Sedem skladieb, v ktorých sa slovenskí interpreti vymedzujú proti nacizmu

29. augusta 1944 slovenská armáda začala ozbrojený boj proti nemeckým vojskám, ktoré obsadzovali územie slovenského štátu. Vypuklo tak to, čomu sme neskôr začali hovoriť Slovenské Národné Povstanie. Aj keď existujú nejaké výnimky, proti nacizmu a extrémizmu sa stále vedia vymedziť aj slovenské kapely, hrajúce či už metal alebo rock.
slovenske narodne povstanie

 

Dôkazom sú tieto skladby:

1. Catastrofy – Soroš a Pičoviny

S nacizmom a extrémizmom úzko súvisí aj viera v konšpiračné teórie a celosvetové sprisahanie. O ľuďoch, ktorí tomu podľahli je aj skladba Soroš a Pičoviny z posledného albumu bratislavských thrasherov CatastrofyTaký je život (2021).

Spieva sa tam:

,,Boha!
Krista!
Máriu vašu!
Jak som nasratý

Že musím písať tento text
Že je to pre mňa jak za trest
Keď mám nazerať na svet vašou optikou
Kde fakty nie sú argument
Vám stačí vidieť dokument
A za dve hoďky ste jak húf odborníkov“

2. Obliterate – Hnedá

Košická death metlová stálica Obliterate v roku 2018 reagovala piesňou Hnedá (EP Universe, Milk, Structures) na istého človeka. Hádajte koho:

,,Skrz odutý úsmev a beťárske fúzy
Za boha za národ, sú len prázdne frázy
s dušou hnedou, mrzký každým činom
úzkosti mnohých chceš byt príčinou.

Roznášaš odpady hnedého hnusu
Idey hodné rozbitého autobusu
Velebíš vraha a zvrhlého kňaza
Konečné riešenie a hnedá skaza“

3. Rubanisko – Vám musí jebať

O ľuďoch, ktorí vyznávajú nazi myšlienky a ospravedlňujú to rôznymi zámienkami  je táto songa, nedávno znovuobnovenej punkovej kapely Rubanisko. Našli by ste ju na ich platni Nihil Blues (2014).

4. Rozpor – Až dokonca života

Medzi najznámejšie protinacistické formácie na Slovensku patria Blaváci RozpoR. Ich hymna Až dokonca života (Až dokonca života budem antifašista) bola zaznamenaná na nahrávke Organizovaný Punk z r. 2004.

5. Infected Words – Norimberg Gay Pride

V temných časoch pandémie ochorenia COVID 19 Lepra, známy hlavne z grind legendy Abortion, dal dokopy bočný projekt Infected Words. Na debute Play fast die Last (2020)by ste medzi krátkymi, akože songami, by ste našli aj „veľdielo“ s názvom Norimberg Gay Pride.

Podľa slov Lepru má taký význam: ,, Je to o tom istom už tisíce rokov. Vodu kážeš, víno piješ. Každá jedna ideológia a náboženstvo je len jeden veľký podvod na ovládanie slabomyseľných ľudí. V tomto prípade mi príde trocha divne, keď polonahí chlapci s obľubou spoločných posedení vo vírivke a heilovaní, napadajú a kritizujú gay pride.“

6. Adacta – 29.08.1944

Kultová crust banda Adacta z hlavného mesta sa na albume Zlo z 2018-tého rozhodla pozrieť aj na samotné SNP.

7. Pseudosapiens – Komín

Z dielne groove metalistov Pseudosapiens pochádza pieseň Komín. Aj keď táto formácia vyprodukovala mnoho recesistických textov, Komín (album Tlenie 2019) je na vážnu tému.

,,V ťaživom tichu, stále počuť plač. Možno len vietor, našiel v ňom hlas. Lieči tie rany, čo zanechal dym, keď tisíce duší stúpalo ním…“

Titulná foto: Olga Bezděková-Rejtharová; CC BY-SA 4.0; Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *