Rissla – Orange

rissla orange cover

rissla orange coverPartička hravých detí, ktorá bola učiteľkou vypustená do štúdia. Výsledok je milo bezprostredný a nevšedný. Pani učiteľka si môže kľudne oddýchnuť.

Za minimálny čas aký ma mať LPčko sa kedysi považovalo 25 minút. Svoje o tom budú vedieť aj Tři Sestry, a to konkrétne ich 25:01. ,,Orange“ ma síce o fúz kratšiu stopáž, ale i necelých 22 minút určite postačí na hlavný chod i s desertom (prečo je ,,desert“ písaný s ,,S“? Dôvod je jednoduchý, odkazuje na cimrmanovské ,,Deserte, deserte!“).

Rissla prepojili dva, väčšinou oddelené svety – serióznu rockovú muziku s kabaretnou atmosférou. To ale nemyslím vôbec zle. Spojnica hmoty a antihmoty funguje skvele. Od Rissla ale nečakajme zábavu na nízkej úrovni. Za toto tvrdenie by som sa musel totiž smažiť v pekle.

Power metal?

Úprimne – čakal som niečo úplne iné. Miesto uhladeného, zamatového power metalu na mňa vyskočil chytľavý a úderný metal crossover. A keď už sa hráme na pravdu, baví ma to oveľa viac, ako keby skutočne išlo o power. Napriek svojej stopáži ma ,,Orange“ kruto nahustený obsah.

Čo skladba, to obrovská nálož a ani tak nezáleží, do akej polohy je posunutá. Punková stopáž maximálne tri minúty úplne stačí. Aspoň z toho neprská žiadna omáčka naviac. Tento pocit som zažil naposledy, keď sa mi hlavou prehnalo ako stádo splašených herefordov (býkov plemena Hereford) ,,Toxicity“ od System of a Down.

 Áno, porovnávam neporovnateľné, ale v rovine originality to nebude až tak od veci. Stačí vlastná skúsenosť a stavím sa, že nebudete vedieť či ste. Každá zo skladieb je o niečom inom a napriek tomu všetko drží pevno pohromade. Ako by niekto zapol nahrávanie počas veľmi divokej oslavy za účasti Within Temptation a Dillinger Escape Plan.

Nemožné? Nemyslím si… vydržte do konca a „Next Generation“ vám definitívne prekalibruje softvér. Angažovať do tejto skladby Bejva z Elysium sa ukazuje ako zásah do čierneho! Hosti na ,,Orange“ je oveľa viac, ale budem ako partizán pri výsluchu a rozhodne nemienim prezradiť úplne všetko. Užite si akciu „hledej šmudlo“.

Zhrnuté a podčiarknuté

Je to roztomilé, prdnuté, spontánne, plné energie a skvelo zahrané. Brutalita a to vezmite do úvahy, že som ,,oldschooler“, ktorý len tak z ničoho nič tri metre do vzduchu neskáče. Ale verte mi, že nemať viac než metrák živej váhy, vyskočil by som oveľa viac.

Lineup:

  • Romana Kohoutová – spev
  • Dušan Faško  – gitary
  • David Adamec – basa
  • Josef Spudil – bicie

Tracklist:

  1. For Us (feat. Ivča Kejzlarová)
  2. Party Walz
  3. Relativity (feat. Ondřej Pomajsl)
  4. How To Get
  5. Čevapi
  6. Alice in Dreamland
  7. Letter
  8. Next Generation (feat. Daniela Dahlien Neumanová a Jaroslav Bejv Petřík)

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Risslaband/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *