Steelover – Stainless

steelover stainless coverTáto belgická heavy metalová kapela (vlastne už legenda) má skutočne zaujímavý život. Vznikla v roku 1982, keď sa bývalý dlhoročný bubeník slávnych Scorpions – Rudy Lenners presťahoval za manželkou do Belgicka. Tam našiel fantastického speváka Vinceho Cardilla a spolu začali hrať pod názvom Steelover.

Krátko na to pod hlavičkou Mausoleum Records vydali fenomenálny debut Glove Me. Hudobne akoby sa ranný Saxon spárili s Kiss osemdesiatych rokov. Na spomínanej platni nenájdete jedinú chybu a Vince, ktorý hlasom pripomína mladého Geddy Leeho z Rush, tam podáva strhujúci výkon.

Temné časy

Ale ako vždy, keď sa do niečoho zamotajú manažéri, tak aj v prípade tohto zoskupenia to celé zničili. Cardilla presvedčili, že by mal natočiť nie až tak divokú sólovku a rozbili vzťahy v kapele, aby sa až tak nebránil. Odišiel a paradoxne jeho sólo nahrávka vyšla až v roku 1993, takže to žiaden zmysel nemalo.

Steelover sa rozhodli nahradiť speváka speváčkou. Nastúpila Danny Klein a s ňou nahrali druhý album. Ten však nikdy nevyšiel, pretože Mauseleum Records skrachovali (spomínate si koľko kapiel ich krach zabil? Napr. Crossfire) a kapela nikdy nedostala do rúk master albumu. Jediné čo sa z tej doby zachovalo je TV vystúpenie s Danny Klein, kde zazneli štyri piesne z druhej platne.

Danny nezvládla absenciu akéhokoľvek príjmu, keďže v tej dobe kapelu bez zmluvy a albumu nikam hrať nevolali (teda nikam za honorár) a odišla. Neskôr sa stala celosvetovou popovou hviezdou v zoskupení Vaya Con Dios (kto by si nepamätal jej hit Nah Neh Nah?).

Reunion

Steelover sa rozpadli a vrátili sa s len troma pôvodnými členmi v roku 2016 a nahrali dve priemerné EP, ktoré obsahovali aj novo nahraté pecky z debutu. Po nich odišiel Rudy Lenners, ale zas sa vrátil pôvodný spevák Vince Cardillo. Jeho hlas na novej platni mierne zostarol a nie je tak agresívny a vysoký ako v minulosti. Tak trochu sa začal podobať na Jona Bon Joviho.

Album by mi spôsobil obrovskú radosť, keby opäť ako na épečkách neťažili z debutu. Z dvanástich skladieb na albume je polovica znovunahraté pecky z debutu Glove Me. Nie že by im moderný hutný metalový sound nesvedčal a Vince ich podáva isto, aj keď umiernenejšie. Ale na čo? Nedalo sa počkať na to kým sa napíše skladieb viac?

Jasné keby sa debut nedal zohnať by som to bral. Ale okrem oficiálnych reédicií sú na trhu aj pirátske. Nájdeš ho na YouTube, a to nehovorím na pirátskych stránkach. Keďže nie je problém sa k nemu dostať, tak stále nevidím dôvod to zas nahrávať. Nové skladby sú ale skvelé a nedá sa im nič vytknúť. Určite úvodná pecka Dealer a klipovka Don’t Know Why sú dostatočne hodnotné, aby ich človek chcel mať doma.

Konečný verdikt

Jedna z najnedocenejších bánd osemdesiatych rokov je späť v správnej zostave, so správnym zvukom. Nabudúce celý album a bude to za plný počet bodov.

Lineup:

  • Vince Cardillo – spev
  • Calin Uram – gitary
  • Pat Fréson – gitary
  • Nico Gardi – basa
  • Nikko Konikiewicz – bicie

Tracklist:

  1. Dealer
  2. Give It Up
  3. Get Out
  4. Remember
  5. Hold Tight
  6. Lady of Rock
  7. Want Your Love
  8. Don’t Know Why
  9. Never Before
  10. Need the Heat
  11. Struck Down
  12. Forever

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Escape Music

Youtube ukážka:

Linky:
https://steelover.band/
https://www.facebook.com/SL5820/

Hodnotenie: 4,5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *