Metalisti o komunizme – členovia kapiel Editor, Mordum, Abortion, Down to Hell, Me Against All a ďalší

Dnes si pripomíname 33 rokov od Nežnej revolúcie. Ako vieme, táto udalosť  viedla k pádu komunistického režimu v bývalom Československu. Bohužiaľ stále sú medzi nami ľudia, ktorí na tento režim pozerajú s nostalgiou alebo sú fanúšikmi Putina resp. pravicového extrémizmu. Paradoxne, takýchto nájdeme aj medzi vyznávačmi metal/rockovej muziky.
ceskoslovensko komunizmus

Títo respondenti odpovedali na nasledovnú otázku

Dnešný deň oslavujeme 33 rokov od pádu komunistického režimu. Čo si myslíš o tom, že na našej metal/rockovej scéne sa nachádzajú ľudia, ktorí  komunizmu a podobným veciam (dezinformácie, alebo pravicový extrémizmus) fandia?

Milan Jakubík (Editor)

Škoda, že sa to už nedá, ale všetkým by som doprial žiť v tom období. Veľmi rýchlo by ich to nadšenie prešlo.

Ľahko sa niečo obdivuje, keď v tom nemusíš žiť. Keď to zoberiem iba z pohľadu hudobného fanúšika, alebo muzikanta, tak tých obmedzení bolo neúrekom.

Kapely museli mať prehrávky, cenzúrovali sa texty aj výzor. Keď sa niečo porušilo nasledoval zákaz.

V obchodoch s hudbou mali veľký trt, na svoje si prišiel akurát tak fanúšik socialistického popu alebo interpretov socialistického bloku čo až na pár výnimiek bol strach a hrôza. V rádiu a TV len overení interpreti, koncertov bolo minimum, o koncertoch zahraničných kapiel ani nehovoriac.

Ale zase na druhej strane ak človek režimu fandil tak si mohol do sýta užiť rôzne festivaly politickej piesne, mesiace Československo-sovietskeho priateľstva a iné hodnotné kultúrne podujatia plné ľúbivých melódií a textov, ktoré ospevovali našu krásnu prítomnosť a budúcnosť pod ochrannými krídlami komunistickej strany a nášho veľkého vzoru Sovietskeho zväzu.

Každý kto si myslí ako tu bolo fasa, by sa mal zamyslieť nad tým prečo sa stavali na hraniciach ploty z ostnatých drôtov. Nie to nebolo preto aby sa nám tu nenásáčkovali ľudia z iných krajín, ale preto aby naši občania neutekali z tohto raja na zemi.

A na tie reči, že sa žilo lepšie…áno aj zvieratám v ZOO sa žije lepšie ako tým v divočine ak to berieme iba z hľadiska ich bezpečnosti a nažrania sa…napriek tomu, keď môžu utečú…sloboda je proste sloboda…normálny človek nemôže fandiť totalite či už ľavicovej alebo pravicovej…demokracia nie je dokonalá ale nič lepšie zatiaľ nikto nevymyslel…

 

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/kapelaeditor
http://bandzone.cz/editor
https://www.youtube.com/channel/UCe9GDhAYSIJK7l8ozIaD29Q
https://www.facebook.com/slovakmetalarmy/


Martin LukáčMartin Lukáč (redaktor metalopolis.net, autor Monstronomicon, ex-Nomenmortis)

Metalovú scénu tiež tvorí len vzorka populácie. Nebol a nie je to elitný klub a tak tá slovenská scéna je odrazom mentálneho nastavenia slovenskej populácie.

To, čomu ten či onen konkrétny jednotlivec – bez ohľadu na hudobné preferencie – fandí, k čomu sa hlási, čo toleruje, prípadne sa to snaží presadzovať, dosť vypovedá o jeho charaktere, rozhľade, vzdelaní, schopnosti spracovať realitu, hodnotovom nastavení, zmysle pre ľudskosť, empatiu, príčetnosť a podobne.

Keď si napríklad niekto z vlastenectva a podobných v podstate pozitívnych záležitostí urobí kult zloby nepoučenej z histórie a submisívne poklonkujúcej tradičnému agresorovi a z nenávisti ku všetkému možnému (bárs sa ho to veľakrát ani netýka) najvyššiu, možno tradičnú hodnotu, čo už, každý robí to, na čo má.

Niekto má na to, aby bol pravý, ľavý alebo bigotný extrémista, to je jeho maximum. Ak za to čaká potlesk, tak je pomerne naivný.


Ľubo Mordum ContemptĽubo Lokša (Mordum, Contempt)

,,Lidi jsou různý a různý koníčky maj“. Nestretávam sa s takými ľuďmi. Od nepamäti sú minimálne dva tábory, nikdy nebudú mať ľudia jeden jednotný názor. To je utópia.

 

 

 

 

 

 

Youtube ukážka:

Linky:

Mordum:
https://www.facebook.com/mordumsk/
http://bandzone.cz/mordum
https://mordum.bandcamp.com/releases

Contempt:
https://www.facebook.com/CONTEMPT-116026988313
https://bandzone.cz/contempt


Anton ,,Lepra” Varga (Infected Words, Abortion)

17.novembra 1989 som sa nachádzal v Bratislave na škole a zúčastnil som sa viac menej každej demonštrácie.

Žil som v komunizme, viem čo to obnáša, viem čo to je za hnusný systém vykorisťovania. Áno vykorisťovania.

Boli sme si všetci rovní, ale boli aj rovnejší, ako sa vtedy vravelo. Z metalovej scény poznám dosť ľudí, môjho veku, ktorí majú čo sa týka tejto otázky jasno v hlave a som za nich rád. Pravdaže je tu aj sorta ľudí, ktorí obdivujú autoritárske režimy.

Zväčša sú to ľudia, čo vedia o tom hovno a láka ich predstava, že tu bude poriadok a všetko bude fungovať. Podliehajú tejto dezilúzii a myslia si stále, že ich problémy a posraté životy napraví nejaký politik. Hahaha.

Je tu aj sorta ľudí, čo veria na všetky tie sračky, od čipovania až po plochú zem. Tu ti len poviem, že to je už skôr otázka pre psychológa a pre ich učiteľov na školách, že či tam chodili len kvôli obedom, alebo aj vzdelávaniu.

Môj hnev voči týmto ľuďom prerástol skôr na ľútosť. Je smutné vidieť ľudí, ktorých poznáte, ako sa pod tlakom dezinformácii zmenili na chudákov a mentálnych mrzákov. A bojím sa, že táto hlučná  skupina idiotov raz prevalcuje všetko.

Ta falošná hra na tvrďákov už prerastá v debilizmus. To, že mi je ľúto Ukrajincov a do profilu si dám ich vlajku ako znak solidarity, má u nich robí slabochom. Je mi ich ľúto, čo mali za skurvené detstvo a výchovu. Oni v podstate ani za to nemôžu.

Mohol by som ich tu rovno vymenovať, ale väčšine som to už povedal. Len ma desí, že napr. v Škandinávii by napr. na death metalovej scéne každého nácka a putinofila poslali všetci do riti, tu im tlieskajú. To je smutné.

Ukážky:

Linky:

Infected Words:
https://infectedwords.bandcamp.com/releases

Abortion:
https://www.facebook.com/abortiongrindcore/
https://bandzone.cz/abortion
abortionofficial.bandcamp.com


Kani Dth (Down to Hell)

Tak najskôr to budú ľudia, ktorí sú o tom vnútorne presvedčení a nedokážeš im ich myšlienkové pochody zmeniť nijakým argumentom ani faktom.

Náchylní stať sa obetami dezinformácii, bývajú ľudia s nižšou inteligenčnou výbavou, ovplyvnení svojim, tiež nie veľmi vyspelým okolím, ktoré im tieto informácie podsúva.

Keďže tu funguje spomienkový optimizmus a väčšinou človek prikladá väčšiu váhu tomu, čo počuje ako prvé, neoveruje si každú informáciu, mame tu z tohto dôvodu okolo nás aj takýchto ľudí.

No môže byt aj situácia, keď je človek nejakým spôsobom sklamaný a znechutený z dnešnej doby, vlastného života, môže sa uchyľovať aj k názorom extrémistov, kde hľadá nejakú útechu, lebo tam môže byt niečím výnimočný.

Všetko sa toči hlavne okolo toho, že veľa ľudí u nás ma málo vedomosti a aj ti, ktorí by sa chceli dačo dozvedieť často nevedia dezinformácie rozlúštiť od skutočných faktov.

Takže, aby som to aplikoval na tvoju otázku, vo všeobecnosti: čím viac vzdelanejší človek , či rocker, či metalista alebo iný hudobník, tým menej náchylný na dezinformácie a extrémistické režimy.

Youtube ukážka:

Linky:
http://downtohell.sk/
https://www.facebook.com/downtohell.sk/

Foto: Laura Schnierer photography


Tomáš Danišovič (Me Against All, ex-Plus Mínus, ex-Ethereal Pandemonium, hudba.sk)

Keď padla železná opona, mal som 8 rokov, čiže z minulého režimu si teraz pamätám len pieseň práce a divný pohľad rodičov, ktorý vyjadroval tichý nesúhlas, keď som si ju pospevoval.

Až neskôr mi došlo, že vtedy sme sa o tom nemohli doma otvorene rozprávať, aby som sa náhodou niekde v škole neprekecol, že naši z komunizmu nadšení neboli.

A mali na to dôvod

Mama nemohla dokončiť vysokú školu, pretože jej otec emigroval do západného Nemecka a keď sme ho chceli ísť pozrieť, nikdy nám nedovolili vycestovať všetkým spolu. Druhému starému otcovi zase zničili živnosť, lebo veď podnikať mohol len štát.

Preto som nesmierne rád, že nám vyštrngali slobodu a možnosť výberu ako naložiť s vlastným osudom. Som jedným z tých šťastlivcov, ktorý robí čo ho baví a aj sa tým vie uživiť a myslím si, že pri troche snahy a driny to takto môže mať každý.

Žiaľ, vazalská mentalita je hlboko zakorenená v podvedomí nášho národa a veľa ľuďom sloboda a s ňou súvisiaca zodpovednosť naháňa skôr strach. Demokracia u nás nikdy nebola a stále nie je v ideálnej podobe, určite aj preto, že kopec komunistov len prezlieklo kabáty, aby sa udržali pri koryte a tlačia sa tam dodnes s cieľom naplniť si v prvom rade vlastné vrecká.

Komunistami je to tu stále prelezené, rocková a metalová scéna nie je výnimkou, ale mám pocit, že sú našťastie v menšine. Ja osobne nerozumiem fanúšikom akéhokoľvek totalitného režimu, katolibancov a plochozemcov nevynímajúc, a som vďačný za možnosť pretĺkať sa životom po svojom.

Ako spieva Krabathor na albume Orthodox v skladbe To Red Ones: “Sub-standard, sub nation, under red flag, get out of my way!”

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/meagainstallsvk/
meagainstall.bandcamp.com/


Titulný obrázok: Nechranická, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Poznámka:

Tomáš Danišovič je človek, ktorý začínal v kapele Ethereal Pandemonium, kde pôsobil aj ,,neslávne-slávny” Ľuboš Blaha.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *