Martinus (Realms Of Chaos) – ,,Keďže od malička mám tvorivú povahu, tak som tvoril rôzne pesničky…”

V roku 2016 v Banskej Bystrici sa udiala veľká vec. Členovia zoskupení  Dementor, v The Infinite Within, Gazdasgrind založili novú kapelu Realms of Chaos. O rok na to nahrali prvé demo Spawn Promo a teraz v ťažkých korona časoch vydajú debutový album The Seed. Čo obsahuje? Ako trávia členovia dnešné ťažké časy? Plánujú aj oni nejaký „koronastream“? Aj na tieto otázky odpovedal  gitarista a spevák v jednej osobe – Martinus:

Zdravím Martinus. S Realms Of Chaos už onedlho vydáte prvý full album The Seed. Kapela vznikla v roku 2016 a album vychádza až teraz. Prečo to tak dlho trvalo?

Martinus: Nazdar! Prvý rok sme ešte len nacvičovali skladby na naše živé vystúpenia. Keďže skladieb na celý album nebolo vtedy ešte dosť, tak nejaký rok trvalo vymyslieť ďalších niekoľko kúskov.

V roku 2018 som začal nahrávať, došlo k viacerým oneskoreniam a rôznym prekážkam, ale po dvoch rokoch sa konečne podarilo album dostať von.

Skús niečo povedať o jeho nahrávaní a o jeho obsahu. Čo od neho môže čakať človek, ktorý sa s ním stretne po prvýkrát?

Martinus: Proces nahrávania trval zhruba rok a pol vrátane mixu, a masteringu. Nahrávalo sa v štúdiu SPK audio u Mira Speváka.

Všetky gitary, basu a vokály som nahral sám, na bubny sme sa z viacerých dôvodov rozhodli zavolať bubeníka Gabe-a Seebera z USA, ktorý nahrával svoju časť za veľkou mlákou.

Výsledný mix a mastering robil Miro Spevák, čo bol tiež ešte celkom dlhý proces, lebo som pedant, a dali sme si záležať na každom detaile, aby bol album, čo najlepší. Človek, ktorý sa s ním stretne prvýkrát môže čakať death metal rýchlejšieho typu, okorenený rôznymi atmosférickými prvkami, s rôznymi hudobnými zvratmi, bláznivé sóla, plus celkovo temnú a chladnú tému.

Podľa mojich informácií album vyjde pod švédskym vydavateľstvom Downfall Records. Ako ste sa dali s nimi dokopy?

Martinus: Oslovovali sme mnoho vydavateľstiev, avšak asi v tej najhoršej dobe, keď bola prvá vlna vírusu a zastavil sa skoro celý svet. Jeden môj dobrý kamarát sa ma pýtal či som skúšal osloviť Downfall Records, tak som to skúsil. Ozvali sa veľmi rýchlo, s tým, že nás chcú vydať a ponúkli veľmi seriózne podmienky, tak sme šli do toho.

Bude tento album prezentovaný aj v zahraničí?

Martinus: Určite áno, to je momentálne jednou z našich hlavných priorít, potlačiť tento album do zahraničia a rozšíriť svoje publikum.

A čo fyzická podoba? Uzrie svetlo sveta aj ako CD/LP poprípade MC?

Martinus: Album vyjde aj vo fyzickej podobe. Zatiaľ je v pláne len CD na 13.11. Riešili sme aj LP vydanie, ale nanešťastie sa to kvôli dnešnej svetovej situácii nepodarilo. Dúfame, že v blízkej budúcnosti budú aj LP.

Ako tráviš dnešné a pre muzikantov kruté časy?

Martinus: Určite sú kruté, ale najmä pre muzikantov, ktorí sa hudbou živia. My sme undergroundová kapela, čiže každý z nás musí pracovať v regulérnom zamestnaní, aby sme prežili a mohli hrať, takže môj život sa až na home office na miesto chodenia do kancelárie nezmenil.

Skúšať sa snažíme, čo najčastejšie aj v týchto časoch. Takže sa venujem práci, kapele, svojmu kocúrovi a relaxujem pri PC hrách alebo na cestách autom.

Nebolo by možné teraz niekedy spraviť stream zo skúšobne (náhradu za koncerty, ktoré sa nemôžu konať)?

Martinus: Obávam sa, že naša skúšobňa na takéto streamy nie je veľmi vhodnou. Rozmýšľali sme, ale nad live streamom z nejakého iného miesta, ale veľmi sme zatiaľ tento cieľ neprenasledovali.

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh. Kedy si začal aktívne s muzikou, čo ťa k tomu priviedlo atď…

Martinus: Aktívne som začal v roku 2012, keď som začal hrať v The Infinite Within. Skúsenosť v tejto kapele mi dala veľa, hlavne, čo sa týka znalostí a zručností môjho nástroja. Keďže koncertovanie sa mi veľmi zapáčilo a Gazdasgrind hľadali gitaristu, tak som začal hrať aj s nimi.

Nasledovali 3-4 roky pravidelného koncertovania, cvičenia, cestovania, nahrávania albumov a podobne. Odohral som aj pár koncertov s Brute niekedy v tom období. Keďže od malička mám tvorivú povahu, tak som tvoril rôzne pesničky, ktoré sa mi však nehodili a ostávali len tak bokom, tak mi napadlo, prečo si to aspoň nenahrať pre radosť doma, tak vlastne vznikli prvé skladby Realms Of Chaos.

Na odporúčanie ostatných ľudí som teda začal viac uvažovať o tejto záležitosti, nielen ako o projekte, ale ako o novej kapele. Momentálne hrám v Dementore, odkiaľ sme si prepožičali basgitaristu Ondreja. To je asi tak všetko.

Všetci členovia tria Reamls of Chaos sú skúsenými hráčmi. Basák Ondrej v súčasnosti hráva aj s Dementorom, ty si hral v Gazdasgrinde a absolvoval nejaké koncerty s Dementorom. Bubeník Peter hral napr. v Imperium aj v The Infinite Within. Ako ste sa vy dali dokopy?

Martinus: Momentálne sme trio, ale to sa týkalo len posledných dvoch koncertov. Už máme nového gitaristu, ktorého predstavíme onedlho. S bubeníkom Petrom aka Koľakom, sme sa stretli už v The Infinite Within, kde sme spolu hrali niekoľko rokov.

Práve on bol jeden z iniciátorov, aby vznikol Realms Of Chaos, ako plnohodnotná kapela. Ondreja sme našli po 2 rokoch neúspešného hľadania basákov, stretli sme sa na koncerte v Ružomberku, kde som ho oslovil na odporúčanie Koľaka a po niekoľkých týždňoch došlo k pozitívnej dohode.

 Ok, tak to bol záver. Veľmi pekne ďakujem za tvoj čas a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Martinus: V mene kapely Realms Of Chaos, ďakujem za rozhovor a čitateľom odporúčam vypočuť si náš album, ktorý v tomto čase vydávame. Chystáme ešte nejaké ďalšie veci, tak nás sledujte na FB stránke!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/RealmsOfChaosSVK
https://www.instagram.com/realmsofchaosband/
https://bandzone.cz/realmsofchaos
http://www.youtube.com/c/RealmsOfChaos

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *