Roman Halmo (Craniotomy) – ,,Pripadali sme si ako hviezdy…”

roman halmo dubaj 2023

roman halmo craniotomy 2023Slovenská slam/brutal deathmetalová kapela Craniotomy stihla tento rok mnoho vecí. Nedávno absolvovali tradičné podujatie Flesh Party a začiatkom februára vystúpili v exotickom Dubaji. Pravdepodobne sa stali prvou slovenskou metalovou kapelou, ktorá vystúpila v arabskej krajine. Viac už ale ten najpovolanejší – gitarista Roman Halmo.

Zdravím Roman. Craniotomy sú pravdepodobne prvou slovenskou metalovou kapelou, ktorá mala koncert v arabskom svete. Tak prvá otázka, ako sa vám vlastne podarilo vybaviť koncert v Dubaji?

Roman Halmo: Ahoj, veľmi ma teší toto “prvenstvo”, no musím zdôrazniť, že v tomto má zásluhu tak trochu Belo (spevák zo Sanatorium).

Žije v Dubaji, pozná miestnu undergroundovú komunitu a hlavne je kamarát s organizátorom, ktorý nás pozval na základe tohto doporučenia, i keď fanúšikom Craniotomy bol už dávno. Poznal nás predovšetkým zo Spotify, kde nás vraj točí dokola 🙂 . Stačilo mu len dodať, že sme spoľahliví, nenároční a vlastne hráme práve to, čo má on najradšej, čiže slamming brutal death metal.

Čo to bolo za miesto kde ste hrali? Nejaký klub?

Roman Halmo: Bol to vlastne klub spojený s väčším hotelom, v ktorom sme boli ubytovaní.  Na streche bazén, vírivka, posilňovňa, výborné jedlo, krásny výhľad na mesto… Proste sen.

craniotomy dubaj 2023

Ako si spokojný s priebehom koncertu?

Roman Halmo: Koncert bol úplne top. Ani som nestihol brnknúť na strunu a všetok merch bol predaný. Ľudia sa s nami chceli fotiť, pozývali na drinky…

Pripadali sme si ako hviezdy, na čo samozrejme nie sme zvyknutí. Ľudí bolo vraj tak isto, možno dokonca viac, ako keď tam hral pred rokom Devourment. Fans boli od prvého tónu úplne žhaví po slame, kde väčšina z nich sa skvele bavila spolu s nami.

Boli medzi účastníkmi len miestni, či aj nejakí zahraniční turisti?

Roman Halmo: Na koncerte boli ľudia asi z každého kúta sveta. Od miestnych Dubajčanov, cez Európanov, Indov, Afričanov, takisto i ľudia z Filipín, Indonézie atď..

Zažili ste aj nejaké obmedzenia? Predsa – moslimská krajina.

Roman Halmo: Obmedzenia sme nepocítili. Možno akurát pri pití alkoholu, kde okrem vybraných klubov a reštaurácií alkohol nikde nekúpiš a je zakázaný na verejnosti.. No nejako zvlášť nám to ani nevadilo, keďže tam boli úplne iné prednosti 😉 .

Líšil sa koncert v niečom od vystúpení v našich európskych končinách?

Roman Halmo: Na prvý pohľad ani nie a na druhý možno v tom, že ľudia si to užívali viac ako napríklad tu v Európe, lebo podobné koncerty sú tam ešte stále skôr výnimočne a prišlo mi, že si ich veľmi vážia.

Stihli ste aj popozerať pláže, mesto a okolie?

Roman Halmo: Boli sme na 5 nocí, tak čo to sme stihli, ale ani zďaleka nie všetko, čo toto mesto ponúka.. Je tu milión atrakcií, možností, ktoré fakt nikde na svete neuvidíš. Mega moderné mesto s veľa luxusom, kde sa nešetrilo absolútne nikde. Potrebuješ tu ale veľa peňazí, pokiaľ sa rozhodneš ísť všetko pobehať, čo ti Dubaj ponúka.

roman halmo dubaj 2023

Plánované akcie

Máte v pláne tento rok aj nejaké ďalšie akcie v exotických krajinách?

Roman Halmo: Dubaj máme prisľúbený opäť o rok, max o dva, keďže sme tam zanechali asi veľmi sympatický dojem. Nejaké exotiky máme odkomunikované, ale zatiaľ nič záväzné a dohodnuté… Všetko záleží na podmienkach.

A nedávno ste absolvovali tradičnú Flesh Party. Kto každý vystúpil a ako si spokojný?

Roman Halmo: Je pár dní po tour Inhumate, Teethgrinder, Distaste, kde bola zastávka ako si spomínal aj v rámci Flesh partys v Bratislave, resp. to bol prvý koncert tohto tour. Okrem spomínaných kapiel vystúpili ešte Funus, Enema Shower a my, Craniotomy.

Koncert dopadol dobre, ľudí bolo akurát na pokrytie nákladov, veľa známych tvárí, zábava, fajn zvuk, kapely zahrali výborne. Dá  sa teda povedať, že všetko prebehlo v absolútnej spokojnosti :).

A čo ďalšie koncerty? Kde budete najbližšie hrať?

Roman Halmo: Najbližšie máme koncerty na Slovensku a v Čechách… Trnava, Prešov, Nové Mesto nad Váhom, Nitra, Praha, Flesh party, Ntey festival atď...

Práve sme dostali ponuku do UK – Manchestru na jeden Slam festival, čiže stále je niečo zaujímavé, ako sa povie, v rukáve 😉 .

Minulosť-budúcnosť

Minulý rok ste vydali album Ripped Out by Violence. Si s ním spokojný alebo by si niečo s odstupom času zmenil?

Roman Halmo: V celkovom ponímaní som spokojný. Samozrejme veľa vecí po uplynutí istého času a vstrebaní sa nahrávky, by sa niečo urobilo onak. Ja osobne by som zmenil zvuk gitár, kde by som im pridal výraznosť na základe stredov, ale to je už teraz evidentne pasé.

Je to síce ešte skoro, ale máš nápady už aj na nejaký nový materiál?

Roman Halmo: Ale áno, mám už veľa riffov zaznamenaných v PC alebo v telefóne a snažím sa ich nejako rozumne za sebou nakomponovať, ale chce to čas (ktorého je málo) a počkať na správnu konštaláciu na zosychronizovanie 🙂 .

Ok, tak to už bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Roman Halmo: Ďakujem za záujem a možnosť zviditeľniť Craniotomy. Verím, že sa čoskoro z veľa z vás stretneme na koncertoch a hodíme za hlavu všetok ten hnoj ako je politika, nevraživosť a iný shit, ktorý sa tu kŕmi a presakuje na povrch cez všetko to fajn, ako je hudba. Držme si palce!

 

Linky:
http://www.craniotomy.sk/
https://lnk.sk/bqgw/
https://www.instagram.com/craniotomyofficial/
https://bandzone.cz/craniotomy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *