Metal Factory – Defeat all

metal factory defeat cover

metal factory defeat cover„Pokud máte rádi power/heavy/melodic metal s výraznými ženskými zpěvy, energií, dravými riffy a kytarovými sóly, pak věříme, že jste na správné adrese!“

Tak uvádí Metal Factory své album v promomateriálu. A víte co? Ono to tak je. Sice tu vznesu jednu tradiční otázku, ale pojďme od začátku.

Kapela METAL FACTORY vznikla v roce 2021, kdy také vydala první singl a videoklip ke skladbě “Dirty Game”. Hraje v netradičním složení se dvěma zpěvačkami. Party si dělí Pavlína Mochová a Zuzana Batková.

Kapelníkem je bývalý kytarista kapel Salamandra a Trezor – Vašek Moch, baskytaru hraje Jaroslav Pišta Sedláček (ex-Salamandra) a bicí – Marek Šánta.

Jak vidno, předchozí praxe dává velmi slušný základ pro první album Metal Factory.

Dvě zpěvačky

Zuzka a Pavlína je tandem, který vás zpěvem provází téměř celou deskou, ale tentokrát nejde ani o operní, pseudooperní zpěv či dámský growling, ale o celkem silové, energické podání zpěvových linek.

Jsou tu dvě éteričtější skladby, co se zpěvu týče a taková Old days evokuje náladu jakou kdysi používala třeba Enya, ale jinak je to celkem hodně o síle. Až jsem si říkal, jestli s takto, dle mého názoru náročným zpěvem, je možné odehrát třeba dvacet koncertů měsíčně a nezlikvidovat se.

Tím myslím ale i náročnost zpěvových linek na „udýchání“. I tady je myslím důvod působení dvou zpěvaček. Zpívá se fakt hodně a celkem dost textu. Jen mi někde příjde ta tvrdost a syrovost zpěvu až, promiňte mi ten výraz, přehrávaná.

Tím myslím třeba sloky v Dirty games. Naopak refrén téhle skladby se mi líbí právě tak jak je. To samé platí pro píseň Defeat all. Třeba je to ale jen otázka osobního vkusu a pokud dámám křivdím, omlouvám se předem.

Mně se asi nejvíc líbí Immortal-combat. Tu doporučuji vřele. Tam je super linka a zazpívaná tak, jak to má Péťa taky rád. Jinak si album celkem drží vymezené stylové hranice. A dál je to již na vás.

Album versus živě

Malinko, jak jsem uvedl na začátku, teď s dovolením odbočím od samotné desky.

Vyrostl jsem v tom, co praví jedna učebnice hry na kytaru. „Pokud chceš hrát před lidmi, musíš to taky být schopen vlastníma rukama zahrát“. Fenoménem současnosti je to, že se na albech udělají věci, které ale sestava skupiny nemůže vlastníma rukama stihnout ani kdyby se rozkrájela.

Pro mě je referencí kapela na podiu, pokud se nejedná o studiový projekt. A mám já teď psát jen a pouze o albu nebo i o věcech kolem?

U Metal Factory je to tak, že v sestavě je dle bookletu jeden kytarista, Vašek Moch, který má ale na starost mimo kytar i klávesy a samply. Navíc muzika je v nemalé míře na albu pro dvě kytary, kdy slyšíte samozřejmě další kytaru třeba tradičně pod sóly. O klávesách nemluvě.

Neumím to vnímání muziky oddělit od tohoto pohledu. Vychází mi tudíž tři možnosti. Posilovat živou sestavu, hrát to živě jinak než na albu, tak jak možnosti sestavy dovolí, což je ok, nebo využívat předtočené playbacky, což mi bytostně vadí a z takových koncertů odcházím.

Co teď ?

Když to celé shrnu, zaměřím se na album samotné a pokusím se to zkrátit, vychází mi to takhle:

Defeat all je velice dobré album velmi dobře hrající skupiny. Prakticky nikdo nemá s ničím problém a není sranda tohle provozovat na podiu dvě hodiny. Všichni vědí, co chtějí udělat a jak to má na konci vypadat.

Přizvali hosta na kytaru, nechali si udělat supervizi u anglických textů a celkově není v té poctivosti v přístupu co vytknout. Myslím, že tohle můžete pustit kdekoliv na světě a neuděláte skupině ostudu.

Není to album na první poslech. Na to, aby jste jím prokousali jich budete potřebovat víc, protože se tu prostě toho hraje a zpívá celkem dost a za jeden poslech to nepoberete. Já to teď poslouchám čtrnáct dní a ještě stále nemám stoprocentní obrázek.

Jen dodám, že tématicky jsou v textech vážnějží témata a bombardér nad průmyslovou zónou v bookletu v těchto dnech víc než vypovídající.

Chcete-li tedy prvotřídní svižný melodický metal s dámským duem u mikrofonů, je Defeat all od Metal Factory album pro vás a já přeji, ať se daří i v příštích týdnech a letech.

Lineup:

  • Pavlína Mochová – spev
  • Zuzana Batková – spev
  • Vašek Moch – gitary
  • Pišta Sedláček – basa
  • Marek Šánta – bicie

Hostia:

  • Marek Svoboda – klávesy
  • Pavel Novotný “Salto” – gitary

Tracklist:

  1. Never Again
  2. Preacher
  3. Dirty Game
  4. Wicked Delusion
  5. Voice from Within
  6. Compunction
  7. Infection with Relief
  8. Defeat All
  9. Immortal Combat
  10. No One Knows
  11. Old Days
  12. Live your Dream

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: MF CZ Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.metal-factory.cz/
https://www.facebook.com/MetalFactoryOfficial
https://www.instagram.com/metalfactoryofficial/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *