Jane Razor, Marc B.K. (Janesession) – ,,Ja osobne mám rád stabilitu, ale kapela nemôže fungovať ako demokratický bordel”

janesession 2024

janesession 2024Kapela Janesession funguje skoro 20 rokov. Zažili na naše undergroundové pomery veľké úspechy, ale aj nekonečné zmeny zostáv a pomerne dlhý pád z pozícií. O tom všetkom som sa porozprával s charizmatickou speváčkou Jane Razor a s motorom kapely, bubeníkom Marcom B.K.

Ahoj, ako sa máte, ako prežívate súčasnú krízu?

Jane: Ahojte, zdravím všetkých čitateľov vášho webu, máme sa momentálne veľmi rýchlo, napriek tomu, že je corona kríza. My našťastie máme prácu, zároveň chalani nezaháľajú a pracujú na svojich iných hudobných projektoch, aj keď len v skúšobni, poprípade v štúdiu.

Marc: Ja sa nestíham zastaviť ani teraz. Trebalo presunúť sily inam, keďže nie sú koncerty. 😉

Dal by som otázku, čo možno zaujíma viacerých. Existujú Janesession v súčasnosti alebo nie?

Jane: Samozrejme, že JS existuje, momentálne sme sa však museli prispôsobiť istej životnej etape, kedy dostalo prednosť moje 15mesačné dieťa. Nie je jednoduché skĺbiť toľko povinností s malým dieťaťom, ešte keď dvaja členovia kapely sú rodičia toho malého šidla. 😉

Marc: Pospávame, ale pekne sa nám sníva :-).  A mne sa často prisnili dobré riffy, tak v tom pokračujeme. Z Jane sa stala mama, tak aspoň jej polovičiaka ťahám von a hráme spolu aj inde.

Čo sa stalo, že od roku 2018 ste nemali jediný koncert a nenahrali jedinú notu? Nechýba Vám to?

Jane: Ako som už odpovedala v predošlej otázke, došlo k istým zmenám v mojom osobnom aj pracovnom živote a z toho vyplynuli isté obmedzenia hrania. Na druhú časť otázky môžem odpovedať len to, že chýba a veľmi!!! O to je väčšia túžba byť opäť s kapelou na pódiu a konečne sa vidieť s ľuďmi, ktorí na nás nezabudli.

Tesne po posledných koncertoch odišiel gitarista Majkee, prečo?

Jane: Majkee je perfektný muzikant, má však iné žánrové cítenie ako JS. Vniesol vďaka tomu do JS nový vietor, za čo mu veľmi ďakujeme a teraz si ide svojou cestou.

Marc: Myslím, že to ako Majkee odišiel bolo nevyhnutné. Skvelý gitarista, ale boli sme podľa mňa úplne nekompatibilní. Priniesol hlbšie a modernejšie tóny, ale rovnako nám s ním stále častejšie dochádzalo, ako nám chýbal špinavý a agresívny rock ´n´ roll. Za to mu ďakujem.

Ak budete pokračovať, tak opäť vo štvorici?

Jane: Momentálne áno a uvidíme, čo život prinesie…

Marc: Rado bohate stačí. Je to Van Halenovo pravé vajco :-). Ale myslím, že sa to ukáže, keď začneme aranžovať nové veci.

Minulý rok ste vydali kompiláciu 2003 – 2008. Ako ste s ňou spokojní a aké boli ohlasy?

Marc: Reakcie boli skvelé a výborné recenzie. Aj sa ozvali pôvodní fans, čo bolo veľmi príjemné, keďže celá tá generácia už žije úplne inak a na koncerty skoro nechodí.

Čím si vysvetľujete ústup vašej popularity po roku 2013, aj napriek tomu, že ste vydali vašu najlepšiu platňu High Five?

Jane: Menej koncertov, menej stretnutí s fans a tým aj menej propagácie. Podmienky pre kapely, čo sa týka koncertovania, sa stále zhoršujú, zatvárajú sa podniky a teraz…to si neviem ani len predstaviť, čo bude… 🙁

Marc: Ja osobne mám názor, že k tomu všetkému, čo hovorí Jane. Ešte aj to, že hneď po vydaní High Five sme nejako stratili smer. Stále sme chceli pritvrdzovať a kombinovať to,so snahou spraviť Jane industriálnu sólovku, ktorá snáď bude. Do toho  sme album začali vlastne písať štyrikrát v rôznych zostavách. Predposledná zostava chcela všetko zmeniť a len po novom a my, jadro, sme to chceli zas úplne inak. Vieš, čo sa hovorí? Priveľa psov, zajacova smrť.

Prečo ste mali vždy tak veľa zmien v zostave? Máte sedemnásť ex členov. Viete o tom?

Jane: Až toľko? Tak to som naozaj nerátala   Zmeny sú nevyhnutné, pokiaľ niečo nefunguje podľa predstáv všetkých zúčastnených strán. Každopádne som rada, že som mohla spoznať toľko zaujímavých a kvalitných muzikantov.

Marc: Ja osobne mám rád stabilitu, ale kapela nemôže fungovať ako demokratický bordel. Vždy musí mať jeden právo veta. A niekedy proste super ľudia a super muzikanti majú inú predstavu a potom to nie je super. Našťastie sme sa nikdy s nikým až na jednu výnimku nerozišli v zlom. Proste keď sme spravili z kapely ten demokratický bordel, lebo by sme ináč nemali zostavu, tak sme spadli tam, kde sme neboli od roku 2004 a neboli sme schopní spraviť ani song.

Práve vydávate nový album Ja to dám! (2013-2016), ktorý obsahuje všetok vami nahraný slovenský materiál. Pre mňa osobne je to váš vrchol. Ako prebiehala jeho príprava?

Marc: Plán sme mali už minulý rok. Potom prišla táto akože kríza a vyzeralo to, že to padne. No našťastie s podporou Mars Group to vypálilo, aj keď sme to vyrobili na poslednú chvíľu. Aj keď master od Libora Smolárika sme mali v ruke už rok.

Osobne som sa doslova zamiloval do skladby Tanec. Ako tento hit vznikol a prečo práve na ňu nie je klip?

Jane: Ja ju milujem tiež a vznikla úplne spontánne. Hlavný tvorca je VH-One, trochu sa pohral s gitarou, basou a klavírom a skladba bola v nejakej základnej verzii na svete, nabalilo sa k tomu ešte to ostatné plus text a spevová linka a už len ten klip nám chýba, máme ho v pláne, uvidíme, či sa to podarí.

Marc: Klip sa mal točiť, keď Jane už bola tehotná. Ledva sme stihli video na Všetci sme zombies:-).  Ináč dúfam, že raz tú pesničku nanútim Dare Rolins na cover :-))).K nej by sa to fakt hodilo..haha

Za svoju kariéru ste hrali ako predkapela veľkému množstvu zahraničných hviezd. Na koho spomínate najradšej? Myslím ako človeka?

Jane: Ja by som nerada niekoho vyzdvihovala, lebo všetci boli/sú super, ale z tých zahraničných Eric Martin, lebo má veľký zmysel pre humor a Pink Cream 69 s Waltari sú úžasní ľudia, dúfam, že sa s nimi ešte stretneme a pokecáme.

Marc: Ja osobne na Oliver/Dawson Saxon. To bola neskutočná sranda s nimi. A zároveň boli veľmi úprimní, keď ako ortodox fanda Saxon som sa ich pýtal na tajné veci.

Jane sa v súčasnosti často objavuje v duetoch na cudzích albumoch alebo ako vokalistka. Je to nejaká forma kamarátskych výpomocí, alebo udržiavania sa vo forme?

Jane: No to sú moje obľúbené kapely a keď ma zavolajú, tak veľmi rada prijmem ich pozvanie a vo forme by som sa tak asi moc neudržala, musím začať na sebe riadne makať, aby som bola fit po všetkých stránkach, taký koncert s JS nie je žiadna ulieváreň.

Marc je v kapele spolu s Jane jediný od začiatku. Pri toľkých aktivitách čo má, nebol práve on jeden z dôvodov útlmu alebo je stále ten hnací motor, autor a manažér ako v dobe 2004 – 2012, keď ste boli najčastejšie vydávajúcou a koncertujúcou kapelou na Slovensku?

Jane: Keby nebolo Mareka, veľa muzikantov by sedelo doma a hrali by si akurát tak sami pre seba, takže jednoznačne on je hnacím motorom a za to mu patrí jedno veľké ďakujeme!!!

Keby ste mali vybrať len jednu vašu pieseň, aká by to bola?

Jane: Dve ok? Moje Mesto a Genetation sick…nie tri…Tanec

Marc: Lords of Decadence, My Little Toxic Bunny, Moje mesto, Ja to dám, 10, Tanec. Prepáč neviem rátať (smajlík)

Aká je teda budúcnosť? Album, koncerty?

Jane: Budúcnosť je: všetko bude, nech už skončí táto corona, deti rastú ako z vody a my budeme ďalej pokračovať v tom, čo tak milujeme a to je muzika, koncerty, nahrávanie.

Marc: Vždy som tvrdil, že zastaviť nás môžeme len my. Materiál je. Chceme spraviť klasický Janesession. Ja dúfam, že sólovku Jane a chcem ju ešte do jedného projektu natiahnuť. Poznáme sa od detstva a vo väčšine názorov sa zhodneme. Takže je vlastne dokonalou osobou toho, čo ja ľuďom chcem povedať. Takže pokiaľ bude chcieť,ja budem pre ňu robiť.

Poprosím o nejaké záverečné slová.

Jane: Všetkým prajeme krásne sviatky a hlavne to zdravie, aby sme sa opäť stretli pri dobrej muzike, nie len na našich koncertoch, ale na čo najviac koncertoch. Už sa nevieme dočkať! Dávajte si na seba pozor a šťastný Nový rok! Rock on!

Marc: Užite si zimné prázdniny a ŠNR. Pustite si naše nové CD a tešíme sa na koncerty, keď už to zas nahodíme.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession
https://bandzone.cz/janesession

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *