Evergrey – A Heartless Portrait: The Orphean Testament

evergrey a heartless cover

evergrey a heartless coverŠvédska kapela Evergrey patrí medzi lídrov progresívneho power metalu. Väčšina ich albumov býva koncepčných a zaoberajú sa kultami, únosmi mimozemšťanmi či náboženstvom a ich texty sú vždy krásne depresívne.

Posledné albumy vyšli celkom krátko po sebe a tak tu bola otázka, či páni nevyčerpali nápady.

Ale vyzerá to, že obavy boli zbytočné. Novinka A Heartless Portrait: The Orphean Testament je drsnejšia a istým spôsobom silnejšia jej predchodca.

Ponurosť

Už prvá songa Save Us je nabitá výbornými gitarovými riffmi a predznamenáva zameranie celého albumu, jeho ponurosť a silné myšlienky.

Piesne sú plné dobrých melódií, neobvyklých aranžmánov. Tom S Englund dokáže svojím spevom spôsobiť príjemné mrazenie, čo zvýrazni naliehavosť textov.

Najlepšie si to všimnete v piesni Ominous. Zaujímavé prechody z rýchlejších častí do pomalých sú riešené výborne a aj elektronické prvky skvele zapadajú do celkového vyznenia piesní.

Kvalita

Nenájdete tu hluché alebo nudné pasáže. Celé to plynie hladko ako dobre namazaný stroj a zanecháva v človeku melancholický pocit. Hudba má v sebe ťažkú a temnú energiu, ktorá človeka doslova nasaje do seba. My, ľudia, potrebujeme niečomu veriť, ale sú chvíle, keď už nemáme čomu…

Akoby sme si zo všetkých možností bytia vybrali noc. Stojíme sami v tme a tá nás pohlcuje, prestávame byť sami sebou, horíme a strácame sa, až sa staneme jej súčasťou.

Verdikt

Najnovší výtvor pánov zo Švédska je viac ako slušný a rozhodne len tak nezapadne do zabudnutia. Ak ste fanúšik Evergrey, toto vás určite nesklame. A ak nie ste, toto z vás fanúšika urobí.

Lineup:

  • Tom S Englund – spev, gitary
  • Henrik Danhage – gitary
  • Rikard Zander – klávesy
  • Johan Niemann – basa
  • Jonas Ekdahl – bicie

Tracklist:

  1. Save Us
  2. Midwinter Calls
  3. Ominous
  4. Call Out the Dark
  5. The Orphean Testament
  6. Reawakening
  7. The Great Unwashed
  8. Heartless
  9. Blindfolded
  10. Wildfires

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.evergrey.net/
https://www.facebook.com/Evergrey
https://www.instagram.com/evergreyofficial/
https://www.youtube.com/user/evergreyofficial

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *