Ivan, Harvey, Marek (Makar Čudra) – ,,Proste sme vstali ako Fénix z popola”

Makar Curda 2021

Makar Curda 2021Myslím, že moja generácia fanúšikov tradičného heavy metalu považuje bratislavskú legendu Makar Čudra za nezostreliteľné božstvo doslova mytologické. Pred troma rokmi božstvo zostúpilo na zem a undergroundovou cestou sa snaží o návrat. Po koncertoch, výberovke hitov, prvom EP, tu máme druhé EP. Volá sa “Ako Fénix”. Takže o súčasnosti a budúcnosti som dal debatu s legendárnym gitaristom a skladateľom Ivanom Kutným, spevákom Harvey Havranom a bubeníkom Marekom Kučerom. Rozhovor sa uskutočnil ešte pred sviatkami.

Ahoj páni. Ako sa máte, ako trávite predvianočný čas?

Ivan: Čauko! Pracovne. Staviam chatku úplne sám, čo je pre mňa zároveň aj super relax. Venujem sa aj novému členovi rodiny a tým je šteniatko nemeckého ovčiaka. Chodím s ním na prechádzky, samozrejme, po ňom veľa upratujem a snažím sa ho pomaly čo-to naučiť. No a samozrejme, sa ako vždy venujem hudbe.

Harvey: Ahoj, no snažím sa vyhnúť korone, ako sa len dá, keďže pracujem z domu, tak sa mi to aj darí. Momentálne už druhý rok žijem mimo mesto, v takom romantickom domčeku, väčšinou som tu sám, tak predvianočný čas okrem práce trávim upratovaním a zháňaním darčekov, a užívaním si kľudnej atmosféry Malých Karpát.

Marek: Ahoj. No a ako ho tráviš ty?

No, ako sa môže mať človek, čo je 7 mesiacov doma po komplikáciách spojených s covidom? Ale aspoň muziky je dosť a rodina je skvelá.

Marek: No, je to na riť. Prajeme skoré uzdravenie a len to najlepšie. Ja sa mám zúrivo. Po dlhšej PN mi došlo zo sociálky kilo trusu a z roboty suché z nosa, takže nezháňam darčeky, ale brigádu. 😀

Chémia medzi členmi

Ivan, ako vlastne teraz hodnotíš spoluprácu novej zostavy, ktorú si zložil v roku 2018, keď máte za sebou koncerty a už dve épečká?

Ivan: Som veľmi spokojný. Je to bez pochýb najlepšia zostava M. Č.

A vy chalani, ako sa cítite po troch rokoch v kapele?

Harvey: Cítim sa dobre, myslím že momentálne má kapela veľmi stabilnú zostavu a myslím, že táto zostava dlho vydrží bez zmeny.

Keď som do kapely nastupoval nevedel som, kam ma tento krok zavedie, ale vedel som, že určite toto chcem, že chcem „niesť odkaz Makar Čudry“ (citát z mojej skladby My Sme Strygon od kapely Strygon).

Po týchto 3 rokoch musím povedať, že som v kapele absolútne spokojný. Hlavne práca s takým hudobníkom, ako je Ivan ma posunula veľmi vpred a hlavne aj napríklad v písaní textov.

Marek: Ale jó. Všetko sa dá prekonať, keď je zádrhel. A už sa poznáme dobre. Už sme zažili aj nejaký ten apokalyptický žúr, tak vieme, ako vyzeráme, keď slintáme zo sna. 😀 Kapela šľape ostošesto a proste najväčší problém vidím v neexistujúcom manažmente. Hľadáme manažéra, a tak, ak niekto chce skúsiť pomôcť nech mi napíše.

Makar Curda Recording

Nové EP

Práve vychádza EP “Ako Fénix”. Ako vzniklo? Ivan, ako prebiehalo skladanie a Harvey u Teba texty?

Ivan: Skladbu Ako Fénix som zložil už dávnejšie, ale nejako som sa s ňou nestotožnil.

Ale pre koncertné vystúpenia som ju prearanžoval, ako úvodnú tak, aby mal ktorýkoľvek zvukár dostatok času na vyváženie jednotlivých nástrojov, čo sa týka zvuku, hlasitosti a aj panorámy.

Potom už bola úplne OK a v playliste má veľmi dôležitú úlohu. Requiem bola hotová veľmi rýchlo. Niekedy sa mi stane, že nápady prichádzajú akosi automaticky, rýchlo a prirodzene, a to bol aj tento prípad.

Harvey: Na EP sa nachádzajú dva moje texty. Text skladby “Ako Fénix (Makar Čudra II)” bol napísaný na viac pokusov, pretože sme sa museli dohodnúť v kapele, čo chceme mať v texte.

Pôvodne som písal text o tom, ako je kapela nabudená a šľape ako mašina, ale rozhodli sme sa pre text, ktorý bude vystihovať viac podarený comeback kapely, a novú zostavu.

Harvey teraz otázka na teba. Skladba “Ako Fénix (Makar Čudra II)” je pomerne banálny rockový text, ale “Requiem” je nádherný text a musím ti za neho pogratulovať. Myslím, že je jeden z najlepších od kapely vôbec. Ako pracuješ na textoch?

Harvey: Nechceli sme pre Ako Fénix  text, ktorý by bol banálny, podľa mňa ani nie je, je to text o všetkých úskaliach, aké kapela mala v minulosti, chcela sa presadiť, veľa krát sa pokúšala o comeback a nevedela, ako to dopadne, a čo od toho čakať, ale nakoniec sme tu v silnej zostave, ktorá je jednotná, a hráme len pre vás.

Proste sme vstali ako Fénix z popola. Requiem je o duši človeka, ktorá nie je iba zlá. Aj keď má človek, ako sa hovorí na rováši toho veľa a za každé zlyhanie môžeme sami ľudia, tak vždy je v tej duši aj dobro, ktoré sa tam krčí ako nádej v Pandorinej skrinke.

Nápad bol od Ivana, ktorý chcel text ako rozhovor diabla a anjela, a tak som ten text aj koncipoval ako taký súd týchto dvoch postáv nad ľudskou dušou.

Ďakujem pekne za pochvalu a som rád, že sa ti tento text páči. Myslím, že tento text je stále aktuálny a možno si si všimol, že mám viac textov o boji dobra so zlom o ľudskú dušu. Táto tematika mi je veľmi blízka.

Myslím, že najlepšie moje texty sú práve úvahy a také, ktoré človeka nechávajú rozmýšľať. V dnešnej dobe sa mi ale zdá, že ľudia chcú počuť texty, ktoré sú jednoduchšie, lebo doba je rýchla a nikto nemá čas sa zastaviť, a zamyslieť sa nad podobnými témami, čo nie je dobré. Dúfam, že sa toto zmení viac do normálu v budúcnosti.

Marek: Súhlasím s Harveym.  Doba sa ukrutne zrýchlila a bolo by to dobré, ak by sa ľudstvo niekedy predtým naučilo používať hlavu, a vedeli spracovávať informácie, ktoré dostanú. Ale, nie je to tak. Dnes ľudia reagujú na prvú signálnu a okamžite majú názor. A hneď ho musia ventilovať.

A keďže najrýchlejšie reagujú ľudia bez empatie, zmyslu pre humor, a niečím odžitým, tak hneď sa vrhnú na obmedzovanie názoru niekoho iného. Ľudia radi premýšľajú o druhých a neznesú pohľad na seba v zrkadle, tak to, čo by v tom zrkadle videli radšej aplikujú na ostatných, a chyby hľadajú tam.

To je podľa mňa najväčšie zlo dneška. Žiaden mýtický tvor alebo politický bubák, čo sa tak rýchlo stratí ako prišiel, keď dosť zarobí.

Ale večná sebestrednosť jednotlivca, ktorý chce presadiť svoj nepodstatný názor a poukazuje na zlé správanie druhého. A v muzike je najväčšie zlo, keď ľudia hodnotia po prvom počutí. Akoby mala všetka hudba obsahovať len popové akordy, aby to naliezlo hneď do ucha.

Harvey: Texty píšem rôzne, niekedy mi napadnú ako báseň (keď som bol mladší, tak som písal veľa poézie), a potom tú báseň zhudobníme. Niekedy sa stane, že ležím večer v posteli a napadne mi text rovno s melódiou. Inokedy kapela donesie hudbu a ja sa len spýtam, o čom to tematicky má byť, a ja do toho už napíšem, čo treba.

Marek: K Requiem mám milú historku z prvej skúšky, keď doniesol Ivan pesničku. Zahral to na gitare a spieval svahilsky do mikrofónu, a ako zaspieval refrén, tak obaja v stotine sekundy s Harveym sme začali do neho spievať Reeeequiiiieeeeeeem. 😀 Telepatia, bratia, poznáme sa už tak dlho, až by sme mali po sebe dediť. 😀

Ťažké časy pre kapely

Oživili ste legendu vo veľmi ťažkej dobe a ani tých koncertov teda nie je veľa. Ako prebiehajú? Ktorý bol podľa Vás ten najlepší? Osobne som bol na jednom z nich a bol som naozaj spokojný.

Marek: Mi hovor. Toľko premárnenej roboty už mám za sebou s koncertami a plánovanými cestami do českých TV, a rádií. Som skutočne demotivovaný už niekedy. 🙁

Ale, musíme proste vydržať a nenechať, aby nás vláda ochránila do takej miery, že ostaneme naveky pred TV, a už nás nebude mať ani kto spáliť či zakopať. 😀 Záujem o Čudru je, tak snáď vydrží. Najlepší koncert bol pre mňa MMC v Bratislave, kde si aj bol a potom prvá Morava s Milošom Dodom Doležalom.

Môj úplne prvý metalový koncert v živote bola Makar Čudra a Vitacit, kde vtedy Dodo spieval v dome ROH v Bratislave na jar roku 1990, a tento moravský koncert bola Čudra, kde hrám, a môj už dlhoročný kamarát Dodo s materiálom od Vitacit. Kruh sa uzavrel 😀

Harvey: My sme oživili kapelu ešte v čase, kedy pandémia nebola, len sme chceli, aby bolo všetko dobre nacvičené a aby sme mali napísaný aj nový materiál (nemôžeme stále hrať iba Strigy na Sabbat, treba sa pohnúť aj ďalej). Bohužiaľ, nám pandémia prekazila plány.

Najlepší koncert pre mňa osobne bol, samozrejme, ten prvý so mnou za mikrofónom. Možno, to tak beriem aj preto, lebo som nevedel, čo od fanúšikov očakávať, keďže vieme, kto v kapele spieval predo mnou. Ohlasy boli ale skvelé a čo bolo najlepšie, nikto sa nesnažil bývalých frontmanov so mnou nijako porovnávať.

Ja vravím stále, Peťo Slivka bol len jeden, Otto Weiter je len jeden a Harvey Havran je tiež len jeden. Všetci sme originál a všetci máme svoj štýl, nesnažím sa kopírovať ani jedného z nich, myslím, že aj preto to dopadlo dobre. Čo sa týka repertoáru, hráme aj staré pecky, ale popri nich aj úplne nové skladby.

Ivan: Každý koncert je úplne iný či už kvôli miestu, aparatúre, zvukárovi, atď. Mne sa zdal každý vydarený, aj keď raz nám trvalo trochu dlhšie získať si publikum. Nakoniec, sme aj tak museli pridávať.

Budúcnosť

Viem, že dlhodobo je plán na klip ku skladbe “1916” z EP “Späť pri živote”. Ako je to s ním? Bude aj klip k nejakej veci z nového EP? Napríklad ku spomínanej Requiem?

Marek: Priznám sa, že 1916 sa riešilo, a keď som videl, čo sa blíži, tak som organizačne zlyhal. 😀 Určite to bude, ale ešte si musíme počkať. Requiem prečo nie? Možno, že motyka vystrelí, ale nebavili sme sa o tom.

Harvey: Všetko je vždy otázka peňazí a nápadu na klip, a samozrejme, aj dostupných „filmárov“ ktorí sú ochotní klip natočiť hlavne počas pandémie. Napríklad klip na Karty s diablom sme si natočili sami v štúdiu Shaark po nahrávaní EP a nechali ho potom zostrihať Liborom Smolárikom.

Ak nám budú nebesia naklonené, tak spravíme klip aj k 1916 a aj ku skladbe z nového EP (po dohode kapely uvidíme či spravíme klip na jednu alebo druhú skladbu, Ako fénix, alebo Requiem).

Marek: Na 1916 máme skvelý a oceňovaný team, čo to urobí a vraj majú aj super nápad. Takže, ak sa na to vrhneme som zvedavý.

 Musím neskutočne pochváliť štúdio Shaark, kde nahrávate. Neviem či som niekedy na Slovensku počul lepšie nazvučené bicie a spev ako na Vašom aktuálnom EP. Budete tam pracovať dúfam aj naďalej.

Marek: A čo bubeník? 😮 Veď ja som to zabúchal na prvú. 😀 😀 😀 Ale jasné. Súhlasím s tebou. Shaark sú top. Strašná pohodka pri práci. Len teraz sme, žiaľ, zabudli, že prežívame zombie apokalypsu, a tak nás nik po 21:00 v meste, a v okolí nenakŕmi. 😀

Hladovali sme ako Čenkovej deti na tretej strane. Ešte, že sme mali pivo nakúpené a v baroch sa svietilo. Ani neviem či mali oriešky. 😀 No, ale Matovič povedal, že umelci najlepšie tvoria, keď nemajú, čo jesť alebo ako presne to vyšlo z jeho spanilých mesiášskych úst? 😀

Pavel a Petr sú skvelí profíci a nemenil by som v súčasnosti. Okrem toho sú to naši kamaráti.

Ivan: Určite neplánujeme meniť štúdio. Ja sa tam naozaj cítim veľmi dobre, vládne tam priam rodinná atmosféra. A sme tam veľmi spokojní.

Harvey: V Shaarku sa nám nahráva vždy skvelo, Peter a Pavel vždy vedia, čo s kapelou potrebujeme, a je to už, taká symbióza. Určite budeme nahrávať v Shaarku (aj keď nám korona trocha komplikuje prechod cez hranice).

Aké sú plány do budúcnosti?

Harvey: Nahrať debutový album a veľa koncertovať na Slovensku, a v ČR. Natočiť nejaké klipy na podporu našej hudby.

Marek: Ideme chystať album a koncertovať. Ivan nám už dodal tri skladby a Harvey plus ja spravíme texty. Jedna z tých skladieb, čo Ivan má je podľa mňa najlepšia vec Makar Čudry. 🙂 Ale najdôležitejší je teraz ten manažment, nech, keď album bude vonku nehráme len na valníkoch po zrazoch veteránov protikomunistického odboja. 😀

Prajem celej kapele a Vašim rodinám šťastné, a veselé, všetko najlepšie do nového roka, a nech už skončí táto hlúpa doba, a vidíme sa na koncertoch. Posledné slová sú len Vaše….

Marek: Užite si voľno a slnovrat, Silvestra oslávte kalbou roka aj napriek všetkému, a keď budete mať chuť, a možnosť skúste našu novú, aj klasickú muziku. Čo je najdôležitejšie buďte zdraví, ľúbte sa a nenechajte sa ničím rozdeliť, a už vôbec nie názorom, vierou, a politikou.

Právo na názor má každý a jeho platnosť môže skončiť desať centimetrov od jeho nositeľa. Záleží na Vás. A politici sú ako plienky, stratia sa Vám z dohľadu, keď sa naplnia.

Žiaľ, zneužívanie názorov a politických preferencií slúži len na to rozdeľovanie más, aby sa zakrylo, že sa plienka plní našimi peniazmi. Tak, stojme pri sebe. Chce to všetko vypnúť okrem rock ´n´ rollu a svetla na čítanie kníh o názoroch iných, a hlavne odlišných ako sami máme. 😀  Držte sa! ŠNR a Rock On!

Harvey: Ďakujem nápodobne. Šťastný nový rok, šťastné a veselé Vianoce, šťastný lov aj rybolov, a nech sa stoly prehýbajú 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *