Power 5 – Progres time

Dnes si znovu zaspomíname na jeden starší, ale taktiež dobrý album. Tentokrát sa jedná o relatívne miestnu, konkrétne moravskú kapelu Power 5.  Pochádzajú mesta Brumov – Bylnice, čo by kameňom dohodil od slovenských hraníc.

Valašskí heavy metaloví Páni (áno, s veľkým P) minulý rok vydali v digitálnej reedícii svoj prvý album “Progres time”.

Ten prvý krát vyšiel prvého januára roku 1997, kedy sa skupina transformovala, z hrania cover verzií skladieb zahraničných interpretov (Van Halen, Bon Jovi, Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest…), na vlastnú tvorbu.

Aj keď v repertoári mali hlavne hardrockové a heavymetalové prerábky, názov tejto platne priamo prezrádza, že sa bude niesť na vlne progresívneho rocku. „V době vydání jsme byli silně ovlivnění skupinami Queensrÿche, Rush či Dream Theater a to se na albu hodně projevilo. Ale i přes určitou komplikovanost se třeba otvírák “Hvězdná brána” stala na dlouhou dobu jedním z taháků našich živých vystoupení vyjadril sa v tých časoch jeden zo zakladajúcich členov POWER 5 spevák Olin Škrabal.

Nadčasové texty, perfektný spev, tvrdé gitary, skvelo okorené klávesmi, nesúce sa celým albumom od úvodnej piesne “Hvězdná brána”, cez sviežu a asi najpestrejšiu “Na smětišti světa”, tvrdú a drsnú “Zapoměl”, až po slaďáčik “Znám, ja znám” ako výbornú bodku na záver, tvoria kvalitný kúsok hudobného umenia z našich končín.

Napriek tomu, že v súčasnosti sú Power 5 radení skôr k power metalu, určite aj tento ,,progresívny debut“ stoji za vypočutie.

Lineup:

  • Olin Škrabal – spev
  • Ivan Strnad – gitary (R.I.P. 2010)
  • Zdeněk Putala – klávesy
  • Karel Paciorek – basa
  • Milan Škrabal – bicie

Tracklist:

  1. Hvězdná brána
  2. Progres time
  3. Bezejmenná
  4. Na smetišti světa
  5. Zeď vzpomínek
  6. Balanc na hranici
  7. Myšlenky
  8. Zapomněl
  9. Znám já znám

Rok vydania: 1997, 2020 (reedícia)

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.power5.cz/
https://www.facebook.com/power5band/
https://bandzone.cz/power5/
https://power5.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4/6

One thought on “Power 5 – Progres time”

  1. V pôvodnej verzii článku bolo uvedené, že album vyšiel začiatkom tohto roka v reedícii. Reedícia albumu Progres time sa uskutočnila minulý rok. Za chybu sa ospravedlňujeme.

    Thomas Kai – admn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *