Príbeh Ralfa Scheepersa (Primal Fear, Avantasia, ex-Gamma Ray, ex-Tyran Pace…)

Spevák Ralf Scheepers je jednou z najvýraznejších person na poli metalovej muziky. Preslávil sa v kapele Gamma Ray, neskôr s Matom Sinnerom rozbehol Primal Fear a účinkoval aj v ďalších zaujímavých projektoch. Momentálne je aktívny aj v Avantasii. Avšak viete kde sa narodil? Ako sa dostal k metalu? Prečo skončil v Gamma Ray? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v tomto článku, ktorý bol prvýkrát uverejnený na českých stránkach kapely Gamma Ray (už neexistujúcich).
ralf scheepers spevak 2022

Ralf Scheepers se narodil 5.2.1965 v městečku Berkheim. S hudbou se dostal do styku ve škole:

„Když mi bylo asi 9-10 let, tak jsem zpíval se svojí matkou u rádia, kde zrovna vysílali Německé šlágry“, vzpomíná Ralf a dodává „Ve škole jsme poslouchali skupiny jako Sweet nebo Bay City Rollers…hahaha, metal jsem ale začal poslouchat pozdě, bylo to v roce 1978, kdy jsem slyšel živé album Tokyo Tapes od Scorpions. Potom jsem slyšel Unleashed in the East od Judas Priest a totálně mě to omráčilo. Potom jsem se dostal ke skupinám jako Iron Maiden, Accept, Judas Priest, Saxon…a tak se metal dostal do mé krve.“

Ve škole vytváří zábavný školní orchestr, kde na bicí už v té době hraje Klaus Liebling (pozdější bicmen Primal Fear). Chvíli hraje v garážové skupině na kytaru, ale moc jí nezvládá a tak se věnuje zpěvu.

Obě skupiny, ale Ralfa nenadchly, protože to nebyl žádný heavy metal a tak se poohlíží po skupině, která by mu více vyhovovala. Příjme nabídku od skupiny Beast Of Prey a na ty časy opět vzpomíná: “Velmi mě nutili silově zpívat, protože jsem neustále musel soutěžit proti těm zasraným zesilovačům Marshall a Hiwatt.“

Tyran Pace éra

Jednoho dne koncertovala skupina na školní chodbě a čistě náhodou navštívili tento koncert členové skupiny „Tyran Pace“. „To pro mě byla velká čest, již jsme o nich slyšel, byli velice dobří! Oni se přidali a společně jsme si zahráli The Sinner od Judas Priest. Později mě zavolali, jestli bych se k nim nechtěl přidat.“ Říká Ralf.

Později se skupinou vystupuje a nahrává desky. V jeho 18. letech ale dostává nabídku snů a sám to komentuje takto: “Po vydání druhého alba skupiny Tyran Pace, mě zavolal Kai Hansen, jestli bych nechtěl nastoupit do jeho skupiny Helloween. Velmi se mu líbil můj zpěv na albech Tyran Pace. Musel jsem odmítnout, nemohl jsem opustit svou kapelu, které jsem věřil a doufal že prorazíme. A navíc oni byli ze severu, z Hamburgu a já jsem byl z jihu. Později vydali album Keeper Of..part I s Michaelem Kiskem jako zpěvákem a prorazili do světa. Později jsem litoval, že jsem nešel do Helloween, ale byla to má volba….“

Gamma Ray

Po vydání třetího alba Tyran Pace, se skupina rozpadla. Se skupinou „spolupracovalo“ mnoho lidí, kteří na ní jen parazitovali. Posléze odchází Ralf a s kytaristou Oli Kaufmannem založili takovou cover kapelu, která hrála písně od Guns N’ Roses, až po Johna Milese.

Ralf opět zaloví ve vzpomínkách: “…byli jsme tehdy takové hudební prostitutky, ale museli jsme všem splatit peníze, která jsme dlužili všem těm manažerům, producentům …“ Největší zlom nastal v roce 1988, kdy se opět ozval Kai Hansen z Helloween a navrhnul Ralfovi osobní setkání. Kai Hansen, již v tu dobu ví, že u Helloween skončí a tak se domluvil s Ralfem, že by šel zpívat do skupiny, kterou někdy v budoucnu založí.

Za dva roky později vzniká Gamma Ray. Ralf nazpívá 3 studiové alba, 1 živé album, 2 živá videa a 3 videoklipy. Na tuto éru Ralf rád vzpomíná: „ S Gamma Ray jsem se opravdu dostal do světa heavy metalu. Cestovali jsme po celé Evropě, dostal jsem se poprvé v mém životě do Japonska. Hráli jsme v hale kde nahráli slavné živé album Judas Priest. Byla to skvělá doba, která trvala necelých 5 let“.

Judas Priest?

Na odchod z Gamma Ray vzpomíná Ralf takto:

„Neustále jsem cítil tlak, na to abych se přestěhoval do Hamburgu. Já jsem souhlasil, ale chtěl jsem aby mě našli nějaký ten byt a nějakou práci. Všichni souhlasili, ale nic se nedělo. Tak jsem se nepřestěhoval. Ve skupině došlo také k pár rozporům. Kai chtěl stále více sólově zpívat, často vzpomínal na tu dobu u Helloween, na albu „Insanity and Genius“ dostal nejvíce prostoru za celou dobu co jsem byl ve skupině. Pak přišel Dirk, že chce nazpívat jednu píseň a tak jsem pochopil, že oni již nechtějí mít zpěváka. A tak se naše cesty rozešli. Rozchod nicméně proběhl dobře, stále jsme přátele a když se někdy potkáme na jednom pódiu, tak si s chutí spolu zahrajeme. Kai také spolupracoval na prvním albu Primal Fear.“ (např: Ralf několikrát zpíval Future World na koncertu Gamma Ray).

Již rok se vědělo, že Rob Halford opustil heavy metalovou stvůru Judast Priest. Ralf zatím neuvažuje, že skupinu kontaktuje, ale nakonec kontaktoval.

Jak říká stalo se to takto:

,,Nikdy jsem si nemyslel, že se bych se někdy mohl stát zpěvákem, této skupiny, ale potom můj přítel z dob Tyran “Pace Edgar zavolal a předal telefonní číslo na manažerku Judas Priest Jayne Andrewsovou. Zavolal jsem jí a ona po mě chtěla, abych poslal nějaký svůj materiál a tak jsem poslal všechny tři alba Gamma Ray a živé videa. Potom přišel dopis od skupiny, že jsem na prvním místě v žebříčku a začali se šířit pověsti o tom, že jsem přijatý na post zpěváka. Skupina taky tyto zprávy nevyvracela. Dostal jsem dokonce seznam písní, který jsem se měl naučit. Poté přišlo několik slibů: že pojedu na konkurs, že skupina by o mě měla zájem atd. To se však nikdy neuskutečnilo. Dokonce mě nikdo nechtěl dát kontakt na nějakého člena skupiny.“

Spolu s několika známými muzikanty založí revivalou skupinu Judast Prist (e – bylo vynecháno záměrně), se kterou koncertuje převážně v klubech.

Celé to čekání trvá dva a půl roku, během níž Ralf odmítá mnoho nabídek, z metalových skupin (a to padaly opravdu velká jména…). Celou tu dobu vypouští management skupiny přes rockové časopisy zprávy o tom, že Ralf je jedinou alternativou pro skupinu a že se Priest připravují na jeho příchod. Objevují se různé data o nástupu, dokonce se objevil v jednom magazínu studio report ze studia Priestů s Ralfovou fotografií.

Ralf to opět komentuje:

,,Stále jsem čekal, ale nic se nedělo, novináři po mě pořád chtěli nějaké informace o mém nástupu, ale ty jsem jim nemohl poskytnou, protože jsem sám věděl méně než oni. Pak ale přišel stručný dopis tohoto znění:

,,Jsem velmi smutná, z toho, že Vám musím oznámit, že Vás nepozveme na konkurz pro pozici zpěváka u Judas Priest, protože se objevil ten pravý zpěvák. Vždy jsme zamýšleli Vás vyzkoušet, jak jsem Vám slíbila, ale jak blesk z čistého nebe se objevil zpěvák, a je to všechno co skupina hledala a potřebovala a tak skupina nepotřebuje zkoušet někoho jiného z venku.Skupina Vám posílá velkou omluvu a poděkování za Vaší trpělivost – vědí že to není žádná útěcha pro Vás, ale oni by chtěli abyste věděl, že z tisíců uchazečů, jejíž materiál jsme poslechli, jste byl ve finále mezi deseti. Skupina uznává Vaše skvělé hlasové kvality. Ještě jednou: jsme velmi smutní z toho a přejeme Vám mnoho štěstí do budoucnosti. S pozdravem. Jayne Adrewsová…”

Skvělé! Senzace! Jaké zklamání!!!! Neměl jsem Gamma Ray, nebyl jsem člen Judas Priest, prostě nic………velké zklamaní.“

Rockové magazíny a fanoušci začínají spekulovat o důvodu nepřijetí Ralfa do Judas Priest. Objevují se tyto názory: „ měli strach, že by Němec směřoval JP úplně někam jinam“ nebo „JP měl aspoň klid na tvorbu, a všechna media směřovaly na Ralfa“ nebo jeden názor z britského časopisu: “Ralfovi mělo být jasné, že se nikdy do JP dostane, jeho hlas se hodí leda tak do ukřičeného speed metalu. U fanoušků JP by zcela jistě úplně propadl.“ No i takové názory se objevovaly.

Primal Fear

O rok později, se Ralf opět dostal do metalu: „ Jednoho dne mě zavolal Tom Naumann, kytarista skupiny Sinner. Požádal mě, jestli bych nechtěl na novém albu Sinner nazpívat nějaké vokály. Neměl jsem co ztratit a tak jsem kývnul.“

Vzpomíná Ralf a pokračuje: ,,Najednou mě to přišlo jako velká shoda náhod. Znal jsem se s muzikanty Sinner více než 15 let, žijeme v jednom městě, ale nikdy jsme nespolupracovali. Oni se soustředili na svou hudbu a já na Gamma Ray a potom Judas Priest. Jednou jsme ve studiu jen tak seděli a najednou mě Matt Sinner povídá: „Ralfe, ty máš takový skvělý hlas, ty nemůžeš jen tak sedět a nic nedělat!“ a tak jsme složili a nahráli nějaké písně. Celé demo jsme pak poslali do Japonska k rukám nahrávací společnosti JVC, oni stejně čekali na nějaké mé nahrávky. No a nazpět se mě vrátila smlouva a nový kontrakt.“ Skupina dostala jméno PRIMAL FEAR a Ralf k tomu dodává:“ Byl jsem rád, že jsem měl konečně skupinu a ne žádný projekt. Po všech ztracených letech, jsem znovu zpět v metalu a se skupinou z mého města. Všem teď ukážeme co je heavy metal!!!“

Novináři nešetří na Primal Fear chválou a také fanouškům se skupina zamlouvá. Primal Fear úspěšně funguje do dnešních dnů a Ralf je ve skupině naprosto spokojený.

S odstupom času Ralf svoj koniec v Gamme Ray a to, že sa nedostal do Judas Priet vôbec nevníma tragicky.

Dôkazom toho je aj jeho vyjadrenie pre slovenský magazín Rock Planet (november 2007):

,,Je pravda, že (po odchode z Gammy Ray) nasledovala asi najťažšia časť mojej profesionálnej kariéry, ale s odstupom času to nevidím až tak čierno. Vždy sa snažím na veci pozerať optimisticky, a aj keď bolo toto obdobie poznačené večným čakaním na pozvánku od Judas Priest (tá nakoniec nikdy neprišla), takisto malo svoj význam. Viem, spočiatku sa javí negatívne, keďže po troch rokoch neistoty, neustáleho nacvičovania ich skladieb a klubového koncertovania s ich repertoárom sa Judas Priest nakoniec rozhodli pre Tima Owensa. Ale keby sa to práve takto nestalo, možno by nikdy svetlo sveta neuzrela skupina Primal Fear. A teraz viem, že by to bola fatálna chyba.”

Albumy, na ktorých ste mohli počuť Ralfov hlas (iba full albumy):

  • TYRAN PACE – Eye To Eye (1984)
  • TYRAN PACE – Long Live Metal (1985)
  • TYRAN PACE – Watching You (1986)
  • GAMMA RAY – Heading For Tomorrow (1990)
  • GAMMA RAY – Sigh No More (1991)
  • GAMMA RAY – Insanity and Genius (1993)
  • PRIMAL FEAR – Primal Fear (1998)
  • PRIMAL FEAR – Jaws Of Death (19999)
  • PRIMAL FEAR – Nuclear Fire (2001)
  • PRIMAL FEAR – Black Sun (2002)
  • PRIMAL FEAR – Devil’s Ground (2004)
  • PRIMAL FEAR – Seven Seals (2005)
  • PRIMAL FEAR – New Religion (2005)
  • PRIMAL FEAR – 16.6 (Before the Devil Knows You’re Dead) (2009)
  • PRIMAL FEAR – Unbreakable (2012)
  • PRIMAL FEAR – Delivering the Black (2014)
  • PRIMAL FEAR – Rulebreaker (2016)
  • PRIMAL FEAR – Apocalypse (2018)
  • PRIMAL FEAR – Metal Commando (2020)
  • SCHEEPERS – Scheepers (2011)
  • BLACKWELDER – Survival of the Fittest (2015)
  • AVANTASIA – A Paranormal Evening with the Moonflower Society (2022)

Titulná foto: Stefan Bollmann, Wikimedia

Pôvodný autor Kairay (zdroj: US Fanclub Primal Fear, archív autora, email od Ralfa Scheeperse)

Článok bol uverejnený s láskavým dovolením autora 🙂


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *