Pedy (Antigod) – ,,Nejbližší akce bude u nás doma na severní Moravě…”

antigod band 2023

antigod band 2023V Českej republike neustále produkujú kvalitnú muziku.  Dôkazom je aj kapela death/thrash metalová formácia Antigod. Začiatkom roka vydala nový album Messtery. Spevák je síce nový, no kvalita ostáva. O tom, prečo by ste mali vypočuť danú nahrávku, kde bude kapela najbližšie vystupovať a ďalšie info sa dozviete v tomto rozhovore s gitaristom Pedym.

Zdravím Pedy. Koncom januára ste vypustili do sveta nový album Antigod – Messtery. Na úvod skús povedať, čo podľa teba nájde na tomto albume niekto, kto s ním príde do styku prvýkrát.

Pedy: Zdarec! Ten, kdo se s naší tvorbou ještě nesetkal, najde směsici thrashe a deathu v různých poměrech, kterou já osobně nazývám „bordel“. 🙂 Ti, co nás znají a slyšeli starší desky, pak najdou to samé, ovšem s několika podstatnými i nepodstatnými novinkami.

Čomu sa venujete v textoch?

Pedy: Texty se zabývají nepříjemnou dobou v letech 2020 a 2021. Řekněme, že náš dvorní textař v tomto období našel značnou inspiraci a moc pěkně se z ní v těch textech vypsal.

Opíš jeho krst, ktorý sa konal 8. februára 2023.

Pedy: Pro křest jsme zvolili akci, které jsme se zúčastnili již, tuším, popáté, a tou je společný koncert s DEBUSTROL v Ostravském Barráku. Máme tuhle akci rádi v prvé řadě kvůli atmosféře, která byla opět výtečná. Pro nás je to obvykle první akce v sezóně a jelikož to funguje, tak se na každé té akci rovnou s klukama domlouváme na další rok.

Je to prvý album, kde ste prestavili nového speváka Martina Tureka. Zmenil sa nejak štýl vašej práce oproti minulosti?

Pedy: V rámci celé kapely se pár věcí určitě změnilo, ale konkrétně u vokálů v podstatě nic. Tam je systém skládání a přípravy podobný, jako na posledních dvou deskách. Mohl bych zmínit to, že je na novince větší zapojení druhého vokálu, který už nefunguje pouze jako sbor či štěk, ale jsou na něm postaveny i celé pasáže.

Koncerty

Ako to vyzerá s koncertnou činnosťou kapely. Kde budete najbližšie vystupovať?

Pedy: Nejbližší akce bude u nás doma na severní Moravě, v Karviné, a je to taková specialitka – ALCATRAZ FEST. Sejdou se tam v podstatě všechny kapely z naší Orlovské zkušebny. A pak plánujeme tradiční podzimní tour s ADOR DORATH. No a mezitím máme nějaké akcičky, o kterých se fandové včas dozví.

Je v pláne aj nejaké vzdialenejšie zahraničie alebo nebodaj Slovensko?

Pedy: Vzdálené zahraničí momentálně neplánujeme, ale Slovensko by se mělo objevit právě v připravovaném tour s AD. Detaily budeme s Prckem řešit v nejbližších dnech.

antigod koncert 2023

Minulosť-prítomnosť

Porozprávaj niečo o svojich hudobných začiatkoch. Ako si sa dostal k muzike, prvé kapely a ako sa nakoniec sformovali Antigod.

Pedy: Začínal jsem před více než dvaceti lety, ve třeťáku na střední – španělka, 3-4 akordy a samozřejmě NIRVANA. To byla ideální škola na začátek. Pak přišla, v rámci kytary, METALLICA a já jsem se začal pouštět i do metalovějších vod a trošku zkoušel i sóla. V té době už jsem sice dávno, kromě moderny, poslouchal death metal, ale kytarově to tehdy byla vzdálená a nedostižná meta.

Nebo jinak, možná nebyla tak nedostižná, ale neměl jsem kolem sebe nikoho, kdo by mě zasvětil. Takže jsem, tehdy ještě v internetových kavárnách, stahoval různé kytarové tabulatury anebo sledoval stokrát ohrané videokazety. 🙂

No a na jedné z těch videokazet byla i PANTERA a tam se vše zlomilo. DIMEBAG DARRELL byl sice ještě více nedostižnější kytarovou metou než nějaký death metal, a co si budeme povídat, je nedostižný dodnes. 🙂 Ovšem stal se mou inspirací a motorem pro to, abych došel tam, kde jsem teď.

Tehdy, cca rok až dva po prvním osahání kytary, pak došlo k setkání, které má taktéž následky až dodnes – byl jsem seznámen s kytaristou Yabbackem, se kterým od té doby hraju nepřetržitě až do dnešních dní a těch společných kapel bylo, nebo je, několik.

Yabback byl tehdy nejen zkušenější, ale navíc byl odhodlaný muziku dělat na vyšší úrovni, než jsem do té doby dělal já. A tam přišel další, a pro mě dosti zásadní zlom – homerecording. Dnes běžná záležitost, ale před dvaceti lety to rozhodně běžné nebylo.

A nešlo jen o zaznamenávání kytar, ale taky o skládání bicích. I k tomu jsme se samozřejmě nedostali hned, ale když jsme zanedlouho zjistili, že si můžeme ty nápady nejen zaznamenávat, ale taky k tomu udělat bicí, nahrát basu, nebo klávesy, neskutečně nás to posunulo.

Takže jsme netrávili kytarový čas drhnutím stupnic, což nás stejně nebavilo, ale učili jsme se přesnosti, komponování, riffům, dvojhlasům, sólům, aranžím apod. Já jsem se chytil komponování bicích a zkoušel jsem sóla, Yabback měl zase trpělivost se zvukem a přesnou ruku na riffy a navzájem jsme se skvěle doplňovali a tlačili kupředu.

Jmenovat všechny kapely za tu dobu, co hraju, nemá cenu, ale ten opravdový start pro mě i Yabbacka přišel koncem roku 2003 s kapelou EUTHANASIA. No a vznik ANTIGOD se váže právě ke konci této kapely, který přišel v první polovině roku 2012. Tehdy už byla kostra ANTIGOD aktivní a první kompletní sestava byla hotová na jaře stejného roku. U „hospodského“ založení ANTIGOD v roce 2011 jsem sice nebyl, ovšem byl jsem brzo přizván a paradoxně ten, co mě přizval, v té kapele nakonec nikdy nehrál. 🙂

Takže to jen tak nahrubo. Rozepisovat detaily by bylo opravdu na dlouho. 🙂

Čo sú podľa teba najväčšie problémy českej metalovej scény?

Pedy: Já asi nejsem ten, který by měl soudit, či hledat problémy na naší metalové scéně, ale z mého pohledu to je asi nevyrovnaná návštěvnost na klubových akcích.

Výborných kapel, nebo muzikantů, tady máme dost, máme pokryty snad všechny žánry, točí se dobré desky, experimentuje se, kolaboruje, festivaly máme na vysoké úrovni a v případě několika z nich dokonce na světové úrovni. Tam je myslím vše v pořádku.

Ale když si vezmu menší nebo klubové akce, přijde mi to horší a horší. Možná je to množstvím těch akcí, možná žánrovým „přerodem“, určitě i finance hrajou velkou roli, sám nevím. Ale taky musím říct, že v roce 2023 jsem byl i na akcích, kde byl klub relativně plný a atmosféra byla skvělá, takže to ty lidi možná začíná zase bavit.

Rád bych se ve své odpovědi o nevyrovnanosti návštěv mýlil a viděl opět kluby a sály narvané k prasknutí nejen na velké a slavné zahraniční kapely.

Viacerí vaši členovia pôsobia aj v kapele Dead Carnage. Je v pláne niečo nové?

Pedy: Momentálně se skládají nové a procvičují staré skladby. Ale termíny studia a vydání zatím stanoveny nejsou. Předpokládám, že do poloviny roku 2023 budeme vědět více. Navíc je v DEAD CARNAGE zásadní změna a týká se právě jednoho z členů ANTIGOD – odchod druhého kytaristy Yabbacka. Tím pádem bude DC ve čtyřech s jednou kytarou, na čemž jsme se shodli hned po jeho odchodu.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľv.

Pedy: Facebook/ANTIGOD

Youtube ukážka:

Linky:
www.antigod.cz
https://www.facebook.com/antigodband
https://www.youtube.com/user/ANTIGODcz
https://bandzone.cz/antigod
www.metalgate.cz
www.stefacha.cz/cs/umelci/kapely/antigod/


hudba rukahore 2022

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *