Makar Čudra – Ako Fénix (EP)

Návrat legendy Makar Čudra prebehol viac ako úspešne, ak sa to tak dá nazvať v tejto ťažkej dobe. Každý čo má rád klasický heavy metal a hard rock ale čaká, čo bude ďalej. A máme tu ďalšie EP Ako Fénix. Vychádza aj v elektronickej forme a aj na CD.

Zvukovo ide o totálny vrchol tvorby tejto bandy. Fantastický sound zo štúdia Shaark. Obal je krásny.

Obsah

CD otvára mohutné intro skladby Ako Fénix. Nádherné, folklórne a zvuk akoby sa odrážal od našich veľhôr. Potom sa skladba zmení do ťažkého, tvrdého a pomalého heavy boogie rock/metalu. Skvelá melódia a mierne banálny text vlastne o kapele Makar Čudra, akoby napísaný v osemdesiatych rokoch.

Musím naozaj vyzdvihnúť výkon bubeníka, pretože tento rytmus na Slovensku ešte asi nikto nikdy nehral. MČ šlapú parádne a spev je fantastický.

Druhá v poradí je nádherná alternatívna rocková polobalada Requiem. Vrchol CD. Nesmierne dobrá melodicky, veľmi citlivá, postavená na repetitívnom opakovaní skvelého groove. Text je fantastický a spevák Harvey sa predstavil ako vynikajúci spisovateľ,

Tretia v poradí je iná verzia skladby Ako Fénix. Bez intra a s malými zmenami oproti verzii čísla jedna pôsobí jasne o hodne tvrdšie.

Výkony muzikantov

Výkony členov sú na svetovej úrovni, songwriting Ivana Kutného skvelý, ale čo uberá silu všetkému čo nová Makar Čudra robí je zvuk gitary. Ten je síce primárne skvelý, no ten všadeprítomný hall, či na oboch posledných CD alebo live uberá dve tretiny razantnosti a berie priestor všetkým melodickým nástrojom vrátane spevu.

Verdikt

Na budúci rok by sme sa mohli dočkať celej novej platne a to podľa mňa len bude poriadna jazda. Aspoň v to dúfam. Hodnotenie dávam nižšie oproti predchodcovi hlavne kvôli hallu a tomu, že épečiek a singlov už bolo dosť a už sa mali dávno sústrediť na veľkú platňu.

Lineup:

  • Harvey Rabensblut – spev
  • Ivan Kutný – gitary, doprovodné vokály
  • Radoslav Nedbálek – gitary, doprovodné vokály
  • Vladimír Harasnik – basa, doprovodné vokály
  • Marc B.K. – bicie, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Ako Fénix (Makar Čudra II)
  2. Requiem
  3. Ako Fénix (Makar Čudra II) – Radio Edit

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Mars Group

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *