbory
  • Johann Karnstein – gitara, zbory
  • Radko Karnstein – basa
  • Marc B. Karnstein – bicie, perkusie, zbory, klávesy, sample

Hostia:

  • Jane Razor – zbory (1,7), spev (8)
  • Nina – saxofón (3,8)
  • Vlado VH-ONE Harasník – zbor (7)
  • Detský spevácky zbor mesta Bzenec (7)

Tracklist:

  1. Dance Like Dracula
  2. Ball Of The Damned
  3. Necropogo feat. Nina Ševcová
  4. Halloween Boogie Night
  5. Count Krámula
  6. Dracul
  7. Ghost of Charles Lee Ray
  8. Deliver Us from Evil (feat. Jane Razor & Nina Ševcová)3:04
  9. Fhtagntastic Necropunk

Rok vydania:

Vydavateľstvo: KILL THIS

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/TheKarnsteins/
https://www.youtube.com/channel/UCMq2mzXuNyO4ajIz_jg_faQ/
https://bandzone.cz/_82271/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *