Speváčka Ingrid Kalmanová a kapela Madam

Rocková muzika je dodnes oblasťou, v ktorej dominujú hlavne muži. To však neznamená, že v nej nenájdeme aj príslušníčky nežného pohlavia. A to aj na Slovensku. V súčasnosti medzi ne patrí napr. známa Tonka z Rawenclaw, Simona Janovičová zo Symfobie. V 80. rokoch bola v Československu populárna napr. Tanja a na Slovensku Mirka Brezovská, a aj Ingrid Kalmanová z kapely Madam.
ingrid madam 2023

Sympatická Madam

Speváčka Ingrid Kalmanová sa narodila v roku 1961 v Šahách. Do sŕdc a uší obyvateľov Slovenska, a Českej republiky sa zapísala hlavne ako speváčka formácie Madam.

Toto zoskupenie vzniklo začiatkom 80. rokov. Išlo o prvú slovenskú, takmer úplne ženskú rockovú kapelu. Založila ju gitaristka Jana Krajčovičová. Najslávnejšia zostava bola:

  • Ingrid Kalmanová – spev
  • Jana Krajčovičová – gitary
  • Iveta Novákova – klávesy
  • Nora Pavlíkova – basa – neskôr ju nahradil Peter Janáček
  • Vlado Kaňák – bicie

Jana Krajčovičova už predtým mala kapelu Brutus. No jej členky prešli do doprovodnej formácie Beaty Dubasovej, tak ostala sama. Dala sa dokopy s Ingrid a začali pôsobiť ako Madam. Hudobne išlo o taký mix novej vlny a popu.

Rockovanie

Ich popularite veľmi pomohla spolupráca s členmi Elánu. Jožo Ráž, Martin Karvaš aj Jano Baláž im zložili hity Mama, prečo nie som pekná a Rockovanie.

V ,,Rockovaní” sa spievalo:

,,Máme dnes rokovanie, tak na dve hodiny, a v tom rockovaní pôjde o rockoviny máme dnes rokovanie, účasť nepovinná, u nás všetko sa smie, rock po celý rok stoj pri náás”

Okrem toho spoločne odohrali množstvo koncertov. Za mesiac aj 28. Taktiež sa zúčastňovali aj rôznych vtedajších súťaží, napr. Bystrické zvony, ktorú aj vyhrali.

Medzi ďalšie hity Madam patrili aj Moj bracháč Vilo, kde sa spieva o bratovi, ktorý sa ,,nezmestí do kože (a podľa klipu pravdepodobne vyznáva punk 🙂 )“.

Albumové konto

Na konte Madam nájdeme single:

  • Nemôžem Za To, Že Som Taká
  • Mlčanie ‎(1987)
  • Mama, Prečo Nie Som Pekná?
  • Rockovanie ‎(1988)
  • Môj Bracháč Vilo /Spodné Prúdy ‎(1989).

No k riadnemu albumu sa nikdy nedostali. V roku 1997 im vyšla výberovka Rockovanie s pesničkami zo singlov.

Koniec kapely

Po roku 1989 začali poslucháči v Československu túžiť aj po zahraničnej muzike. Veľa domácich formácií sa dostalo do úzadia a to postihlo aj Madam.

„Práve sme boli na výslní, no pol roka po revolúcii sa nedalo nič robiť. Museli sme odvolať kopu koncertov a kapela sa začala rozpadať. Každý sa potreboval nejako živiť, a tak som prijala ponuku chlapcov z Ostravy, ktorí hrali so Špinarovou, a s Rottrovou, a odišla som hrať na Západ,“ vysvetľuje Ingrid.

Hlavná hrdinka Ingrid sa až do dnešných čias živí spievaním na výletných lodiach.

Foto: reprofoto Youtube/Vlado Brcho Kaňak


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *