Rockeri a vojna na Ukrajine

24. februára sme sa prebudili do temného dňa. Ruská federácia spustila inváziu na Ukrajinu. Aj keď z miest bojov počúvame rôzne správy, vzájomné boje a utrpenie civilistov stále trvá. Okrem celého sveta na túto nešťastnú udalosť reagovali aj metaloví a rockoví hudobníci. Napríklad jedna z najznámejších ukrajinských kapiel Jinjer spustila predaj špeciálneho merchandise. 100 % výťažku z predaja pôjde na pomoc ich zbedačenému domovu.

russian invasion 2022

Ako však reagovali rockoví a metaloví hudobníci z iných krajín?

Helloween

helloween 2022

Nemecká power/speed metalová legenda Helloween oznámila, že plánované koncerty v Rusku sa tento rok neuskutočnia.

Na svojom Facebook-u uviedli:

,,Milí fanúšikovia,

kvôli smutnej a tragickej udalosti tejto vojny je nám ľúto, že musíme zrušiť naše vystúpenia v Rusku na rok 2023. V Rusku a na Ukrajine máme úžasných fanúšikov – hudba nás všetkých spája.

Naše myšlienky sú so všetkými nevinnými a dobrými ľuďmi, ktorí musia znášať neuveriteľné utrpenie z tohto šialenstva. Dúfame a modlíme sa za blaho všetkých a spoločné dobré chvíle s ukrajinskými a ruskými fanúšikmi už čoskoro vo svete, ktorý konečne prišiel k mieru a rozumu.

Láska všetkým! ?☮️“

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.helloween.org/
https://www.facebook.com/helloweenofficial/
https://www.instagram.com/helloweenofficial/
https://helloween.bandcamp.com/

Foto: Martin Häusler


Rammstein

rammstein 2022

Industrial metalisti Rammstein napísali takéto vyhlásenie:

,,Kapela Rammstein chce vyjadriť podporu ukrajinskému národu, ktorý sa bráni šokujúcemu útoku ruskej vlády.

V tejto chvíli pociťujeme hlavne smútok kvôli utrpeniu ukrajinského ľudu. Všetci máme v oboch krajinách priateľov, spolupracovníkov, partnerov, fanúšikov.

Uvedomujeme si zúfalstvo, ktoré môžu pociťovať mnohí ruskí fanúšikovia, keď čelia konaniu svojej vlády a chceme si pripomenúť ľudskosť, ktorú zdieľajú ruskí aj ukrajinskí občania.“

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.rammstein.com/
https://www.facebook.com/Rammstein/
https://www.instagram.com/rammsteinofficial/

Foto: Jonas Rogowski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia


Pink Floyd

Pink Floyd Rock

Aj členovia legendárnych Pink Floyd odsúdili tieto udalosti a 11. marca uviedli:

,,Aby sme spolu s celým svetom dôrazne odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu, od dnešného dňa všetci poskytovatelia digitálnej hudby v Rusku a Bielorusku odstránili diela kapely Pink Floyd od roku 1987, vrátane sólo nahrávok Davida Gilmoura.“

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/pinkfloyd/
https://www.facebook.com/davidgilmour/
https://www.instagram.com/davidgilmour/


Deep Purple

deep pruple 2020

Podporu ukrajinskému ľudu vyjadrila aj hard rocková legenda Deep Purple. Okrem iného taktiež zrušili ohlásené koncerty v Moskve a v Kyjeve.

V ukrajinskom hlavnom meste mali zahrať 31. mája a v Moskve 4. júna (Megasport Sports Palace).

,,Ako mnoho interpretov, aj my sme príležitostne odohrali súkromné ​​koncerty pre fanúšikov v rôznych krajinách. Sme apolitická kapela a v žiadnom prípade nebol náš zámer nikdy politický. Bola to hudba. Dnešné dni sú iné.

My odsudzujeme Putinovu armádu za zverstvá páchané na nevinných mužoch, ženách a deťoch na Ukrajine a ospravedlňujeme sa našim ruským a ukrajinským fanúšikom, že predstavenia boli zrušené. Žijeme v nádeji, že tieto dátumy v budúcnosti naplníme.“ – povedal Roger Glover.

Klávesák Don uviedol:

,,Sledujeme správy, že ruské rakety práve zničili budovu opery na Námestí slobody v Charkove, kde DP hrali takmer presne pred 20 rokmi. Tento koncert bol pamätný hlavne pre Iana Gillana…

Ten si obliekol ,,tutu“, ktorú našiel v šatni a vyhlásil sa za ,Deep Purple v šatách‘.

Dnes je iný deň, keď som práve napísal Dmitrijovi Medvedevovi, bývalému prezidentovi a teraz šéfovi Ruskej bezpečnostnej rady a vrátil mu autogram, ktorý mi dal na večeri Deep Purple v Gorkého paláci v marci 2011 na protest proti jeho rôznym vyhláseniam po invázii.”

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.deeppurple-infinite.com/
https://www.facebook.com/officialdeeppurple/?fref=ts
https://www.instagram.com/deeppurple_official/


Scorpions

Scorpions kapela

Nemeckí Scoprions majú radi ruskú krajinu. Začali tam jazdiť ešte za éry ZSSR. No Ukrajinu podporili aj oni, aspoň symbolicky.

Na koncerte v Las Vegas spevák vyjadril podporu ťažko skúšanej krajine a v známom hite Wind of Change namiesto:

,,I Follow the Moskva/down to Gorky Park/Listening to the wind of change“ spieval:

,,Now listen to my heart/It says Ukraine/Waiting for the wind to change…“

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.the-scorpions.com/
https://www.facebook.com/Scorpions/
https://www.instagram.com/scorpions/

Foto: http://www.ianlaidlaw.com.au/


Amon Amarth

Amon Amarth kapelaFrontman známych ,,viking metalistov“ Amon Amarth – Johan Hegg kritizoval Ultimate Fighting Championship (UFC) za nedostatočný postup voči ruským členom.

Zato si vyslúžil kritiku, že obviňuje ruských bojovníkov za činnosť ich vlády.

Svoj pohľad objasnil v tomto statuse:

,,Milujem sledovať @ufc a nemám nič iné ako rešpekt k zručnosti a obetavosti športovcov súťažiacich v oktagone.“

“To, čo sa teraz deje na Ukrajine, je tragédia. Je to najväčšia vojna, akú sme v Európe videli od druhej svetovej vojny.”

“Pred dvoma týždňami Putin bezdôvodne zaútočil na Ukrajinu. Demokratický, suverénny národ. Spôsobil tým najväčšiu humanitárnu katastrofu v moderných dejinách. Pred vojnou doteraz utieklo 1,5 milióna ľudí.”

“Putinove armády páchajú vojnové zločiny, ako je ostreľovanie obytných štvrtí, nemocníc a dokonca aj streľba na civilistov, ktorí sa snažia utiecť. V tejto vojne bolo doteraz zabitých viac ako 30 detí. Viac ako 70 zranených.”

„Putin opakovane porušil dohody o prímerí, v podstate vylákal ľudí z ich úkrytov, len aby ich zasiahol delostrelectvom.

„Som nahnevaný a frustrovaný? Áno.“

“Táto vojna neohrozuje a neovplyvňuje len Ukrajinu. Putin pohrozil napadnutím Fínska a Švédska. Ohrozuje celú Európu. Ukrajina nebude môcť počas invázie vyvážať pšenicu a iné plodiny, čo bude mať dôsledky pre Blízky východ a africké národy, ktoré sú silne závislé od čiernomorského regiónu, pokiaľ ide o potraviny.

Výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley varoval, že „svet si nemôže dovoliť, aby ďalší konflikt ešte zvýšil počet hladujúcich ľudí“. Putin pohrozil svetu vrátane USA jadrovými zbraňami.“

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.amonamarth.com/
https://www.facebook.com/OfficialAmonAmarth/
https://www.instagram.com/amonamarth/
https://www.youtube.com/amonamarthofficial

Foto: Todd Moffses


Space of Variations

space of 2022Ukrajinská metalcorová kapela Space of Variations sa rozhodla odložiť vydanie pripravovaného albumu Imago. Pôvodne mal vyjsť 18. marca, no podľa aktuálnych plánov bude vydaný v máji.

Space of Variations o rozhodnutí odložiť ich album:

„Ako tu sedíme a čakáme, kým sa veci „zlepšia“ tu doma, dospeli sme k smutnému rozhodnutiu, že musíme posunúť dátum vydania nášho nového albumu na máj 2022. Nemôžeme sa sústrediť na našu hudbu, kým sa vedie vojna v uliciach Ukrajiny. Modlíme sa, aby sa táto hrozná a strašná situácia veľmi skoro skončila, aby sme sa mohli vrátiť do našich normálnych životov.

Len vedzte, že sme si prečítali vaše správy a len to nám dáva silu pokračovať! Dovtedy – počúvajte a podporujte nás a ďalšie ukrajinské kapely, nikdy to nebolo dôležitejšie ako teraz!“

Video vyjadrenie kapely nájdete na ich Instagrame tu, kde nájdete aj priamy odkaz na podporu kapely a jej komunít prostredníctvom darov.“

Youtube ukážka:

Linky:
https://spaceofvariations.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/SpaceOfVariations/
https://www.instagram.com/spaceofvariations_band/

Foto: Arina Kasatkina

Titulná foto: Viewsridge, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *