Santi Libra (Saints Trade) – ,,Čitateľom posielame rock’n’rollové objatie”

saints trade kapela 2022

santi saints trade 2022Taliansko je v poslednom čase rockovou veľmocou. Svetu dali množstvo kvalitnej muziky, čoho dôkazom sú kapely ako Domine, N.Ex.U.S., Speed Stroke alebo aj Saints Trade z Bologne. Tí ťažkú dobu COVIDOVÚ využili na to, aby zložili piesne na nový album. Ten dostal názov The Golden Cage a v marci bol vypustený do sveta. Kto miluje 80tkové hard rockové klasiky, tak si určite zamiluje aj Saints. Ako to bolo so vznikom The Golden Cage? Má rocková muzika slušný priestor v Taliansku? Aj to sa dozviete z rozhovoru so spevákom Santim.

Zdravím Santi. Už nejaký ten čas počúvam váš nový album The Golden Cage a mám pocit, že na vás ako kapelu mal lockdown pozitívny vplyv 🙂

Santi Libra: Čauko. Ďakujeme za možnosť porozprávať o našom novom albume!

V skutočnosti, zo začiatku COVID na nás nemal pozitívny vplyv. Avšak myslím, že sme boli nútení z tejto hroznej situácie si zobrať niečo pozitívne a to sme dali do našich piesní.

Chceli sme propagovať náš druhý album (Time to be heroes) a pandémia nás zastavila. Ale podarilo sa nám nájsť v sebe silu napísať nové piesne, prepracovať staré nápady a myšlienky, a dať ich do nového diela.

Skús popísať, ako vyzeralo skladanie piesní.

Santi Libra: Začali sme ich tvoriť počas prvého lockdownu v Taliansku (marec – máj 2020). Andrea navrhol, aby sme si vypočuli niekoľko jeho nápadov, ktoré mal v zálohe. Mali sme pocit, že sú dosť dobré na to, aby sme začali tvoriť niečo nové, tak to začalo.

Keďže sme boli trio, boli sme v kontakte takmer denne, zdieľali sme naše domáce demá a ,,surové nápady“ prostredníctvom e-mailu alebo cloudu, a pracovali sme na nich, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok.

Sme kapela ,,starej školy“, čiže sme zvyknutí skladať piesne spoločne v skúšobni, takže to bol pre nás úplne nový prístup k tvoreniu muziky. Každopádne na každom albume nájdete skladby od ktoréhokoľvek člena kapely. Sme zvyknutí zdieľať svoje nápady a pracovať na nich spoločne.

Aj keď texty píšeme hlavne ja a Andrea, radi používame aj básne, ktoré napísali naši priatelia, čo môžete vidieť napr. v songoch Lockdown Blues alebo Stay With me. Samozrejme, pred ich použitím sa spýtame.

Bicie

Kto sa postaral o bicie?

Santi Libra: Ako som už povedal, sme trio. Čiže, bolo potrebné nájsť dobrého bubeníka, ktorý by zaplnil to prázdne miesto a nahral s nami album. Jasnou voľbou bol Paolo Caridi, ktorý odviedol úžasnú prácu a priniesol svoj talent, a skúsenosti.

A čo stály bubeník?

Santi Libra: Áno, už máme. Hneď po nahrávaní sme začali hľadať niekoho stáleho a takmer náhodou sa objavil Fabrizio Rimondi, môj dobrý kamarát, a veľmi skúsený umelec. Hrával som s ním v cover bande. Za pár dní sa naučil väčšinu našich songov a ani na sekundu sme nepochybovali o tom, že ho požiadame, aby sa pridal ku kapele.

saints trade kapela 2022

Nehudobný život

Porozprávaj, ako vyzerá bežný život členov Saints Trade (záujmy, záľuby, povolania).

Santi Libra: Sme ,,normálni ľudia“ so spoločnou vášňou: hudbou!

Všetci máme bežný život. Pracujeme a študujeme. Andrea je novinár, Claus pracuje v kancelárii, Fabrizio má strojársku  firmu a ja som opäť začal študovať. Zatiaľ píšem o hudbe do niektorých internetových magazínov.

Samozrejme, nájdeme si čas aj na naše koníčky, hlavne cestovanie (kým to bolo možné), vychádzky s priateľmi alebo jednoducho s motorkou!

Hudba, hlavne v týchto časoch začala byť pre nás všetkých oveľa viac než obyčajným koníčkom. Čistou vášňou, ktorá nás priviedla až sem.

A len tak mimochodom: dá sa aj pivo považovať za koníček? 🙂

História

Ďalej by som poprosil tvoj hudobný príbeh. Čo ťa prividelo na muzikantskú cestu a ako sa sformovala kapela Saints Trade?

Santi Libra: Pre niektorých z nás je hudba akýmsi rodinným dedičstvom, iní sa k nej priblížili ako deti, keď sa učili hrať na hudobný nástroj alebo počúvali nahrávky s kamarátmi (čo sa dnes zdá byť zastarané). Všetci sme mali jednu alebo viac kapiel, v ktorých sme získali veľa skúseností, až kým sa v roku 2009, v jednej krčme, v Bologni oficiálne nezrodili Saints Trade.

Vtedy bola úplne iná zostava ako teraz. Bolo nás šesť a naším jediným cieľom bolo hrať covery obľúbených skladieb.

S príchodom Clausa v roku 2010 sa prístup trochu zmenil. Začali sme písať originálne songy a hrať po celom Taliansku a taktiež sme mali skvelý zážitok – keď sme v Anglicku predskakovali na festivale Fleetwoodstock jednej z mojich obľúbených kapiel – Ten Garyho Hughesa.

V priebehu niekoľkých rokov došlo k zmenám zostave, až kým v roku 2017tom prišiel na pozíciu basáka Andrea. Od roku 2019 sme boli traja, až kým sa k nám nepridal nový stály bubeník, s ktorým sa pripravujeme, aby sme mohli hrať koncerty po Taliansku a ostatnej Európe.

Zatiaľ sme vydali EP A Matter of Dreams (2012) a dve plnohodnotné albumy Robbed in Paradise v 2015-tom, a Time to be heroes v 2019-tom. Obe nahraté v Bologni, v štúdiu Roberta Prioriho.

Aktuálna platňa The Golden Cage je na tom rovnako, ale tentokrát jej produkcia bola úplne pod dohľadom Roberta. Vyšla v marci 2022.

Zatiaľ ste na všetkých troch platniach spievali anglicky. Neuvažujete, že do piesní zapojíte aj rodnú taliančinu? (Btw: u nás na Slovensku a v Českej republike je menší trend vracať sa k rodnému jazyku).

Santi Libra: Tvoriť a spievať skladby v angličtine bolo pre nás prirodzenou voľbou, a v istom zmysle nevyhnutnosť. Hoci to nie je náš materinský jazyk, považujeme ho za ten správny pre rock, aj keď máme radi kapely, ktoré produkujú rockovú muziku v taliančine – napr. Litfiba (Florencia) alebo Timoria (Brescia) a nesmieme zabudnúť ani na úžasnú progrockovú scénu, ktorá priviedla na svet bandy ako Area, PFM, Banco, New Trolls…

Vždy je riziko spievať a tvoriť v inom jazyku ako je ten váš, ale vďaka tomu máte väčšiu šancu získať pozornosť aj medzinárodného publika. Ale radi by sme skúsili aj iný jazyk, trebárs španielčinu.

Taliansko má viacero skvelých kapiel – napr. Rhapsody of Fire, Domine, Vexillum, Alchemy… Má tento typ muziky priestor v talianskych médiách? Navštevujú ľudia koncerty a festivaly?

Santi Libra: V Taliansku zvykneme hovoriť, že je to ako ,,chodiť po vajciach“, keď musíte zvládnuť niečo veľmi chúlostivé, napr. odpovedať na tieto otázky. 🙂

Talianska rocková scéna je veľmi bohatá a talentovaná, ale v mainstreame pre ňu nie je miesto. Väčšina talianskeho publika sleduje taliansky pop mladých umelcov pochádzajúcich z televíznych šou, ktorí majú málo talentu na to, aby sa ukázali alebo indie hudbu, ktorá sa väčšinou zamieňa so “skutočným” rockom – rovnako, ako keď povieme, že skupina ako Coldplay je skutočná rocková skupina…

Talianski rockeri (väčšina z nich sú hudobníci) zvyčajne sledujú veľké mená ako Iron Maiden, Metallica alebo AC/DC. Metalová scéna podporuje svojich obľúbených umelcov, ktorí navštevujú niektoré festivaly.

Ale dovolím si povedať, že je málo šancí, aby sa z undergroundu vynorila rocková kapela, pretože mnohé krčmy alebo kluby dávajú priestor a miesto tribute kapelám namiesto kapelám hrajúcim pôvodnú hudbu.

Budúcnosť

Vráťme sa k aktuálnej platni. Posolstvom piesní bolo poskytnúť svetu nádej po pandémii. Bohužiaľ, začali iné problémy – vojna na Ukrajine. Nemáte pripravené nejaké ďalšie skladby aj na túto tému? A ak nie, tak pripravujete?

Santi Libra: Naše piesne sme dokončili dávno pred vypuknutím vojny, takže nemáme žiadnu konkrétnu songu, ktorá by sa jej týkala. Napriek tomu tému vojny sme spracovali v niektorých starších piesňach – Hills of Sarajevo, Siria alebo Destiny.

Na aktuálnom albume máme napr. pieseň Break the Chain – ale tá je skôr o tom, ako sa ľudia správajú k svojej planéte a ukazuje prstom na to, čo môžeme všetci urobiť pre to, aby sme jej pomohli – a tiež sebe.

Máte v pláte vyraziť aj niekam za hranice, napr. aj k nám na Slovensko?

Santi Libra: To by bolo naozaj skvelé! Už sme plánovali turné po východnej Európe (rok 2020), ale ako vieš, nebolo to možné…

Dúfame, že to opäť budeme môcť začať plánovať. Zatiaľ sa sústredíme na hranie v našej krajine. Čakáme, kým sa situácia v zahraničí stabilizuje a dúfame, že sa vojna čoskoro skončí.

Saints Trade existujú od roku 2009. Povedz, aké hudobné sny by si si rád splnil?

Santi Libra: Ak by som mal zhrnúť naše hudobné sny, mohol by som povedať, že tým najväčším je bezpochyby hrať v Japonsku – samozrejme, po hraní v Európe a USA, najlepšie po boku veľkých mien hardrocku. Koniec koncov, ak máš snívať, radšej snívaj vo veľkom!

Ok, to je všetko. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Santi Libra: Čitateľom Metalmania-Magazínu posielame rock’n’rollové objatie! Nezabudnite nás sledovať na našich profiloch, Facebooku a Instagrame. Dúfam, že čoskoro oznámime nejaké koncerty vo vašom okolí.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.saintstrade.com/
https://www.facebook.com/saintstrade
http://www.facebook.com/artofmelodymusic/
http://www.burningmindsgroup.com/art-of-melody-music/
http://www.instagram.com/burning_minds_music_group/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *