Airbrusher – Dirndl To Go

airbrusher dirndl

airbrusher dirndl coverSpevák, gitarista, skladateľ a textár František “Storm” Štorm patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti českého metalu.

Nielen kvôli jeho kultovým Master’s Hammer, ktorí povedzme si to otvorene, zanechali stopu po celom svete. Jeho meno je podpísané aj pod spolkami ako Airbrusher a Mortal Cabinet

Kvalitná scéna

Jasné, Česi majú pár kapiel, známych za hranicami. Napríklad Root, Krabathor, Torr. Master’s Hammer sú však uctievaným kultom. Keby z ich strany bola väčšia snaha, tak by mapa metalovej Európy vyzerala asi inak.

Štormové projekty mimo kapelu tiež stoja za to. Mortal Cabinet bol fenomenálny, tak som napäto čakal, čo príde s druhým albumom Airbrusher. Prvý som dodnes nepočul a podľa rozhovorov pred vydaním som čakal oveľa viac elektroniky.

Pokračovanie Master’s Hammer?

No po vypočutí je jasné, že ide akoby o pokračovanie návratového albumu Master’s  –  Mantas. Teda mohlo by byť keby boli pesničky zoradené v inom poradí a pár doslova v dobrom slova zmysle hudobne komických pasáží by sa prearanžovalo.

Obsahuje zmes EBM, industriálneho metalu, black metalu a alternatívneho rocku. Škoda, že tá industriálnosť nebola podporená pár modernejšími zvukmi. V každom prípade táto nahrávka ma veľmi baví. Textová stránka je opäť úžasná. Zvláštny druh temného a bizarného humoru.

Black metalový masaker Ňuninka o jeho mačičke s textom “Naše kočka Ňuninka na klavíru spinká” skutočne pobavil.

Ohľadom textov mám pár krát pocit, že niektoré skladby vznikali ešte pre Master’s.

V mnohých piesňach sa spieva o bývalých členoch jeho slávnej bandy – konkrétne o Valentovi, Voralovi a Silenthellovi. Samozrejme, nič to nemení na tom, že Airbrusher je v prvom rade povinná jazda pre fans Master’s Hammer a v druhom rade až samostatné dieťa tohto pána umelca.

Verdikt

V porovnaní s Mortal Cabinet asi budem vždy preferovať M.C., ale Airbrusher má na svedomí skvelú dosku, čo si zaslúži veľkú pozornosť.

Lineup:

  • František Štorm – spev, gitary, programovanie

Tracklist:

  1. Intro (instrumental)
  2. Pád modly
  3. Každý z nás…!
  4. Ritual (instrumental)
  5. Geniové
  6. Černá svatozář
  7. Věčný návrat
  8. Jáma pekel
  9. Zapálili jsme onen svět
  10. Vykoupení
  11. Útok

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Jihosound

Youtube ukážka:

Linky:
https://airbrusher.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *