Warna – Castellum

warna castellum cover

warna castellum coverMystic black/heavy metalové kvarteto Warna zo Žiliny vydalo v novembri minulého roka svoj debutový album s názvom Castellum.

Súčasná zostava sa sformovala na jeseň 2015, aj keď ich samotná história a postupný vývin siahajú ešte ďalej do minulosti a vystriedalo sa v nej viacero členov.

Kaštieľ

Slovo pochádza z latinského castellum, t.j. pevnosť. Bolo to mestské opevnenie, respektíve vidiecke sídlo šľachtica alebo bohatého zemana, ktoré vystriedalo stredoveký hrad.

Warna vytvára tvrdú, ale zároveň melodickú hororovú hudbu na rozhraní heavy a black metalu s dôrazom na epickosť a výpravnú atmosféru strachu. Za sychravého počasia sa v ohyzdných zrúcaninách túlajú bludičky so xylofónom, za zatiahnutými závesmi sa občas mihne svetlo sviečky.

Kapela má schopnosť vytvoriť kompozíciu ,svetla a tmy’. Za najlepšiu skladbu si dovolím označiť song ,Pod nočnou oblohou’.

Pavel ,Hirax’ Baričák a jeho vydavateľstvo HladoHlas akoby rituálne vyvolalo z hlbín ,media aetas’ dielo, z ktorého temný a hymnický stredovek priamo srší. Slovenské texty sú plné mystiky, starých duchárskych príbehov o hradoch, kliatbách, prízrakoch, veštbách, ale aj o tatárskych vpádoch.

Verdikt

Nahrávka Castellum má energiu a osobitosť. Necelých 45 minút by mohlo pobaviť fanúšikov odvrátenej strany dávneho ľudského podvedomia.

Lineup:

  • Nicoletta Hordin – spev
  • Jozef Mihálik – gitary
  • Juraj Šimek – spev, basa, xylofón
  • Mykola Hordin – bicie

Tracklist:

  1. Temný sen
  2. Bludička
  3. Pomstou hnaný
  4. Za všetkých zabitých
  5. Pod nočnou oblohou
  6. Búrka svet očistí
  7. Pokiaľ pieseň nedokončí
  8. Mesačná balada

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: HladoHlas

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/warna.metalband/
https://bandzone.cz/warna/

Hodnotenie: 4,5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *