All Against Nothing – ,,Koncept albumu práve naopak spočíva v nádeji a nových začiatkoch”

all against nothing 2021Zaujímavé kapely nájdeme aj na Orave. Melodici z Oravskej Lesnej All Against Nothing nedávno vydali druhý album Vítam ťa v tme. Ak milujete kombináciu melodického metalu a screamingov, určite si ho obľúbite. O ňom a taktiež o iných veciach porozprávali členovia kapely.

Zdravím na sever Slovenska. Prvá otázka – ako by ste sa opísali človeku, ktorý o Vás počul prvýkrát?

Zdravíme. Sme kapela zo severu Slovenska – konkrétne z Oravy a Kysúc. Naša tvorba by sa dala označiť ako melodický metal, v ktorom je možné započuť rôzne štýly.

Na konte máme 2 albumy a všetky texty sú v slovenskom jazyku. V skladbách môžete započuť čistý spev, ale aj rôzne druhy screamu, patrí to k nášmu štýlu a snažíme sa aj v tomto “nečistom” speve dať melodiku, a “dvojhlasy”.

Nedávno ste vydali druhý album Vítam ťa v tme. Od kedy ste ho začali pripravovať?

V podstate hneď po vydaní prvého albumu s názvom Falošná sloboda (17. november 2015) sme mali víziu pracovať na ďalšom. Prihlásili sme sa do súťaže Rocková maturita a s tým súvisela aj séria koncertov, ktoré boli súčasťou súťaže.

Takže sme si zatiaľ užívali živé vystúpenia, ale už v tejto dobe vznikli skladby V mene pomsty, Prúd a Dve tváre (tá mala pôvodne názov Depresia). Hrávali sme ich na koncertoch už pred vydaním druhého albumu a časom sme ich ešte upravili, a doladili detaily.

Na prelome rokov 2016/2017 kapelu opúšťa spevák a gitarista Ľubo. Museli sme riešiť novú zostavu. V tejto zostave sme sa potrebovali zohrať a nacvičiť skladby, a tak sa tvorba nového albumu spomalila.

Druhý album s názvom Vítam ťa v tme sme nakoniec vydali 15.5.2021.

Začiatky jeho tvorby siahajú až do útrob nového milénia, lebo niektoré skladby boli vymyslené ešte niekedy okolo roku 2000 (2004-2006), ako napríklad Pokúšanie diabla (pôvodne Skull breaking) alebo V útrobách existencie.

Medzi najmladšie skladby albumu patria Čierne vrany a Stále tu.

Texty

Keď som ho tak počúval, tak cítim z neho pomerne veľkú ,,nasranosť“. Aké boli inšpirácie pri tvorení textov?

Naším cieľom nie je šírenie nasranosti či nenávisti. Práve naopak. Koncept albumu práve naopak spočíva v nádeji a nových začiatkoch.

Preto aj symbolický názov Vítam ťa v tme a titulný klip ku skladbe V tme, ktoré mali poukázať, že aj v tme vieme nájsť svetlo, a posunúť sa ďalej. V skladbách poukazujeme aj na rôzne ľudské vlastnosti.

all against vitaj baner

Koncerty

Keďže COVID sa pomaly, ale isto končí pomaly ožíva aj koncertná scéna. Máte už naplánované nejaké akcie?

Nahrávanie a vydanie albumu dalo celej kapele dosť zabrať. Keďže sme sa dohodli, že skúsime tento album spraviť poriadne a budeme sa sústrediť na detaily, trvalo nám jeho vydanie dlhšie ako sme pôvodne plánovali. Vždy, keď sa podarilo niečo dokončiť, objavilo sa niečo nové, čo bolo potrebné riešiť.

Napr. ledva sme donahrávali, tak bolo potrebné riešiť, kde si dáme spraviť mix a master, keďže sme si vybrali maďarské štúdio, tak niekedy dochádzalo k nepochopeniu jednej alebo druhej strany. Potom vydanie CD, točenie klipu – kvôli korone sme museli viackrát prekladať termín točenia, padli nám herci, improvizácia a podobne.

Takže sme boli celkom radi, keď sa nám všetko podarilo úspešne sfinalizovať a veru nad koncertami sme nemali zatiaľ čas premýšľať.

Ale určite budeme plánovať akciu na krst CD a prípadne nejakú tú šnúru na prezentáciu albumu. Reálne koncertné termíny pre nás sú ale až v druhej polovici roku 2021 – jeseň/zima. Necháme sa prekvapiť, nechceme na nič tlačiť a rovnako chceme našim fanúšikom priniesť kvalitné živé vystúpenie, a to si vyžaduje dôkladnú prípravu.

Aktuálne sme však prišli o skúšobňu a jeden z členov pracuje mimo Slovenska, takže na to ideme svojím tempom. Ale nebojte sa, určite niečo pre našich fanúšikov pripravíme – stačí sledovať náš profil, kde budeme určite informovať.

Ale chceli by sme určite ešte ďalší klip na niektorú zo skladieb nového albumu a už sa aj začali črtať nejaké nové skladby, a v počítači sme vytvorili priečinok s názvom “Tretí album” 🙂

Prispeli ste ku koncu ,,COVID  svinstva“ aj očkovaním?

Očkovanie je každého individuálne rozhodnutie. Takže na túto tému sa nepotrebujeme vyjadriť – nesúvisí s našou tvorbou. Každopádne sme zodpovední ľudia a zdravie je aj pre nás na prvom mieste, takže, samozrejme, robíme všetko pre to, aby sme my aj naši známi ostali zdraví.

Civilný život

Porozprávajte o Vašom civilnom – nehudobnom živote (záľuby – záujmy)?

Naše životy sú s hudbou akosi späté aj pomimo kapely. Radi hudbu počúvame, prípadne chodievame na koncerty, nejaké akcie sa nám podarilo aj zorganizovať. Ale hudba nás neživí, máme ju ako koníček, takže okrem toho každý z nás niekde pracuje.

Náš bubeník Marek vlastní firmu Manno.sk a vyrobí či zariadi vám kuchyňu alebo inú izbu na mieru 🙂 Má pod sebou viacerých zamestnancov a je to celkom vyťažená osoba. Rád sa podieľa na organizovaní akcií a koncertov.

Gitarista Matúš pracuje pre českú firmu a za prácou musí cestovať do rôznych kútov Česka a Slovenska. Venujú sa zváraniu a potrubiam, takže sa fyzicky celkom namaká. Vo voľnom čase rád prevetrá svoju motorku.

Druhý gitarista Peter vlastní a prevádzkuje internetové kníhkupectvo Auraknihy.sk zamerané na rôznu literatúru. Venuje sa internetovému predaju, marketingu (tvorba článkov, SEO, blog).

Okrem toho spolupracuje aj s Aurainstruments – www.aurainstruments.com –  výroba hudobných nástrojov, kde si nechal vyrobiť, aj svoju sedemstrunovú custom gitaru Aura Metal 001 a custom gitarový reprobox 2 x 12 (Celestion V30 + Celestion Creamback 75). J

e vegetarián a vo voľnom čase rád behá, chodí na turistiku, výlety po hradoch, zrúcaninách, a samozrejme, rád číta knihy 😀

Spevák Tomáš aktuálne pracuje v Prahe. Má rád sledovanie diania v hudobnom svete na Slovensku a v zahraničí. Práve oni spolu s Matúšom a bývalým členom kapely Ľubom založili kapelu All Against Nothing. Zaujíma sa o filozofiu a literatúru, čo úzko súvisí aj s tým, že rád píše texty, a skladá hudbu.

Basgitarista Michal pracuje v Žiline. Tu aj vyštudoval 3. vysokoškolský stupeň na strojníckej fakulte na Žilinskej univerzite. Na tejto škole aj ako doktorand učil a aktuálne pracuje vo firme, ako konštruktér.

Má rád tvorivú činnosť a pomáhal nám ako kapele v nahrávaní našich demo nahrávok, ktoré nám veľmi pomohli pri tvorení druhého albumu. Celkovo je veľmi technický a zručný typ človeka.

Vďaka nemu sme mali nazvučenú skúšobňu, takže sme sa aj na skúškach mohli počuť “ako z cédečka”. Jeho najobľúbenejšia basgitara je značky Sivcak Soller Handmade Guitars. Rád chodí na turistiku, prechádzky a nepohrdne žiadnou športovou aktivitou.

Domáca scéna

Na to, že máte len dva albumy ste pomerne aktívna kapela. Ako hodnotíte z vášho pohľadu domovskú kysucko–oravskú scénu?

Niekedy sa zdá, že sa tu nič nedeje, ale nakoniec sme prekvapení, keď započujeme na internete či youtube, že aj na Orave a Kysuciach pôsobí viacero zaujímavých zoskupení. Je to skôr také domáckejšie – väčšinou sa medzi sebou vzájomne poznáme a dá sa povedať, že sa podporujeme.

Čo by ste radi zlepšili na slovenskej scéne ako takej, ak by ste mali tú moc?

Ťažko odpovedať, čo by sme zmenili. Snažíme sa aspoň my sami robiť veci inak a možno tak ako by sme chceli, aby sa niekto správal k nám – to znamená, keď organizujme koncert snažíme sa pre kapely, ktoré pozveme dať podmienky, aby sa to oplatilo aj pre nich.

Je veľký nepomer pre takéto menšie akcie a kapely, a niekedy aj správanie klubov – niektorej “celebrite” nemajú problém dať tisíce EUR, a potom príde mladá kapela, ktorá by sa potrebovala zviditeľniť, a tá dostane ledva na cestu.

Počas nášho pôsobenia sme sa už stretli fakt s rôznymi situáciami, ale musíme povedať, že sú na Slovensku aj ľudia, ktorí to fakt myslia dobre a nejde im iba o osobné výhody, ale chcú kapele, aj reálne pomôcť.

Na ktorú vec ste zatiaľ najviac hrdí?

Že sme sa aj napriek všetkým problémom, ktoré nás postretli nerozpadli. Že sa nám podarilo nahrať druhý album, na ktorom máme 10 skladieb a spravili ho tak, ako sme chceli. A tiež, že sa nám to v podstate podarilo svojpomocne.

Ok, veľmi pekne ďakujem za váš čas a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Že čierna nie je zlá a tmy sa netreba báť. Niekedy je horšie to, čo vidíme pod svetlom a predsa aj pod lampou je najväčšia tma.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/allagainstnothingsk/
https://bandzone.cz/allagainstnothing/

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *