Avantasia Tobiasa Sammeta: EP Lost in Space – album Angel of Babylon

Po vydaní albumu Metal Opera pt. 2, hlavný protagonista Avantasie – Tobias Sammet nemal v pláne pokračovať s týmto projektom. Rovnako na tom bol aj Michael Kiske. V roku 2005 síce hosťoval aj na EP Superheroes Tobiasových Edguy, no potom v rozhovoroch nevylučoval iba to, že ešte natočí niečo metalové, ale aj natočenie ďalšej Avantasie.
avantasia sammet lost 2023

Lost in Space a The Scarecrow

Avšak rok 2007 ukázal, že tomu bude inak. Pod hlavičkou Avantasia vyšiel nový singel Lost in Space. No ak niekto čakal ,,Metal Opera pt. 3“ bol sklamaný. Išlo skôr o melodický pop – metalový hit.

Aj zostava oproti operám bola iná. Prišli klávesák Michael “Miro” Rodenberg a hlavne známy gitarista, a producent Sascha Paeth. Obaja protagonisti sú súčasťou Avantasie dodnes. S oboma Tobias prvýkrát spolupracoval v roku 2003, pri nahrávaní platne Days of Rising Doom Saschovej opery Aina.

Po prvom singli nasledovali aj dve EP – Lost in Space pt. 1 a pt.2. Obe boli vydané v roku 2007. Nahrávania sa zúčastnil aj už spomínaný Michael Kiske, no objavili sa tam, aj Jørn Lande, Amanda Somerville a hviezdny spievajúci bubeník Eric Singer – známy hlavne z legendy Kiss.

A o rok na to, uzrel svetlo sveta aj plnohodnotný album The Scarecrow. Zostava bola viac – menej rovnaká, no pribudli aj velikáni, ako Alice Cooper, Roy Khan (vtedy Kamelot), Thomas Rettke a dokonca, aj Rudolf Schenker – gitarista Scorpions.

Je to prvý diel trilógie The Wicked Trilogy. Zároveň ide opäť o koncepčný album – tragický príbeh osamelého tvora, ktorý je citovo izolovaný od svojho okolia a trpí skresleným zmyslovým vnímaním. Jeho city k životnej láske nie sú opätované, skúma svoj osud, prebije si cestu k uznaniu a nakoniec čelí pokušeniu vo vnútorných hlbinách ľudskej duše.

Príbeh pokračuje na albumoch The Wicked Symphony a Angel of Babylon.

Poznámka na okraj: Vedeli ste, že Sasha Paeth a Thomas Rettke mali v rokoch 1987-1999 skvelú, no, bohužiaľ, trestuhodne nedocenenú kapelu Heavens Gate?

Koncerty

Ako bolo vyššie uvedené, zo začiatku si Tobias Sammet nevedel predstaviť koncerty s Avantasiou. Po vydaní The Scarecrow bol Tobi pozvaný, aby vystúpil, ako headliner na festivale Wacken Open Air. Človek, ktorý ho ,,dokopal“ k tomu, aby tu ponuku prijal nebol nikto iný ako Sascha Paeth. Nakoniec v období 5. júla až 13. augusta Avantasia absolvovala trinásť koncertov.

Vystúpenia na festivaloch Masters of Rock a Wacken Open Air boli zaznamenané, a v marci 2011 bolo na základe tohto záznamu vydané živé DVD The Flying Opera. Zostavu na krátkom turné tvorili Tobias Sammet, Andre Matos, Jørn Lande, Kai Hansen, Bob Catley, Amanda Somerville, Cloudy Yang, Sascha Paeth, Oliver Hartmann, Robert Hunecke, Miro a Felix Bohnke (Edguy).

Michael Kiske sa síce zúčastnil nahrávania The Scarecrow, koncertovať však stále odmietal. A to napriek tomu, že sa šírili chýry, že súčasťou koncertnej zostavy bude aj on.

The Wicked Symphony a Angel of Babylon

V novembri 2009 Tobias Sammet opäť prekvapil svojich fanúšikov. A, samozrejme, pozitívne. Ohlásil vydanie rovno dvoch albumov The Wicked Symphony a Angel of Babylon. Išlo o pokračovanie konceptu The Scarecrow.

Podľa vlastných Tobiasových slov, mnoho piesní vzniklo ešte počas nahrávania minulej platne.

Pre český časopis Spark povedal:

  1. ,,Mnoho piesní naozaj pochádza z nahrávania The Scarecrow. Vtedy sme totiž uskutočnili jednu dlhú produkciu, ktorá by pokryla plochu dvoch nosičov. Nechcel som fanúšikov zaťažovať dvojalbumom, pretože The Scarecrow sa veľmi líšia od predošlých nahrávok Avantasie a riskoval by som, že ľudia celý materiál nestrávia. Viac – menej bolo jasné, že ďalší album sa bude realizovať. Keď sme dávali dohromady The Wicked Symphony, prichádzali nové nápady, ktoré sme nechali bokom. Nahrávali sme nové piesne a odrazu sme mali k dispozícii viac než dvanásť skladieb. Navrhol som teda, že spravíme dve albumy, aj keď to pôvodne nebol náš cieľ. Zažívali sme jeden dlhý tvorivý proces, pri ktorom sme nepremýšľali či spravíme dva alebo tri albumy.”

Ďalej uviedol, že textovo boli obe albumy jeho osobnou spoveďou.

Spoluhráči boli približne rovnakí ako na Lost in Space / The Scarecrow, no opäť pribudlo pár mega slávnych osobností  – hlavne Jon Oliva, , Tim “Ripper” Owens a samotný spevák Scorpions Klaus Meine.

Obe vyšli nakoniec v roku 2010. Vďaka skladbám, ako napr. Stargazers, dokázali uspokojiť aj milovníkov prvých dvoch ,,opier“.

Kiske in

Turné s dvanástimi koncertmi po Európe, Južnej Amerike a Ázii sa uskutočnilo v priebehu decembra 2010, a akýmsi bonusom bolo vystúpenie na festivale Wacken Open Air v auguste 2011. Všetky podujatia trvali takmer tri hodiny a mnohé z nich boli vypredané už niekoľko dní vopred.

Line – up bol takmer rovnaký ako na The Scarecrow Tour v roku 2008, s dvoma zmenami. Andreho Matosa tentokrát nahradil samotný Michael Kiske. A na niektorých podujatiach vystúpil s Kiskem aj Kai Hansen. Po ňom sa splnil sen mnohým milovníkom melodického power metalu.

Krátko po jeho skončení Michael Kiske ohlásil, že so svojím dávnym kolegom z Helloweenu mali debatu či sa nepridá ku Gamme Ray. No nakoniec to vyústilo k tomu, že Kai sa pridal ku Kiskeho, vtedy čerstvo novej kapele Unisonic.

Obe turné podrobne zdokumentovala Amanda Somerville na svojom kanáli na YouTube. Videá ukazujú rôzne zaujímavé momenty zo zákulisia, ako napríklad skúšky, zrušené lety alebo cestovanie súboru obyčajným vlakom.

Citáty:

  1. Spark; 4 – 2010

Titulný obrázok: Sergei Sergeyev; CC BY-SA 3.0; Wikimedia


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *