Auri – II – Those We Don’t Speak Of

Auri II cover

Auri II coverKto naozaj miluje Nightwish vie, že Tuomas Holopainen je hyperaktívny muzikant. V 2017-tom so svojou manželkou Johannou Kurkurelou a Britom Troyom Donockleym založil progresívno-folkové zoskupenie Auri.

Ich druhý album, nazvaný II – Those We Don’t Speak Of vyšiel 3. septembra 2021 a nesie výrazné Tuomasove znaky. Takže môže byť príťažlivé pre fanúšikov jeho domovskej bandy.

Ale nemyslím si, že je to napodobenina a ani sa nesnaží sa na tejto slávnejšej kapele priživiť. Ako je napísané v upútavke: “V prchavých chvíľach medzi stavom bdenia a dosiahnutím dverí k snovému svetu leží pohraničie, odkiaľ pochádza hudba z rozprávania starodávnych príbehov – nebeské zjednotenie troch tvorivých duší známych ako Auri.”

A toto je hudba s dušou a plná pocitov, ktoré vás dokážu hlboko zasiahnuť a nepotrebujú k tomu ani silné bicie či výrazné gitarové riffy. Johannin pekný emotívny hlas, občas striedaný mužskými vokálmi, vyniká v každej skladbe a jemné tóny huslí navodzujú melancholickú atmosféru.

Krásne zvuky etnických nástrojov a nevtieravé aranžmány podporujú clivú náladu celého albumu, ale zároveň máte pocit, akoby vám niečo hladilo vnútro.  Skoro máte chuť uveriť, že to kňažka stojí na vysokom osamelom kopci a a tichým hlasom privoláva bohov.

Stačí zatvoriť oči a ocitnete sa uprostred veterného zamračeného dňa pred svätyňou, kde sa smutní osamelí ľudia chodia večer modliť za duše svojich zomrelých. Hudba ako stvorená na tieto jesenné dni, napriek smútku, ktorý z nej plynie. Je veľmi upokojujúca. Svojím spôsobom taká psychohygiena.

Uznávam, že to nie je hudba pre každého a už vôbec to nie je metal, ale mne sa to veľmi páčilo.

Lineup:

  • Johanna Kurkela – spev
  • Tuomas Holopainen – klávesy, piano
  • Troy Donockley – gitary, guitars, píšťaly, mužský vokál, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Those We Don’t Speak Of
  2. The Valley
  3. The Duty Of Dust
  4. Pearl Diving
  5. Kiss The Mountain
  6. Light And Flood
  7. It Takes Me Places
  8. The Long Walk
  9. Scattered To The Four Winds
  10. Fireside Bard

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/AURlband/
https://www.instagram.com/auri.band/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *