Buty; 27.1.2023; Collosseum Club – Košice

V piatok večer zavítal do metropoly východu veľmi vzácny hosť. Česká multižánrová kapela Buty prilákala na miesto, kde žije subkultúra, viac než dve stovky svojich oddaných priaznivcov. Ja sa medzi nich rozhodne nerátam, šiel som tam len zo zvedavosti.

Akože úvod…

Počúval som ich doma len jedinýkrát. Okolo roku 1992 mi starý kamoš Tiško vnútil kazetu s ich debutovým albumom Pískej si, pískej, že to stojí za to. Zaujala ma však len jediná, celkom temná skladba s názvom Silnější kluk, ktorej videoklip som už predtým videl v Triangli.  Vtedy v Československu to bola obľúbená hudobno – súťažná televízna relácia.

Buty vznikli v Ostrave roku 1986 zo skupín U238 a B komplex a doteraz vydala osem štúdiových albumov. Ich tvorbu som neskôr poznal len z rádia. Za skvelé považujem single Jednou ráno, Malinkého ptáčka, František a Mám jednu ruku dlouhou. Film Jízda som tiež ignoroval.

Pozrel som si ho o mnoho rokov neskôr, keď sme boli všetci uväznení doma počas ,cholera krízy’;. Oceňoval som ich texty, hlavne tie, ktoré sa vôbec nerýmovali. Absolútne progresívne.

buty kosice 2023

Takže…

Koncert začal takmer presne o 20.00h a Buty hneď roztancovali publikum. Medzi skladbami odznievali vtipné komentáre a historky. Radek Pastrňák nám porozprával, ako lanáril do
kapely klaviristu so slovenskými koreňmi a ten mu odpovedal, že na večeru chodí iba s rodinou a o muzike sa baví len s odborníkmi. Účinkujúci si dali aj krátku prestávku a občerstvili sa v bare.

Nepodarilo sa mi získať playlist, pretože kapela aj tak žiadny nemala, ale podľa búrlivých reakcií obecenstva Buty zahrali svoje najlepšie songy a tých nie je málo. Nechýbali jazz
rockové improvizácie a vďaka zvuku hammondiek mi jedna z nich evokovala legendu The Doors. Svoje príjemné melódie dokážu skombinovať s blues, country, či dokonca s punkom.

buty collosseum 2023

…a na konci

Legendárneho Františka sa Košičania nakoniec nedočkali, aj keď sa ho niekoľko minút priam hystericky dožadovali. A ja ani Silnějšího kluka a Malinkého ptáčka. Ako prídavok
zaznela, podľa ich slov, ,tichšia skladba’;, pretože už bolo po 22.00h.

Nakoniec Buty sľúbili, že sa vrátia do Košíc o rok a pol. A možno aj s novým štúdiovým albumom, keďže od toho posledného uplynulo už jedenásť rokov. A ja som sa po tretíkrát odfotil s niekým známym. Vlastne on/oni sa konečne zvečnili s niekým mega slávnym, teda so mnou. Túto jedinečnú príležitosť mali okrem Radka Pastrňáka už len Bobby ,Blitz’; Ellsworth z thrashmetalových Overkill.

Foto neexistuje, stratili sme ho s Markom hneď po koncerte v Rock Cafe, Praha, 2005 aj s foťákom. Trojicu dopĺňa Michal Kaščák z Bez Ladu A Skladu v Tabačke roku 2015.

Skrátka ,dalo še zabavic’;.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *