PROGRES 2 – 55 rokov; 8.12.2022; Collosseum club – Košice

progres 2 zdenek kosice 2022

Pred rokom 1989 mal art rock resp. progresívny rock v Československu silnú pozíciu. Vyrástlo tu niekoľko skvelých interpretov. Na Slovensku sme mali napr. Collegium Musicum, Deža Ursínyho a v Čechách vynikali Blue Effect a hlavne The Progress Organization, ktorí niekoľkokrát zmenili názov – Progres Organization/Barnodaj/Progres 2/Progres-Pokrok a neskôr opäť Progres 2.

Kdo si počká, ten se dočká

Pavel Vaně a jeho chlapci tento rok oslavujú 55 rokov a rozhodli sa spraviť obrovské turné. Jeho súčasťou bol aj koncert v známom klube Collosseum v Košiciach. Na začiatku sa vyskytla menšia ,,chybička krásy“. Kvôli problémom pri cestovaní kapela na východ dorazila neskoro a avizovaný začiatok sa trochu oneskoril. Ale ako bratia Česi hovoria ,,Kdo si počká, ten se dočká“.

Osobne som sa obával nízkej účasti. Predsa, bol pracovný deň a minimálne aspoň „mojej osobnej bubline“ názov Progres veľmi nehovoril. Našťastie sa moje obavy nenaplnili.
Priestor pod pódiom bol primerane zaplnený, stoličky boli obsadené a aj horný bar bol otvorený.

Všetci muzikanti si koncert nesmierne užívali. Od začiatku na pánoch muzikantoch bolo vidno, že sú to ostrieľaní profesionáli. Väčšina z nich ma vek už okolo 70, no na vystúpení to nebolo vôbec vidieť ani počuť.

Zdeněk Kluka

Pochváliť treba aj bubeníka Zdenka Kluku. Má už 76 rokov a okrem bicích zvláda aj spev, a aj hru na flautu. Mnohí muzikanti vo vyššom veku síce natáčajú ďalej albumy, no na vystúpeniach často vsadia na osvedčené hity a ostatné skladby majú minimálny priestor. Avšak, nie je to prípad Progres 2.

progres 2 zdenek kosice 2022
Hralo sa aj z posledného skvelého počinu Tulák po hvězdách z roku 2018 (More, Selpa, Paní Óm…), no došlo aj na album Mozek (Čistý štít u firmy mít) a samozrejme aj na najkultovejšie platne ako Mauglí, Třetí kniha džunglí a Dialog s Vesmírem (na úplný záver)

Sériu piesní z ,,Knihy Džunglí“ (To já se vracím, Čím je svět můj, Muž, který se podobá odvrácené straně Měsíce) venoval Roman Dragoun ich nedávno zosnulému basákovi Pavlovi Pelcovi.
Po prídavku v podobe piesne Dvěstě malých cigaretek (Zdeněk Kluka – Divadlo na provázku , hra Stříbrný vítr) sa páni odobrali do zákulisia, no zakrátko sa vrátili, aby všetkým rozdali podpisy a pofotili sa.

Záverečný verdikt

Špičkový progresívny rock, dobrý zvuk, skvelá účasť a ochotní muzikanti. Priam ukážkový koncert! Sledujte stránky Progresu a taktiež klubu Collosseum, aby vám neunikla žiadna z ďalších podobných akcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *