Avion, Metrum, Halušky, Mahuliena, Perinbaba – ďalšie slovenské kapely, ktoré nikdy nevydali oficiálny veľký album

V prvom diely tohto článku sme si prestavili päť slovenských kapiel, ktoré napriek svojej kvalite nikdy nevydali oficiálny full album.
Avion Kapela

Poďme sa opäť pozrieť na nejaké podobné:

1. Avion

V dnešnej terminológii by sa zoskupenie Avion nazvalo ,,superband“. Túto bratislavskú formáciu založil v roku 1986 známy gitarista Fero Griglák (Fermáta, Colloegium Musicum). Druhý gitarista bol Peter Peteraj (Progres 2), na basu hral Martin Matyáš a spevák bol samotný Paľo Habera.

Medzi spolupracovníkov patril aj Daniel Hevier – neskôr textár Teamu. Spomínaný F. Griglák síce s Teamom nespolupracoval, hral však na niekoľkých sólo albumoch Paľa Haberu.

Podľa údajov na oficiálnom webe Paľa Haberu, Avion fungoval asi rok.

O ich kvalitách sa môžete presvedčiť z tohto videozáznamu:

2. Metrum

Gitaristu Ivana Kutného určite poznáte z Makar Čurda, no ešte pred Makarom založil zoskupenie Metrum. Udialo sa tak v roku 1980, spevák bol Ján Greguš. Opäť ide o bratislavskú kapelu.

Okrem neho sa v kapele mihli aj basák Ivan Zadrabaj, bicman František Štamberský a vystriedalo sa aj niekoľko klávesákov (Haluška, Pavol Hric).

Čo poviete? Mali potenciál?

3. Halušky

Na toto zoskupenie, svojho času nazývané aj ,,bratislavský Black Sabbath“, si pravdepodobne pamätajú len najväčší pamätníci. No mihli sa v ňom aj známe osobnosti – Peter Sámel (neskôr Metalinda), Braňo ,,Temo“ Černák (Krakatit, ex Slobodná Európa, ex Temeraf)…

Samotné Halušky ,,boli navarené“ v roku 1981. Intenzívne koncertovali, až do 1985-tého. Vtedy vystúpili v Bytči a potom sa odmlčali.

Vtip: Na jednej webovej stránke (už neaktívnej) sa uvádzalo, že sa nerozpadli, len majú 20 ročnú pauzu.

Istý čas sa pokúšali vydať album, no do dnešného dňa sa tak neudialo. No na FB majú vlastnú stránku a dokonca aj zopár videí.

4. Mahuliena

Ľudom, ktorí sa aspoň trochu vyznajú v 80-tkovej slovenskej scéne bude povedomý hlas tohto speváka. Je ním Tibor Fuzek známy z Kobry.

Formácia s ľubozvučným slovenským menom Mahuliena (rozprávka Mahuliena, zlatá panna) bola založená v roku 1986.

Opäť ide o bratislavskú kapelu, no medzi členmi nájdete troch Popradčanov, a to Peťa Fabuša (basák); gitaristov Kamila Šostoka a Ľuba Čákyho (gitarista a zároveň spevák). Bubeník bol Maroš Lopúch.

Neskôr nastali riadne personálne rošády až v roku 1989 došlo k znovu-založeniu kapely. Tentokrát už s Tiborom Fuzekom, Vyilym Fiedlerom (klávesy) a Slavom Kršjakom (basa).

Prišli nahrávky v slovenskom rozhlase, koncerty, no koniec nastal pre kuriózny dôvod.

V decembri roku 1991 Ľubovi Čákymu ukradli gitaru.

Boli snahy o obnovenie, no debutový album na konte do uverejnenia tohto článku nemajú.

5. Peribnaba

Aj ,,značka“ Perinbaba poslúžila ako názov kapely. Fungovali približne dva roky, medzi ich členov patrili gitarista Róbert Bunča (ex Robo Grigorov), spevák Jozef Marušinec, bubeník Jindra ,,Gin“ Plánka (ex Fermáta, ex Beáta Dubasová), basák Matúš Valášek a neskorší basák Peter Nosko…

Texty pre nich písali známi textári Kamil Peteraj a Daniel Mikletič.

Veci ako vojna a emigrácia Matúša Valška do “imperialistickej mocnosti” USA spôsobili, že po nich zostalo iba niekoľko klipov.

Zdroj: Bratislavský narez; ISBN 9788096950423; Titulná foto: reprofoto Youtube/Frankie Jb

Za ochotnú konzultáciu patrí poďakovanie Marekovi Kučerovi (Makar Čudra, Temo, Janesession, The Karnsteins, ex Ex Tip, ex Meán Geimhridh, ex Mobydick))


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *