Marek (The Karnsteins, Makar Čudra…) – ,,Čakali sme na kapelu s ktorou bolo dohodnuté split CD…”

karnsteins punk 2023

Bratislavskí horror punk/metalisti The Karnsteins koncom marca potešili fanúšikov novým EP Three Kings of Terror. Tentokrát ide o zaujímavý koncepčný album. Podrobnosti o ňom a o plánoch kapely sa dozviete v tomto rozhovore s hlavným protagonistom – bubeníkom Marekom.
the karnsteins horror 2023

Zdravím. Na úvod musím pogratulovať k EP. Mrzí ma že je tak krátke. Vždy sa musí počúvať dva krát.

Marek: Čauko. Ďakujeme aj my sme spokojní. No lepšie dvakrát ako preskakovať pesničky, no nie?

To určite áno. Kto prišiel na nápad ku koncepčnému materiálu o troch kráľoch hororu šesťdesiatych rokov (Vincent Price, Peter Cushing, Christopher Lee)?

Marek: Ja a Harvey máme strašne radi filmy z 50. až 70. rokov. Myslím, že aj Janko. A svätá trojica o ktorej spievame bola celkom často v debatách. Harvey prišiel s nápadom venovať sa im trom a ja som to neskôr inicioval ako koncept EP a napadlo nás spraviť song ich spoločný a o ich spoločnom filme.

Ja osobne som fanúšik Christophera Lee, ale skôr kvôli Bondovi a Pánovi prsteňov. Samozrejme aj jeho metalové albumy sú skvelé. Petera Cushinga si pamätám len zo Star Wars a Vincenta Pricea z albumov Alice Coopera. Vďaka vášmu EP som si ich životopisy prečítal na internete a veľmi inšpiratívne zoznamy. Čo by si odporučil našim čitateľom?

Marek: Túto otázku dostávame a teraz asi budeme dostávať často. Každý z nás ma iného favorita zrejme. Ja by som asi v tejto chvíli odporučil asi The House on Haunted Hill s Vincentom Priceom, Twins Of Evil s Petrom Cushingom a  The Devil Rides Out s Christopherom Lee. I keď tie moje top s Christopherom Lee sa často menia.

Čo sa týka Sarumana, tak to je ikonická rola nad všetko a jeho albumy Revelation a Charlemagne: The Omens of Death sa páčia veľmi aj mne.  A Vincent Price v Black Widow od Alice Coopera to je nad všetko božské. Welcome To My Nightmare od Coopera je dodnes moja najobľúbenejšia nahrávka od Alice Cooper.

Star Wars je moja a Jankova vášeň a Cushing tam bol úžasný. Je neuveriteľné ako to boli všestranní herci, boli to priatelia a mali prenádherné hlasy. Akoby som si uši ponáral do medu. Hlasovo sa im pre mňa vyrovnajú snáď len Karol Machata a James Earl Jones.

Three Kings of Terror

Prečo EP vyšlo až teraz?

Marek: Čakali sme na kapelu s ktorou bolo dohodnuté split CD, ale to zatiaľ padlo. Plus zmena na poste basgitaristu a pandémia. Pre The Karnsteins to bola divná doba. Sedeli sme viac na zadku a keď sme chceli skúšať, tak sme si striedali choroby.

A keď aj to prešlo, tak prišla éra úrazov. Už sme čakali či sa náhodou nevychýli zemská os. Takže keď prišla ponuka od Kill This na EP, nastal reštart. A myslím, že práve začíname vyvíjať nevídanú aktivitu.

Ale predsa len ste úplne nespali. Vyšiel vianočný singel a živák. Ako sa im darí u fanúšikov?

Marek: Na vianočnom singli sa ľudia myslím výrazne pobavili. Je to super fór. A dodnes sa na nej bavíme aj my. To nahrávanie bola strašná sranda. Živáku sa darí fajn. Je to spomienka na ťažký prvý covidový rok a bola to naša oslava šesť rokov, šesť týždňov a šesť hodín existencie. Naša oslava života a radosti z neho. Okrem toho to bol naozaj skvelý koncert, ale s neskutočnými technickými problémami.

Ja som na ten koncert do MMC – Bratislava nešiel vtedy. Predsa len to bol odvážny krok usporiadať akciu. A v tej dobe sa toho ešte toľko nevedelo o COVIDE a mohlo to pripadať ako zbytočné hrdinstvo koncertovať, alebo tam vôbec ísť. Priznám sa bál som sa. Len toto boli tie technické problémy?

Marek: No nebol si jediný. Počty návštevníkov boli vtedy malé. Aj napriek tomu, že kapiel čo vtedy jazdili bolo tiež minimum.  Nie problémy sme mali na pódiu. Nik nechápal čo sa tam vtedy dialo, ale smiali sme sa na tom vlastne. Preto je na živáku počuť toľko našich kecov a hlášiek.

Živák je úplne bez úprav že?

Marek: Áno, chceli sme, aby to bol naozaj živák. Jediné čo sa dorábalo bol môj zbor, ktorý sa z nejakého dôvodu raz nahral a inokedy zas nie. V poslednej tretine mi mikrofóny aj nenahrávali časť bubnov. Ale ja do toho tak mlátim, že presluchy z iných mikrofónov nahrali všetko. Ale keď to pozorne počúvaš, tak v určitom momente sa ten zvuk bubnov zmení.

karnsteins punk 2023

Horror Punk

Poďme k vášmu žánru. Vždy som mal rád The Misfits vďaka ich coverom čo robila Metallica. Ale vďaka vám som začal naozaj počúvať a sledovať scénu. Veľmi ma chytili The Other a Calabrese. Čo by si ty odporučil?

Marek: Ja samozrejme každé obdobie The Misfits. Rovnako kapely ich ex členov Samhain a Undead. The Other a Calabrese sú tiež super. Staré dosky od The Crimson Ghosts, čokoľvek od Nekromantix, Horrorpops, Bloodsucking Zombies From Outer Space. Milujem album Let There Be Dark od The Spook, Blitzkid – Five Cellars Below a mnóóóho ďalších. 🙂

Ako je to u nás s týmto žánrom?

Marek: Fanúšikov asi dosť. Aj keď mnoho z nich má tradičnú slovenskú vlastnosť, podceňovať všetko slovenské lebo kilometer za hranicami to údajne vedia lepšie ako slovenské kapely. Kapely sú tu tri pokiaľ viem. My a dve v Bratislave. Jedna spí a druhá sa dúfam zobúdza. Tešíme sa na obe.

Čo máte teraz v pláne?

Marek: Plánov je strašne veľa. Samozrejme koncerty, musíme sa zapojiť všetci do manažmentu a tento rok chceme toho ešte hodne nahrať a vydať. Ak sa zadarí, bude to jazda ako na tobogáne.

Ďakujem za rozhovor a posledné slová sú len tvoje…

Marek: Pozdravujem všetkých. Vypočujte The Karnsteins na Bandcamp, Spotify, YouTube, Bandzone naše nové EP aj staré veci. Dobehnite na koncerty, navštívte náš Facebook a dajte like…no a bavte sa. Užívajte si život a premýšľajte o ňom. Ďakujeme za priestor vo vašom zine. Pac a pusu, prajem pekný deň.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/TheKarnsteins/
https://www.youtube.com/channel/UCMq2mzXuNyO4ajIz_jg_faQ/
https://bandzone.cz/_82271/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *