Protikomunistické a protityranské songy

Dnes si pripomíname už 31. výročie dňa, ktorý videl k pádu komunistického režimu v bývalom Československu. Vďaka tomu sme znovunadobudli slobodu. Základnou filozofiou mnohých rockerov/metalistov (aj keď v dnešných časoch je to občas také všelijaké, stále je však dosť normálnych) je žiť slobodne. Preto aj mnohí umelci vytvorili songy, v ktorých buďto vyzývali na koniec komunistického režimu (resp. koniec tyranov), oslavovali jeho pád poprípade varujú pred jeho návratom.

Protikomunistické songy

Vypočujme si šesť takýchto songov

1. Helloween – We Got The Right

Skladba We Got The Right sa objavila na legendárnom albume nemeckých Helloween – Keeper of the Seven Keys pt. 2.

Jej autorom je spevák Michael Kiske. Spieva sa tam napr. o tyranoch, vďaka ktorým nie si slobodný a o potrebe vložiť bomby do ich ,,budovateľských zadníc”.

Taktiež sú tam odkazy na berlínsky múr („Neotáčaj hlavu späť k múru. Nezatváraj oči a čakaj na svoj pád.“)

2. Peter Nagy – Chlapci z Lampárne

Aj známy Peter Nagy prejavil svoje nadšenie nad pádom ,,červených“ a to v piesni Chlapci z Lampárne na platni Finta (1990).

Síce podľa vlastných slov sa za rockového speváka nikdy nepovažoval, no táto skladba má rockový sound (dokonca aj také ,,pseudohamondky“) a hlavne skvelý text

,, Učili nás chodiť v zákryte a v červených trenkách spasiť svet…. Pľuvajú nám na zábradlie lebo nie každý po ňom sa šmýkať vie, závidia nám slobodu náčelníci podvodu…).”

3. Saxon – Red Star Falling

Aj britská heavy metlaová legenda Saxon ma vo svojom repertoári protikomunistický song. Red Star Falling sa nachádza na platni The Inner Sanctum z 2007-meho. Komunistický režim je tam prirovnaný k biblickej šelme, ktorá je už našťastie zabitá.

4. Scorpions – Wind of Change

Aké by to bolo nespomenúť túto klasiku od Scorpions z roku 1990? Balada Wind of Change vyšla na nahrávke Crazy World.

Autorom textu je Klaus Meine a vyjadruje v ňom nadšenie zo zmien vo vtedajšom Sovietskom zväze (,,Follow the Moskva, and down to Gorky Park, listening to the wind of change…The world is closing in and, did you ever think. That we could be so close, like brothers…)

5. Catastrofy – Morava

Bohužiaľ stále existuje mnoho ľudí považujúcich obdobie z pred roka 1989 za zlaté časy. Takých nájdeme aj medzi metalistami/rockermi. Preto je potrebne pripomínať to, čo sa vtedy dialo. Známi bratislavskí thrasheri Catastrofy na albáči Besnota (2018) sa rozhodli šíriť osvetu o komunistickom režime v songu Morava.

,, Občas si chodím sadnúť k vode a myslím na tých všetkých zamotaných v plote. V ostatnom drôte, čo vraj ochraňoval ľudí pred zlom, no robil väzňov z takých, čo túžili odísť von…“)

6. Helloween – Cry for Freedom

A na záver sa opäť vrátime k Helloweenu. V piesni Cry for Freedom (EP Helloween, 1985). Kai Hansen spieva ako závladne sloboda, tyrani pocitia ostrie meča a odkazuje im, že ,,Satan will wait for your souls“).

V článku neboli spomenuté protikomunistické skladby kapiel, ktoré sa neskôr spreneverili filozofii slobody.

Zdroj obrázku: Karel x, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *