Candlemass – Sweet Evil Sun

candlemass sweet cover

candlemass sweet coverDoom patrí medzi moje obľúbené odnože metalu a Candlemass sa považujú za doom metalových priekopníkov. Je to kapela, ktorá funguje takmer tridsať rokov a pre mňa je najväčšia zábava hádať sa o tom, ktorý spevák bol najlepší (Messiah bol fajn, ale ja mám rada Matsa, ticho tam 😉 ).

A samozrejme, od návratu Johana Längqvista sa najčastejšie hovorí, ako je dobre, že sa vrátil. A ja súhlasím. Pred pár rokmi to už vyzeralo, že sa kapela rozpadne, ale na veľkú radosť fanúšikov znova začali nahrávať.

Sladké zlé slnce

Najnovší album Sweet Evil Sun vydali  18. novembra 2022. Je to typický Candlemass, nič viac nič menej. To sa nesťažujem. Hrajú presne to, prečo ich mám roky rada. Viem, že sa od kapiel stále čaká nejaký posun, ale možno by sme sa pohádali, či je to vždy k dobru ich muziky.

Desivý začiatok piesne Wizard of the Vortex znie ako škrípanie nechtami po tabuli. Je to blikanie zhasínajúcej sviečky, ktoré vás naladí na prichádzajúcu doom depkárňu. Ťaživá muzika, drásavá surová gitara a Johanov hlas tvoria perfektný základ pre kvalitný zážitok. Niektoré sóla sú vyšpičkované k dokonalosti a Johan vás svojim spevom privedie na pokraj šialenstva.

Temnota, ktorá sa valí z každej skladby vás pohltí a nepomôže ani sto wattová žiarovka. Vypichnúť jednu pieseň je dosť ťažké, pretože kvalita všetkých je vyrovnaná a výber je zložitý. U mňa to vyhráva Crucified. Výborná je aj Sweet Evil Sun, ktorá štartuje tónmi ako z pekla a Devil Voodoo, kde oceňujem dokonale ponurú atmosféru.

Prebieha boj zla s dobrom, kedy neviete, na ktorej strane stojíte a kto je vlastne dobrý. Priťahuje vás to ako nočného motýľa svetlo sviečky. Čierne krídla smrti prikrývajú slnko. Pustíte si peklo do svojej hlavy? Narobí vám z mozgu kašu, ale kto by odolal.

Konečný verdikt

Sweet evil sun je výborný album. Ja som si ho vychutnala, aj keď pre mňa ako fanúšika je dosť ťažké zostať objektívna. Tak skúste sami.

Lineup:

  • Johan Längquist – spev
  • Lars Johansson – gitary
  • Mappe Björkman – gitary
  • Leif Edling – basa
  • Jan Lindh – bicie

Hostia:

  • Jennie-Ann Smith – spev (track 5)

Tracklist:

  1. Wizard of the Vortex
  2. Sweet Evil Sun
  3. Angel Battle
  4. Black Butterfly
  5. When Death Sighs
  6. Scandinavian Gods
  7. Devil Voodoo
  8. Crucified
  9. Goddess
  10. A Cup of Coffin (Outro)

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.candlemass.se/
https://www.facebook.com/candlemass/
https://www.instagram.com/candlemassdoom/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *