Demo (Insanity in Scarlet, Slight Lie) – ,,Insanity In Scarlet je projekt, ktorý nemá ani jasný smer, ani budúcnosť.”

demo presov 2024

demo presov 2024Vy, čo sledujete východniarsku scénu, určite poznáte prešovských ,,arogant metalistov“ Slight Lie.  Začiatkom februára ich gitarista Demo rozbehol zaujímavý sólo projekt Insanity in Scarlet. Ich rovnomenný debut si môžete celý vypočuť na YouTube. V tomto rozhovore sa dozviete, ako to celé vzniklo či sa môže z Insanity in Scarlet stať plnodnotná kapela, ale napr. aj to, ako to teraz vyzerá u Slight Lie.

Zdravím Demo. Začiatkom februára si vydal debutový album svojho projektu Insanity in Scarlet. Priznám sa ti, že osobne som takú ,,šialenú“ žánrovu zmes (metalcore, black, heavy) už dlho nepočul. Popíš nám, ako to celé vzniklo (samotný projekt, skladby atď…).

Demo: Čauko. Tá myšlienka tu bola už dlhšie, ale finálne rozhodnutie vlastne padlo, keď mňa a mojich spoluhráčov z mojej domovskej kapely pritlačila táto nelichotivá situácia spojená s pandémiou. Mal som bokom odložené nejaké nápady, ktoré z rôznych dôvodov neprešli „konkurzom“ do Slight Lie, a tak isto aj nejaké nové skladby. Spočiatku som plánoval EP, ale nakoniec skladieb bolo dostatok na celý album.

Vykročil som thrash/death metalovým smerom a vlastne som sa snažil držať, čo najviac old school v rámci svojich možností, a do toho sa nejako priplietli powermetalové spevné melodické refrény.

Tak isto som trochu „otaku“, inšpirácie a všetky texty pochádzajú z magy alebo anime. Špeciálne od autorov, ktorí sa neboja poukázať na to, ako veľmi môže byť ľudská myseľ skazená a že existuje iba tenká hranica medzi príčetnosťou, a šialenstvom. Tak vlastne vznikla aj skladba Insanity In Scarlet, ktorá dala meno nie len albumu, ale aj celému projektu.

Výnimkou je posledná skladba Tria Mera, ktorú som zložil, keď som hrával v Demonoid Virtue.

Ako vyzeralo samotné nahrávanie (priebeh, miesto atď…)?

Demo: Všetko som nahrával v domácom štúdiu. Proces nahrávania mal tak trochu edukatívny charakter. Celý čas som sa vlastne učil, ako pracovať s nahrávacou technikou. Bola to veľmi vzácna skúsenosť, ktorá mi pomohla nahrávanie pochopiť a trochu sa v ňom zlepšiť.

V niektorých momentoch tam počuť aj hlas, ktorý sa podobá na hlas tvojho kolegu z domovskej kapely Slight Lie Peťa. Je to tak alebo ma klame sluch? 🙂

Demo: Všetky vokály som nahral sám. Na začiatku som naozaj reálne uvažoval o tom, že ho o to poprosím. Je to predsa len skúsený spevák a môj spev je v kategórii, ktorá sa dá označiť ako priemerné karaoke. 😀 Každopádne stretnúť sa v tejto situácii by nebolo vôbec jednoduché, a tak som sa rozhodol, že potvrdím svoju povesť egocentrika, a nahrám si to všetko sám.

demo slight lie 2024

 

Budúcnosť

Neplánuješ ešte nejaké podobné aktivity (podľa vzoru nášho dobrého známeho Lukáša Zeusa Throna)?

Demo: Lukáš je talentovaný hudobník a skladateľ. Obdivujem ho za to, že má vo svojich projektoch taký poriadok, zatiaľ, čo ja mám jednu kapelu a jedinú bokovku, a aj tak v tom mám bordel.

Insanity In Scarlet je projekt, ktorý nemá ani jasný smer, ani budúcnosť. Ak sa zajtra rozhodnem natočiť ten najtemnejší blackmetalový album alebo najepickejší powermetalový epos, budem to stále ja.

Je možné aby sa z Insanity In Scarlet Stala plnohodnotná kapela?

Demo: Nepoviem, že nie. Momentálne však o tom neuvažujem.

Slight Lie

A čo tvoja domovská kapela Slight Lie – stretávate sa v skúšobni? Máte nejaké nové skladby?

Demo: Ako väčšina kapiel, tak ani my sa momentálne nestretávame. Hneď, ako to situácia dovolí sa však vrátime do skúšobne. Máme nejaké nové nápady a pesničky, tak sa ich pokúsime nahrať, a čo najskôr dať von.

Ako zvládaš dnešné momentálne ťažké korona časy?

Demo: Donedávna mi vyplňali všetok voľný čas práce spojené s Insanity In Scarlet. Teraz sa venujem skladaniu materiálu pre Slight Lie. Chýbajú mi koncerty.

O online koncerte som prestal rozmýšľať hneď, ako som videl, ako sa o to snažia ostatné kapely. Bez ľudí to proste nefunguje. Nie je tam interakcia ani chémia, ktorá robí živý koncert výnimočnou udalosťou. Či už pre kapelu alebo divákov.

Hudobné začiatky

Porozprávaj niečo o svojich hudobných začiatkoch. Ako si sa dostal k hudbe, aké boli prvé kapely atď.

Demo: Keď som bol prcek, videl som v telke Maťa Ďurindu a hneď som vedel, čím chcem byť. Susedia mali staršie decká, ktoré počúvali heavy metal. Raz mi požičali živák od Helloween – Live in The U.K. a bolo vymaľované. Ešte na základke som chytil do rúk gitaru, ale až na strednej som mal svoju prvú kapelu. Ako večne nespokojný človek som stále hľadal cestu ako nebyť otrokom jedného štýlu.

Od punku cez heavy metal až po black metal. Asi najznámejšou kapelou, v ktorej som pôsobil bola už spomínaná Demonoid Virtue. Odohorali sme množstvo koncertov, ale nenahrali album. Aj preto som sa rozhodol nahrať jednu zo skladieb pre album Insanity In Scarlet.

Slovenská scéna

Ty si aj redaktorom webu prorocker.sk. Čo je z tvojho pohľadu najväčší problém slovenskej scény?

Demo: Ako súčasť „prešovskej scény“, vidím problém v zatvorených krčmách. Členovia kapiel sa totiž nemôžu stretávať a ohovárať členov iných kapiel, ktorí tam nie sú. 😀 😀 😀

Ale nie, vážne. Naša slovenská scéna je super. Máme kopec šikovných kapiel a ľudí, ktorí dávajú do hudby všetko. Problémom môžu byť výhovorky o tom, ako ľudia nechodia na koncerty a že na vine sú promotéri, sociálne siete, internet, a podobne. Každá doba má svoju hudobnú vlnu a to, že teraz veľmi nejde tento alebo iný subžáner, nie je chyba ľudí. Na konci všetkého je stále aj tak iba samotná kapela a jej členovia.

A čo myslíš, ako sa scéna pasuje s týmto problémom – ide to k lepšiemu alebo ani nie?

Demo: Sťažnosti kapiel, že na koncerty nechodia ľudia, to nie je žiadna novinka a vždy sa nájde nejaká kapela, ktorá ľudí vytiahne von. Každý štýl má svoj vrchol a pád. Raz to ťahajú thrasheri, inokedy blackmetalisti, inokedy zasa powermetalisti atď. Scéna sa otrasie a pôjde ďalej.

Pred samotným ukončením sa ešte spýtam – myslíš si, že je šanca, aby sme sa tohto roku vrátili k normálnym pomerom?

Demo: Verím tomu, že áno. Možno veľké festivaly to už tento rok nestihnú, ale menšie kluby sa naštartujú. Tak isto, taká Rocková Beermovka alebo Železničný masaker by sa tento rok kľudne mohli uskutočniť.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Demo: Ďakujem za podporu Metalmania-Magazínu a každému, kto si vypočul či už Insanity In Scarlet, alebo Slight Lie. Ja dúfam, že sa vidíme čoskoro na koncerte.

Linky:

Insanity in Scarlet:
https://www.facebook.com/insanityinscarlet/
https://www.youtube.com/channel/UCXji_cDNAhGZFwVMTf7CoQA/

Slight Lie:
https://www.facebook.com/SlightLie/
https://slightlie.bandcamp.com/
https://bandzone.cz/slightlieofficial/
https://www.youtube.com/channel/UCTq4YlrlVYE4mIZgN02T9uA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *