Štefan Polák (Morhörr) – ,,Veríme však, že sa nám podarí album odprezentovať aj naživo”

morhorr thrash metal

pista morhorr 2023Známa bratislavská thrashmetalová kapela Morhörr nedávno prekonala obrovské zmeny zostavy. Avšak taktiež potešila poslucháčky a poslucháčov prvým plnohodnotným albumom, ktorý dostal názov Danse Macabre. Aký bol dôvod? Čím je výnimočná nová nahrávka? Kde budú dáma a páni najbližšie koncertovať? Aj to sa dozviete v rozhovore s gitaristom Štefanom Pollákom.

Zdravím Pišta. Začiatkom apríla ste konečne vydali debutový full album. Prvé, na čo sa ťa opýtam, budú zmeny v zostave. Vidím, že oproti časom Pach krvi (keď sme spolu naposledy kecali) sa u vás dosť pomenilo osadenstvo. Čo sa stalo?

Pišta: Zdravím Tomáš a celú redakciu Metalmania-Magazínu.  To máš pravdu, nastalo u nás niekoľko personálnych zmien. Dôvody na odchody členov boli rôzne, napr. náš dlhoročný basgitarista sa rozhodol zavesiť hranie definitívne na klinec a venuje sa podnikaniu.

Ďalších “bývalých” členov pracovné, alebo študijné povinnosti zaviali do vzdialenejších krajov, čo znemožnilo skúšanie. Takže asi tak zhruba by sa dali tieto zmeny zhrnúť. Samozrejme, každému z nich za celý Morhörr ďakujeme.

Kde si objavil ,,novicku a novicov“?

Pišta: Bolo to rôzne. Snažil som sa hľadať kde sa dalo. Od posedeniach pri pivku, odporúčaniach známych muzikantov, cez sociálne siete až po inzeráty. Hľadanie nebolo jednoduché, no v súčasnosti môžem skonštatovať, že kapela je po dlhšom čase konečne v plnej zostave. Mimochodom, “novicka” je už tiež bývalou členkou nášho zoskupenia. 🙂

Poďme k Danse Macabre. Ak by si stretol človeka, ktorý o vás ešte nepočul, ako by si mu ho opísal?

Pišta: Album je určite takým prierezom našej tvorby od založenia kapely, až po súčasnosť. Určite by som za devízu pokladal rozmanitosť a mám pocit, že každý fanúšik metalu si tam nájde to svoje.

Rovnako sme veľký dôraz kládli na textovú stránku, kde rezonujú hlavne spoločenské témy, ale nájdu sa tam aj texty inšpirované históriou. Zhrnul by som to asi tak, že tento počin je výsledkom nášho 7 ročného  snaženia a sumarizuje všetky naše vzostupy a pády.

Mňa na ňom zaujala variabilita. Je to taký thrash, sem tam aj death, no napr. taký song Zvláštny druh (Sviňa) znie až rockandrollovo.

Pišta: Ja to vnímam obdobne. Osobne nemám rád kapely, kde nerozoznám prvú skladbu od poslednej a všetko znie skoro rovnako.  Ďalším dôvodom môže byť aj to, že niektoré skladby sa s nami ťahajú od počiatkov kapely (2016), no niektoré vznikali pomerne nedávno. Stále sa však snažíme, aby si naše skladby zachovávali určitú tvár a boli ľahko priraditeľné k Morhörr-u. To, či sa nám to darí asi musia posúdiť fanúšikovia.

Čo sa týka žánrových škatuliek, tak už som sa stretol s rôznymi názormi a pohľadmi na našu tvorbu. Niekto si našiel v našej tvorbe prvky black metalu, iný zase death-u, tebe znie jedna zo skladieb rock ’n’ roll-ovo.  Myslím si, že všetci máte v podstate pravdu. Podľa môjho názoru, skladba musí byť nositeľom určitej emócie a tú sa snažíme vyjadriť príslušným hudobným výrazom.

Ako vlastne vyzerala tvorba songov. Kto prišiel s nápadmi na hudbu, texty a podobne?

Pišta:  Proces tvorby je v našom prípade taký, že sa prinesie nejaký základný motív, na ktorom pracuje celá kapela spoločne v skúšobni. Postupne sa základný nápad dopĺňa a rozvíja o ďalšie časti až kým nemáme pocit, že je skladba kompletná. Ako posledný sa vytvára text.

Väčšia časť všetkých skladieb na albume je mojim autorským počinom. Samozrejme, každý člen prispel počas tvorby do skladieb svojimi pripomienkami, niektorí aj nápadmi. O tvorbu rytmickej sekcie sa vždy postarali vtedajší členovia. Čo sa týka textovej stránky, tak tá bola tentoraz výhradne v mojej réžii.

Malo na tvorbu vplyv aj nové osadenstvo?

Pišta: Chalani sa k nám pridali už počas nahrávacieho procesu, čiže nemali veľmi priestor sa do tvorby skladieb veľmi zapojiť. Aj keď musím povedať, že s jednou melodickou linkou predsa len prispel náš súčasný gitarista Matej.

Myslím si, že na ďalšom počine bude už podiel príspevkov ostatných členov o niečo väčší. V súčasnej dobe už pracujeme aj na nových skladbách, kde sa do procesu chalani intenzívne zapájajú.

V oficiálnom maile píšete, že je v pláne aj fyzické vydanie. V akých formátoch?

Pišta: Momentálne je to stále v štádiu riešenia. Komunikujeme s vydavateľom, ktorý sa nám postaral o vydanie EP – Pach Krvi. Ak sa všetko podarí, čochvíľa by svetlo sveta mala uzrieť aj fyzická podoba albumu. Plánované je vydanie CD nosiča. Dovtedy si musia fanúšikovia vystačiť s online službami.

 morhorr thrash metal

Koncerty

Pomaly, ale isto nám začína leto a s ním pravdepodobne aj intenzívnejšia koncertná sezóna. Kde budete najbližšie vystupovať?

Pišta: Po úspešných koncertoch zo začiatku tohto roka, nemáme momentálne nič pevne dohodnuté, čo sa letnej sezóny týka. Veríme však, že sa nám podarí album odprezentovať aj naživo. Preto, ak nás chcete vidieť naživo aj vo vašich končinách, napíšte nám.

Sú v pláne aj nejaké väčšie akcie (festivaly trebárs).

Pišta: Jediná akcia, ktorá nás určite čaká bude niekedy v druhej polovici roka nami organizovaná akcia s názvom Danse Macabre Vol.4.

A čo zahraničie, Česko, resp. niekde ďalej.

Pišta: Bohužiaľ, výjazd do Česka nám v minulosti stopol COVID, a odvtedy sa nám nejako nedarí sa pozrieť za hranice. Aj keď by sme veľmi radi nakukli aj mimo SR. V okolitých krajinách je metalová scéna veľmi silná, tak veľmi radi by sme si to skúsili na vlastnej koži. Uvidíme, možno sa niečo v najbližšej dobe podarí.

Minulosť-budúcnosť

V minulom rozhovore si prezradil, že tvojou prvou väčšou aktivitou bola blackmetalová kapela Legion Obscure. Podľa Metal-Archives ste natočili dve demá. Je možné, žeby niekedy boli vydané oficiálne?

Pišta: Pekne, že si si spomenul, máš pravdu vyšli 2 demáče, no žiaden z nich neuzrel svetlo sveta oficiálne. Myslím, že pár skladieb vyšlo na kompilácii v tých časoch ešte “papierového“ zinu, ale na názov si už nespomeniem. Uvidíme, možno raz ešte príde čas a dostanú sa medzi ľudí. Tuším ten prvý je v súčasnosti možné popočúvať na youtube.

Dané zoskupenie existovalo v roku 2006. Čím sa líšila scéna v tomto roku od dnešnej?

Pišta: Je ťažké to porovnávať, keďže som bol mladší a mal som určite iné vnímanie sveta ako teraz. Môj subjektívny pocit ale z tohto obdobia je, že sa ľudia viac bavili hudbou. Mám pocit, že do klubov chodievalo na koncerty oveľa viac ľudí, ale nech som objektívny, bola to iná časť Slovenska ako tá, kde žijem teraz. Takže asi nie je možné porovnávať neporovnateľné.

 Zatiaľ všetky veci, čo ste nahrali ako Morhörr sú v slovenčine. Bude to tak aj naďalej alebo skúsite niekedy angličtinu?

Pišta: Momentálne nemáme v pláne nič na tom meniť. Stále som presvedčený, že v rodnom jazyku viem vyjadriť to, čo cítim asi najlepšie. Ale ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy, takže uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Pišta: Ďakujem Tomáš aj celej redakcii Metalmania-Magazínu v mene celej kapely Morhörr za priestor na vašom webe. Rovnako veľké Ďakujeme patrí aj všetkým fanúšičkám a fanúšikom za dlhoročnú priazeň a podporu. V neposlednom rade všetkým podporovateľom slovenskej UG scény za ich neutíchajúcu podporu.

Hádam si nájdete čas na vypočutie albumu Danse Macabre a už teraz sa tešíme na vaše názory.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/morhorr/
https://bandzone.cz/morhorr
https://morhorr.bandcamp.com/album/pach-krvi-ep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *