Poznáte dobre Erika Danielssona, speváka Watain?

e watain frontman 2023
Švéd Erik Danielsson sa v metalovom svete preslávil hlavne ako spevák a basák blackmetalovej kapely Watain. Ako všetci vieme, v nej používa jednoduché a jednoduché umelecké meno E.. Avšak, nie je to jediná formácia kde pôsobí. Aktívny je ešte aj v No Future a Vomitain. Viete, kde sa tento pán narodil? Kedy sformoval Watain?
e watain frontman 2023

Celým menom Karl Erik Stellan Danielsson sa narodil 21. júna 1982 vo švédskom meste Uppsala.

Neskôr o svojich hudobných začiatkoch povedal:

,,K hudbe som sa dostal vo veľmi mladom veku a ako dieťa som nemal žiadne iné záujmy. Keď som mal päť rokov a viac, vo svojej izbe som si prehrával kazety na magnetofóne, väčšinou Beatles a Stones. K Metallice som sa dostal, keď som mal deväť alebo desať, a nakoniec som ich videl naživo. Myslím si, že to pre mňa zmenilo všetko. ..“

Spomínaný koncert Metallicy sa konal 30. mája 1993 na Olympijskom štadióne v Štokholme.

Okrem toho ostro odmieta veci ako neonacizmus:

,,Medzi najhoršie veci, ktoré sú v súčasnosti obľúbené, či už v alternatívnej kultúre alebo v konzervatívnych kruhoch patrí nacistické Nemecko, antisemitizmus a podobne. To je vec, ktorú nemôžete oslavovať. Black metal bol často obviňovaný ako platforma pre antisemitizmus a krajnú pravicu. No s tým, čo mi reprezentujeme nemá takmer nič spoločné. Podľa mňa by malo byť zrejme, že by sme boli medzi prvými popravenými v Tretej ríši, pretože národní socialisti sa zakladali na kráľovstve upravených malých Árijcov a my sme úplne opakom toho.“

Okrem hudby sa venuje aj grafike a dizajnu. Spolupracoval s formáciami ako napr. Dissection, The Devil’s Blood, Ghost, Entombed, Dismember.

Kapelu Watain založil v roku 1998. O jej založení povedal: ,,Už neexistovala žiadna kapela, ktorá by brala veci tak vážne, a nebolo veľa zoskupení, ktoré by sa skutočne skladali z ľudí robiacich viac ako len hranie hudby, ktorá sa im páči, a rovnaký druh hudby, aký hrajú ich idoly“

Albumy Watain

Medzi úplne prvé nahrávky Watain patrila live kazeta Black Metal Sacrifice. No nemienia ju už znovu vydať.

V rovnakom roku vypustili aj prvé EP-čko The Essence of Black Purity.

O rok nato ho nasledoval prvý full album Rabid Death’s Curse.

V roku 2008 odohrali svoje prvé turné v Severnej Amerike spolu s Withered a Book of Black Earth.

Piaty album The Wild Hunt (2013) bol pre Watain veľmi významný.  Vydanie zastrešili Century Media Records a kapela do hudby zakomponovala aj prvky z heavy progresívneho a doom metalu.

Menším paradoxom je, že samotný Erik v roku 2010 na otázku:

  1. Aký je tvoj názor na experimentálne moderné a progresívne blackmetalové kapely odpovedal:

Nemám o podobné veci ani najmenší záujem. Preferujem pekelný a primitívny black metal s čo najväčšou dávkou tradičných metalových prvkov. Ak mám chuť na experiment, vypočujem si radšej Pink Floyd, tvorbu Diamandy Galás alebo The Devis Blood.

V januári 2016 bol Erik témou tretieho a posledného dielu dokumentárneho filmu s názvom Music, Blood and Spirit: The Life and Work of Erik Danielsson.

Dvanásteho  novembra 2016 Erik Danielsson vystúpil s formáciou Mortuary Drape na koncerte pri príležitosti 30. výročia jej založenia.

Šiesta platňa Trident Wolf Eclipse oficiálne vyšla 5. januára 2018 a bola akýmsi návratom ku koreňom.

Na temné obdobie pandémie COVID-19 reagovali vydaním exkluzívnej 7-skladbovej live kazety Corona Mortis, limitovanej počtom predobjednávok a už nikdy nemala byť znovu vydaná ako súčasť finančnej kampane proti dopadom pandémie.

Medzi ďalšie významné dátumy pre Watain patrí 5. august 2021. Vtedy podpísali zmluvu s vydavateľstvom Nuclear Blast.

Debutom pod týmto vydavateľstvom bol počin The Agony & Ecstasy of Watain (2022). Je to prvý album skupiny, na ktorom nehrá zakladajúci člen – bubeník Håkan Jonsson.

Okrem toho v tom roku Erik vydal debut pod hlavičkou Vomitain. Jeho názov bol Bunker Tapes. No podľa webu Metal-archives je aktivita daného zoskupenia ,,unknown“

Citát:

  1. RockHard September 2010

Foto: Alina Sofia – Flickr; CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *