Makar Čurda, Braňo „Temo“ Černák & T.E.M.O., Janesession; 17.12.2022; Randal Club – Bratislava

V Bratislave sa deje veľa akcií.  Vystupujú tu undergroundoví interpreti, veľké hviezdy, ale aj také bandy, ktorých popularita a podpora je veľká, avšak nikdy sa nestali “superhviezdami” na našom malom piesočku.

V známom Randal Clube sa 17. decembra stretli Makar Čudra, spevák Braňo “Temo” Černák (Krakatit, ex-Slobodná Európa) s kapelou a k nim sa pridala stálica špinavého metalu Janesession. Nazvali to “Heavy triáda” alebo “Heavy triumvirát” a brázdia Slovensko. Údajne je to vždy veľká oslava rockovej hudby.

Zábava začína

Prví vystúpili Janesession v čele s charizmatickou Jane Razor. Na začiatku to s návštevou klubu vyzeralo ako prepadák, ale nakoniec sa Randal príjemne zaplnil. Janesession vsadili na best of koncert a zazneli skladby z každého ich albumu. Takže sa spievalo slovensky aj anglicky.

Dokonca zahrali aj obe songy z nového fantastického singla, ktorý vychádza v týchto dňoch. Znelo to náramne. Jane vletela na pódium ako tajfún a vyhecovala publikum k vysokej aktivite. Doslova ste mali pocit, že ak nebudete robiť čo ona chce, tak vás podreže črepom z fľaše. Ako Phil Anselmo v mladých rokoch. Podali strhujúci výkon a ku koncu sa aj zvuk vyladil k dokonalosti.

janesession randal 2022

Makar Čurda

Po prestavbe pódia nastúpila legenda legiend pre každého fanúšika tradičného heavy metalu na Slovensku. Makar Čudra to skutočne valcuje po svojom návrate z pred troch rokov. Vydávajú novinky a úspešne vystupujú po Slovensku aj Českej republike.

Celé to odštartovalo hrané intro a skladba Ako Fénix. Tá patrí medzi tie tvrdšie, no pomalšie. Potom sa už išlo svižným tempom. Zaspomínalo sa aj na ich zosnulého pôvodného speváka Petra Slivku a došlo na všetky pecky z aktuálneho obdobia. Na skladby zo singlov z deväťdesiatych rokov skoro nedošlo. Zahrali len hard rockové Tiene v garážach.

Hrali úžasne a spevák Harvey už nikoho nemusí presviedčať, že tam patrí. Pred koncom došlo aj na úplnú novinku, ktorej názov som si žiaľ nezapamätal, ale ak bude album takýto, tak sa máme na čo tešiť. Na záver samozrejme hit najväčší Strigy na Sabbath.

makar čudra randal 2022

T.E.M.O.

Braňo “Temo” Černák & T.E.M.O. prišli na rad tretí a Temo sa tváril veľmi pokorne. Čo naozaj netreba. Kto chce si dohľadá, na čom všetkom pracoval. Ale už len kvôli odkazu Krakatitu a ich bootlegových nahrávok a singlov, či legendárnej melodicky rockovej sólovke, by mal byť bernou normou pre rockový spev. A bolo to tak aj v Randali. Skvelý výkon jeho aj zoskupenia okolo neho.

Prvá polovica vystúpenia sa niesla skôr v metalovom duchu. Začalo sa heavy metalovou Máš to dávno zrátané a hneď po nej power metalový masaker Slamená vdova. Jedna bomba za druhou a ja som si to veľmi užil. Vtipné komentáre a príjemné vystupovanie.

O Temovi existujú rôzne legendy, ale ako sa hovorí: “Radšej raz vidieť ako stokrát počuť.” V polovici setu došlo aj na country a nádherný slaďák Za riekou, s ktorým Temo vystúpil aj na Bratislavskej lýre.

Po rozospievavačke prišiel na pódium Temov syn Filip, ktorý je celkom známou osobnosťou bratislavskej scény

Ten sa stal tretím gitaristom na pódiu. Zahrali obrovský hit Glória a po nej krásnu polobaladu Stratený syn, ktorá je vraj o nich dvoch a počas pesničky sme sa ani nevyhli drobným prejavom lásky otca ku synovi. Koncert zakončil Temov hit hitov, slávna-preslávna glam rocková pecka Barón prášil.

temo randal 2022

Zhrnuté a podčiarknuté

Toto je výnimočné stretnutie kapiel. Večer naplnil všetky očakávania a ja nemôžem inak ako odporučiť navštíviť túto potulnú show budúci rok. Ja tak určite ešte urobím.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *