Antonín Buček (Rosa Nocturna) – ,,O anglických verzích našich písniček jsme přemýšleli už dlouho”

rosa nocturna kapela 2022

antonin bucekPosledný album brnianskeho folk/symphonic metalového telesa Rosa Nocturna – Andělé a bestie bol vydaný v roku 2020. Leader Antonín ,,Gabriel“ Buček sa však pustil do veľkej veci. Dal dokopy anglickú verziu tejto platne, s ktorou sa pokúsi osloviť aj ľudí v zahraničí. Angels and Bests vyjde 1. septembra. Ako prišiel Tonda na túto myšlienku? Čím sa bude líšiť anglická verzia od českej? A čo aktuálna letná sezóna? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete v tomto rozhovore.

Čauko Tondo. Ty si sa tento rok pustil do veľkolepého projektu – posledný album Rosy Nocturna – Andělé a bestie vyjde aj v anglickej verzii pod názvom  Angels and Beasts. Prvá otázka bude nasledovná, ako a kedy si vôbec prišiel na takú myšlienku?

Antonín Buček: Ahoj, díky za pozvání k rozhovoru. O anglických verzích našich písniček jsme přemýšleli už dlouho. Už v roce 2016 jsme vydali náš první anglický singl Fennel bride. Po něm následoval Voice inside.

A když jsme vydávali Andělé a bestie rovnou jsme na to album přidali i dvě písničky v angličtině Skinchangers a Intruders. Podle čísel na Spotify jsme viděli, že ty anglicky zpívané písničky mají více přehrání.

Ale pořád to byly jen singly, které se nepropagují tak dobře jako celé album. Takže jsme se odhodlali k tomuto kroku. Vydat celé anglické album, abychom zkusili, jakou bude mít odezvu v zahraničí.

V čom sa bude líšiť anglická verzia od tej českej?

Antonín Buček: Tak v prvé řadě samozřejmě ve zpěvu. Kvůli tomu jsme to dělali. Přezpívali jsme všechny písničky do angličtiny. S tím je trochu spojená i melodie. Přestože jsme se snažili napsat anglický text melodicky co nejvíc podobný tomu českému, není možné to dodržet všude.

Už kvůli tomu, že angličtina má přízvuk jinde než čeština. Takže se místy změnilo frázování nebo i melodie. Tak aby to znělo jako angličtina, ne jako čengliš.

Taktéž některé písničky či party zpívají jiní hosté než v české verzi. A to zejména kvůli organizaci, ale i anglické výslovnosti.

Co se týká hudebních nástrojů a muziky, to zůstane stejné, i když zvuk je celkově vytuněný. Ve studiu nám při příležitosti zásahů do písniček reampovali kytary a celkově vylepšili mastering.

Nebol problém prerobiť texty do angličtiny?

Antonín Buček: Bylo to horší, než jsem si na začátku myslel. Přestože se anglicky domluvím dobře, vůbec se za angličtináře nepovažuji. Teď do toho přišlo to anglické frázování, gramatika, snaha zachovat co nejvíc původní melodii s délkami slabik a hodiny u překladu jen naskakovaly.

Hrubý překlad většiny songů napsal náš bubeník Dan Havránek, takže jsem se měl alespoň od čeho odrazit. I tak to bylo dost práce. No a pak následovaly ještě konzultace s opravdovými angličtináři a s rodilými mluvčími. Takže další kolo oprav a úprav.

Najväčším problémom v zahraničí je nepochybne obrovská konkurencia. Čím podľa teba vynikne novinka Rosy?

Antonín Buček: Naše muzika je docela pestrá. Navíc plejáda zpěváků, která se na albu představí z naší muziky dělá skoro muzikálové kousky. Něco ve stylu Avantasie nebo Ayreon. Takových kapel obecně zas tolik není.

Navíc kombinujeme symfonický metal s folkovými nástroji. Přestože jsem si dřív myslel, že je to běžné, postupem času jsem zjistil, že ta kombinace, tak jak to děláme mi, je docela ojedinělá. Kapely jsou více vyhraněné na jednu nebo na druhou stranu. Takže doufáme, že si najdeme pomyslnou skulinku na trhu.

Kto sa postará o samotné vydanie a ako bude riešená jeho distribúcia?

Antonín Buček: Tohle si zatím řešíme sami. Dojdou nám vylisované CéDéčka z tiskárny a my je pak rozesíláme fanouškům, kteří nás chtějí podpořit, a koupí si je od nás. Mimochodem na našem webu už běží předprodej. Co se týká propagace, zkoušíme různé agentury, které se tomu věnují. Ale ta hlavní práce je stejně pořád na nás.

Mohlo by sa stať aj to, že vydáte v nejakých ďalších formátoch? Napr. LP?

Antonín Buček: Uvažovali jsme o tom, pár fanoušků se nás na LP ptalo. Ale zatím se to ekonomicky nevyplatí. Takže budeme muset počkat, až budeme mít víc fanoušků.

rosa nocturna kapela 2022

Plány

Sú v pláne aj koncerty v zahraničí?

Antonín Buček: Mimo Slovensko, které za zahraničí moc nepočítáme, zatím žádné koncerty naplánované nemáme. U vás na Slovenku budeme hrát v zimě. Tajně doufáme, že nám ta angličtina trochu víc otevře dveře i na jiná místa mimo ČR. Necháme se překvapit.

Trochu predčasná otázka ale: Vedel by si si predstaviť, že aj ďalšie albumy budú vydané aj v angličtine a nakoniec bude z teba ,,hudobník na plný úväzok“?

Antonín Buček: Tak to jsou otázky dvě. 🙂 O tom, jestli bude naše budoucí tvorba v angličtině, rozhodne ohlas na Angels and beasts. Určitě budou nějaké další singly či písničky, ale jestli celé anglické album, to se teprve ukáže. Stojí to dost peněz i námahy.

Vzhledem k tomu, že češtinu určitě neopustíme, bude rozsah budoucí anglické tvorby záležet na tom, jak se bude dařit aktuálnímu albu.

Hudebník na plný úvazek bych samozřejmě chtěl být. Ale jak to tak sleduji, živit se hudbou není žádná slast, jak si někdo může myslet. Že bych se přidal k těm pár opravdu úspěšným (a bohatým), to už si dávno nemyslím. To ale neznamená, že se nesnažím posouvat kapelu kupředu. Hudba je můj život. Dělat ji budu stále, ať budou okolnosti jakékoliv.

Súčasnosť

Poďme do súčasnosti. Ako hodnotíš ešte stále prebiehajúcu letnú sezónu?

Antonín Buček: Parádně jsme si to užili. Máme za sebou několik skvělých akcí. Hlavně pro nás je to skoro první léto, co jsme mohli opravdu hrát. Celé roky jsme hledali členy kapely. Až jsme byli konečně komplet, přišel covid a skoro na dva roky se všechno zavřelo. Loni jsme odehráli jen pár akcí. Takže letos jsme si to opravdu užili.

Kde všade ste vystúpili a kde najbližšie vystúpite?

Antonín Buček: Jej, tak to kdybych si pamatoval. 🙂 Každopádně všechny naše koncerty jsou na našem webu. Podívali jsme se do hodně částí naší republiky, kde jsme před tím ještě nebyli. Naposledy jsme hráli na festu u Českých Budějovic. Předtím jsme hráli na dvoudenním Rockfestu ve Filipově. Tam to bylo vynikající.

Nejbližší nadcházející akce by měla být Hudba z FEKTu, kde je opravdu velké pódium a plno lidí. A pak už rozjedem kluby. Například brněnskou Melodku, kde s námi mimo jiné vystoupí i Rimortis a Surma.

Keď si pripravoval anglickú verziu ,,andělov“, nevšimol si si nejaké veci, s ktorými s odstupom času nie si spokojný a spravil by si ich ináč?

Antonín Buček: Nějaké malé drobnosti by se možná našly, ale jinak jsem s albem i nadále velmi spokojený. Než jsem poslal anglickou verzi do lisovny, několikrát jsem ho znovu celé poslouchal. A užil jsem si ho stejně, jako když bylo úplně nové. Jak jsem už zmiňoval, když jsme dělali anglické zpěvy, byla možnost do toho zasáhnout, ale neudělali jsme to. Album je za nás prostě skvělé.

Posledný rozhovor sme mali v novembri 2020. Čo sa za tú dobu zmenilo v tvojom osobnom živote?

Antonín Buček: V osobním životě naštěstí nic. Děcka rostou před očima, všechno je v klidu a klape tak jak má. Takže mám doma skvělé zázemí a můžu se věnovat muzice. S kapelou jsme se za tu dobu o kus posunuli a začali více koncertovat, za což jsem moc rád. Snad to tak půjde dál.

OK, veľmi pekne ti ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Antonín Buček: Také moc děkuji za rozhovor. Jsem moc vděčný za to, co děláte pro kapely a pro muziku. Pokud by si někdo chtěl poslechnout naši tvorbu nebo nás podpořit, může mrknout na naše webovky: www.rosanocturna.cz. Aktuálně je možné nové album Angels and beasts předobjednat za zvýhodněnou cenu.

Moc díky a zdravím všechny čtenáře.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.rosanocturna.cz/
https://www.facebook.com/RosaNocturnaBand/
https://soundcloud.com/rosa-nocturna
http://bandzone.cz/rosanocturna
https://www.youtube.com/channel/UCxvFxjI2R_zGMwVsqeRi5OA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *