Ossian – A teljesség

Ossian A teljesség cover

Ossian A teljesség coverOssian mají v domovském Maďarsku silnou pozici na hudební scéně a právě jim vychází nové album A TELJEGSSÉG.

Je to maďarsky a touto řečí já umím jen pár slov, abych případně někde neumřel hlady, ale na rozbor textů to tedy není. Můj následující komentář tedy berte spíš jako pocit z něčeho, co je pro mě nové, vnímám spíš celkový dojem a je klidně možné, že zákulisní realita bude trochu jiná.

Album zdobí hezký obal s motivem postavy na skalnatém břehu, hodin a lehce bouřící hladiny v pozadí. Autorsky je prací dua Endre Peksi a Richárd Rubcsics. Endre má na svědomí i všechny texty.

Osobně mám pocit, jako by se u písniček hledělo na to, aby byly přijatelné pro co nejširší publikum a moc se z toho nevybočilo. Tam, kde se to ale přeci jen přehouplo k větší volnosti, tam se mi to líbí víc.. Jakoby šéf odešel na cigáro a, rychle, nahrajeme tam to co chceme, než se vrátí.

To je případ páté skladby v pořadí, Szabad maradhat. Ta mi příjde z alba nejzajímavější. Pak ještě instrumentálka Engedd el. V těchto dvou jsou rytmicky zajímavější pasáže a je vidět, že ono by to šlo.

Nemohu se ale zbavit dojmu, že album má dvě slabiny. Na můj vkus celkově až moc plochý „ digitální “ zvuk a pak bicí. Z těch mám stále dojem, že vznikly v počítači někde doma, v klídku v podkrovním studiu. Jedou hodně rovně a často jakoby bez drajvu.

Kapela sice je čtyřčlenná, ale pod albem jsou podepsáni zmínění dva a výsledek má dvě roviny. Písničky samotné a pak to výsledné zpracování. Nevím, jak to je, ale tohoto dojmu jsem se nezbavil od prvního poslechu. Celkově z toho tedy nemám jednostranný, výsledný pocit. Jsou tu hezké pasáže a živě to může být o hodně jiné.

Jak jsem zmínil, tam, kde si dovolí trochu povolit otěže, se mi album líbí víc. Posoudit to musíte ale sami.

Lineup:

  • Endre Paksi – spev
  • Richárd Rubcsics – gitary
  • Krisztián Erdélyi – basa
  • Gergely Kálozi – bicie

Hostia:

  • Ádám Attila – klávesy
  • Ángyán Tamás – gitary

Tracklist:

  1. Kell egy szikra
  2. Ember a holdon
  3. A türelem hatalom
  4. Lassan ébredő
  5. Szabad maradhat
  6. A teljesség
  7. Együtt voltunk minden
  8. Azon a napon
  9. Kelj fel és láss
  10. Nem elég az ég
  11. A hiányzó láncszem
  12. Engedd el
  13. Az, aki voltam

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: H-Music (Hangfelvételkiadó Kft.)

Youtube ukážka:

Linky:
https://ossian.hu/shop/
https://www.facebook.com/OssianOfficial/
https://www.instagram.com/ossianofficial/
https://myspace.com/ossianofficial/

Hodnotenie: 3/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *