Michael Ehré (The Unity, Primal Fear, Gamma Ray) – ,,Naším cieľom je byť lepší s každým albumom…”

the unity kapela 2023

michael ehre bubenik 2023Michael Ehré je mimoriadne pracovne vyťažený. Koncom augusta jeho kapela The Unity vydala už štvrtý album The Hellish Joyride. Na nej predstavili aj nového basáka, Tobiasa ,,Eggiho“ Exxela, ktorého určite poznáte z Edguy. A presne prvého septembra vyšla nová platňa od ďalšej formácie, kde hrá. Ňou je, samozrejme, Primal Fear a ich nahrávka má názov Code Red. Prečítajte si tento rozhovor a dozviete sa viac…

Zdravím Michael. Som rád, že sa môžeme po dlhšom čase opäť porozprávať. Od nášho posledného rozhovoru (v r. 2020) sa u Vás udialo niekoľko zmien. Tou najvýraznejšou bol príchod nového basáka minulý rok. Prečo Jogi odišiel?

Michael: Zdravím! Jogi sa rozhodol sústrediť na iné veci, a tak opustil kapelu. Nič veľkolepé sa nestalo, ale keďže každý v kapele musí podať stopercentný výkon, nebolo inej cesty, ako odísť.

A ako ste sa dali dokopy s Tobiasom?

Michael: Eggiho poznáme od turné The Unity s Edguy v roku 2017. Pomohol nám už v roku 2018, keď náš gitarista Stef nemohol odohrať koncert.  Potom sme opäť spolupracovali v roku 2020, keď sme boli na turné s Rhapsody Of Fire a Jogi nebol k dispozícii.

Keď sa Jogi v roku 2022 rozhodol kapelu opustiť, okamžite sme požiadali Eggiho, aby nám pomohol na koncertoch, ktoré sme museli odohrať. Neskôr sme sa rozprávali o tom či by mal záujem pripojiť sa ku kapele, ako stály člen a sme tu.

Pekelná jazda

Druhou zmenou je, samozrejme, Váš nový album The Hellish Joyride. Mám pocit, že zatiaľ je to Vaša najdospelejšia nahrávka. Čo si myslíš ty?

Michael: Jasne, myslím si, že máš pravdu. Neustále sa snažíme zlepšovať ako hudobníci a ako kapela, a myslím, že na The Hellish Joyride je to počuť. Naším cieľom je byť lepší s každým albumom a podľa môjho názoru sa to podarilo.

Podobne ako na Pride aj tentokrát ste sa pustili do vecí, ktoré ste predtým neskúšali. Mám na mysli Saints and Sinners s až neoklasickým gitarovým sólom alebo Something Good, ktorá je až ,,rádio friendly“ (taká ,,greendayovská“).

Michael: Opäť máš pravdu 🙂 . Snažili sme sa rozšíriť hranice, ktoré náš žáner prirodzene má. V skutočnosti my neuvažujeme v kategóriách ako heavy metal, power metal alebo hard rock. Jednoducho chceme robiť to, čo nás baví a nezáleží na tom či to zapadá do týchto kategórií, pokiaľ máme dobré skladby.

Od kedy ste začali tvoriť nové skladby?

Michael: To nie je ľahké povedať, pretože neexistoval žiadny skutočný východiskový bod. Všetci máme v počítači demá alebo nápady, takže vlastne nemusíme začínať od nuly. Napríklad Stef je skutočný stroj na písanie piesní. On neustále píše novú hudbu, zatiaľ čo ja začínam skladať, až keď musím. Takže každý je trochu iný.

Ako vyzeral samotný tvorivý proces? Podieľal sa na ňom aj novic Tobias Exxel?

Michael: Teraz, keď je v kapele Eggi, máme šesť autorov piesní. To je absolútny luxus a pravdepodobne aj dôvod obrovskej rozmanitosti tohto albumu. Ja som na album prispel piesňami rovnako ako Eggi. On napísal hudbu k piesni Stay The Fool, ktorá má skvelú náladu a dodáva našej hudbe novú stránku.

Predtým, ako sa k nám pridal Eggi, sme mali päť autorov piesní a každý 1,5 roka sme vydali nový album. Teraz, keď je nás šesť autorov, môžeme uvažovať o vydávaní albumov každý rok, hahaha…. 🙂  (srandujem)!

Názov novej platne je The Hellish Joyride. Má to nejaký špeciálny význam?

Michael: Hrať v kapele alebo byť hudobníkom sa dá opísať ako pekelná jazda. Máte vzostupy a pády. Produkcia albumu vždy znamená veľa stresu, veľa energie, ktorú musíte do svojej práce vložiť.

Niekedy to môže byť pekelné, ale byť na pódiu a prezentovať svoju hudbu publiku je čistá zábava – tak povediac jazda. Titul môžete preniesť aj do bežného života každého človeka, čo môže byť niekedy tak trochu peklo, ale tiež úžasná jazda.

Porozprávaj niečo o chystaných koncertoch. Kde všade budete hrať?

Michael: Hráme všade, kde nás ľudia chcú. Veľmi radi by sme koncertovali po celom svete, ale momentálne to nie je jednoduché, najmä po rokoch korony.

Je šanca, aby ste sa vrátili na Slovensko (aby som vás konečne mohol vidieť aj ja 🙂 )?
Michael: Momentálne nie som si istý, ale dúfam, že áno.

the unity kapela 2023

Primal Fear a Gamma Ray

Ty si členom aj Primal Fear. Čo vieš povedať o Vašom novom albume Code Red?

Michael: Code Red je fantastický metalový album! Má všetky znaky Primal Fear a znie sviežo, a energicky! Som naň naozaj hrdý. Recenzie sú úžasné, takže sa zdá, že sa páči aj ľuďom! Na tomto turné hráme niekoľko skladieb z nového albumu a ľuďom sa to páči! Je to čistá zábava.

Podieľal si sa na jeho príprave?

Michael: Áno, napísal som hudbu k piesni s názvom “Fearless”.

Rovnaké otázky ako u The Unity. Kde všade budete hrať?

Michael: Hráme všade tam, kde chcete, aby sme hrali! Dúfame, že s novým albumom budeme môcť hrať v čo najväčšom počte krajín. Ale nezáleží to len na nás, potrebujeme, aby nám promotéri verili a rezervovali nás. To nie je také jednoduché, najmä po korone.

Momentálne sme na turné s Primal Fear v Nemecku a Švajčiarsku, a je nám spolu veľmi dobre! Prial by som si, aby sme v tejto konštelácii mohli hrať po celej Európe….

Je šanca, že by ste sa vrátili na Slovensko?

Michael: Ako som povedal: nezáleží to na nás! Ak chcete, aby sme hrali, neváhajte nás kontaktovať a my tam budeme, hahaha

A klasická otázka. A čo Gamma Ray? Máš nejaké správy, bude sa niečo diať?

Michael: Nie, zatiaľ nie sú žiadne novinky. Kai je zaneprázdnený s Helloween a všetci ostatní členovia kapely majú tiež svoje životy… netuším či, kde, a kedy sa opäť stretneme.

primal fear kapela

Nákupom v ktoromkoľvek z týchto e-shopov podporíte Metalmania-Magazín

najlepsie eshopy 2023

Prítomnosť – budúcnosť

Ako vyzerá v súčasnosti tvoj bežný deň, keď nie si v štúdiu alebo na turné?

Michael: Možno to bude znieť trochu zvláštne, ale neustále pracujem v štúdiu alebo na turné. V posledných mesiacoch sme mali s manželkou niekoľko dní voľna, ktoré som si naozaj užil. Ak si nájdem čas, rád pozerám filmy – je jedno či doma alebo v kine. Môj syn a ja sme filmoví fajnšmekri, takže som v dobrej spoločnosti.

Čo musí robiť človek, aby zvládol hrať v oboch kapelách ako ty?

Michael: Buďte organizovaní, hahaha. Na turné je to naozaj fyzická výzva hrať za obe kapely a neustále podávať stopercentný výkon. A nie sú to len koncerty, ale aj dve zvukové skúšky každý deň.

Máš ešte nejaký hudobný sen, ktorý by si si chcel splniť?

Michael: Uuuuuu, ťažko povedať… počas svojej kariéry som hral s mnohými kapelami a hudobníkmi. Stretol som veľa svojich idolov a som za to veľmi, veľmi vďačný. Takže, pokiaľ sa môžem živiť hudbou a som zdravý, som šťastný.

Ok, srdečne ti ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Michael: Chcel by som vám poďakovať za vašu podporu! Dúfam, že na Slovensko prídem čo najskôr!!! Stay Metal!!!

Youtube ukážka:

The Unity:

Primal Fear:

Linky:
https://www.unity-rocks.com/
https://www.facebook.com/unityrocksofficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/unity.rocks/
https://theunity.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCusCvrsc3QuobIlQc1rM48w

Foto Michael: https://lnk.sk/apyy, Foto The Unity: Michael Stammwitz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *