Biografia Ronnieho Jamese Dia

Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony

Tisková zpráva (25. 10. 2021)
Autor: Václav Votruba

 

Vychází neoficiální biografie Ronnieho Jamese Dia. Ponořme se do života zpěváka, který psal metalové dějiny

Ačkoliv se pražské nakladatelství MetalGate věnuje spíše knihám zaměřeným na tvrdý metal, tentokrát se pustilo do opravdové rock/metalové klasiky. Publikace se všeříkajícím názvem Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony právě vstupuje na tuzemský trh! Připravte se na strhující životní cestu člověka, který psal hudební dějiny s Rainbow, Black Sabbath a Dio.

Ronnie James Kniha

Autorem neoficiální biografie je americký spisovatel James Curl, který má na kontě mimo jiné i knihu o kapele Dokken (v originále vyšla vloni). Život legendárního zpěváka mapoval celých šestnáct měsíců:

„Po Ronnieho odchodu jsem několik let čekal, až o něm někdo napíše knihu. Občas jsem na internetu četl zvěsti o chystané biografii, ale nic se nikde neobjevilo. A jelikož jsem již dříve napsal dvě biografie o někdejších šampionech těžké váhy, tak mě nakonec čekání omrzelo a řekl jsem si: ‚K čertu s tím, udělám to sám.‘ A tak začala má rock´n´rollová cesta.“

V originále kniha vyšla před třemi lety, přičemž se dostala do rukou i překladatele Aleše Ondráčka, který usoudil, že by bylo fajn, kdyby se zpřístupnila českým fanouškům.

Oproti původní verzi má publikace odlišnou sazbu, která je dílem Tomáše F. Hanzla, a také obálku, o kterou se postaral Ondřej Šmejkal. Kromě samotné biografie kniha obsahuje i podrobnou diskografii a řadu fotek.

Předmluvu napsal baskytarista Jeff Pilson, který s Diem natočil několik alb. Známý je ale také z formací jako Dokken či Foreigner.

dio

Ronnie James Dio zemřel v roce 2010. Bezesporu se dá mluvit o jednom z předních představitelů hard rocku a heavy metalu.

Do širšího povědomí se začal zapisovat s kapelou Elf, avšak velký třesk se udál až ve chvíli, kdy si ho do svého nového projektu přizval kytarista Ritchie Blackmore z Deep Purple. Zrodili se Rainbow, se kterými Dio natočil tři strhující desky.

Následně nastoupil do Black Sabbath, v jejichž řadách se uvedl nesmrtelným monumentem Heaven & Hell. Následovalo neméně podařené album Mob Rules, po kterém již přišel čas na budování vlastní značky.

A start to byl ostrý, protože debut Holy Diver dodnes patří k dalším neotřesitelným klasikám. Byť jeho kariéra občas zakolísala, pro fanoušky je skutečnou ikonou, která neztrácí na oblibě. Právem.

Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony vychází formou paperbacku. Objednat se dá například na www.metalgate-eshop.cz.

Email: admin@metalgate.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *