Skladby proti nacizmu, vojne a intolerancii

Presne pred 75 rokmi sa skončila II. svetová vojna, najkrvavejší konflikt v dejinách. Väčšina metalistov a rockerov bola vždy proti nacizmu, netolerancii a všetkým formám extrémizmu. Niektoré kapely tieto veci spracovali aj vo svojich skladbách.

metal proti nacizmu

Pozrime sa na niekoľko príkladov:

1. Sabaton – Far from the Fame

Najpopulárnejšou kapelou, ktorá vo svojich pesničkách ,,vyučuje“ o vojenskej histórii je samozrejme Sabaton. Druhej svetovej vojne sa venovali veľakrát a keďže spevák Joakim Brodén ma české korene, rozhlodali sa spracovať tému Karla Janoušeka – ktorý organizoval československé letecké jednotky Veľkej Británii počas II. svetovej vojny a po návrate do vlasti mal smutný osud. Pieseň pochádza z platne Heroes (2014).

2. Catastrofy – Hurá vojna

Nie len zahraničné kapely spracovali podobné témy. Jedna z najpopulárnejších slovenských metalových formácii, Bratislavčania Catastrofy, na svoj posledný album Besnota (2018) umiestnili song, kde sa vysmievajú zo súčasných vojnových nadšencov a milovníkov istého ,,revolucionára“

Úryvok z textu:
,, Až mi behá po chrbte mráz. Keď počujem, že koľkí z vás by chceli zobrať do rúk zbrane a strieľať. S roxormi na ramenách vychystať prevrat. Jak tí hulváti po krčmách, čo túžia po krvi na rukách. Chcú iba jedno, a to cudzie hrdlá zvierať. Znova na chvíľu prepadnúť pudom zvierat“

3. Iron Maiden – Acess High

Jedna z veci, na ktorú sú Briti dodnes hrdí je letecká Bitka o Britániu v druhej svetovej vojne. A Iron Maiden ako správni patrioti sa rozhodli ju spracovať v skladbe Acess High z albumu Powerslave (1984). Daná songa patrí medzi klasiky I. M. a v setlistoch sa objavuje dodnes.

4. Rimortis – Nepřitel s usměvem

Keďže v Bitke o Britániu bojovali aj ,,Čechoslováci“ tak túto tému spracovala aj česká power metalová kapela Rimortis. Pieseň Nepřítel s usměvem pochádza z ich albumu Deset kroků zpět (2009). Aj tú nájdete priam vynikajúci text:

,, Jenom hrst odvážných, ryzí duch v každém z nich, k andělům proletí rychlostí smělou. Píšou se dějiny pro ty co přežijí, Londýnem zvony zní a mlýny melou. Šarže dá stříbrnou hvězdu na límec, z cizí věci stala se i tvoje věc. Ať si tvoří sen ten, co má snění rád, i když jsi v oblacích na zemi musíš stát!“

5. Obliterate – Hnedá

Od roku 2013 sa bohužiaľ extrémizmus u nás stáva mainstreemom. Na to zareagovala aj košická death/grindová banda Obliterate. Ak si vypočujete ich EP Universe, Milk, Structures (2018), nájdete tam aj skladbu Hnedá, kde sa spieva:

,, Skrz odutý úsmev a beťárske fúzy, za boha za národ, sú len prázdne frázy s dušou hnedou, mrzký každým činom úzkosti mnohých chceš byt príčinou. Roznášaš odpady hnedého hnusu Idey hodné rozbitého autobusu. Velebíš vraha a zvrhlého kňaza Konečné riešenie a hnedá skaza“

6. Nervosa – Intolerance Means War

O potrebe tolerancie a vzájomného rešpektu medzi ľuďmi spievali aj brazílske devy Nervosa , pretože ,,Intolerance Means War“. Song nájdete na albume Agony (2016).

Ilustračný obrázok: Bundesarchiv, B 145 Bild-P054320 / Weinrother, Carl / CC-BY-SA 3.0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *