Dělníci kovu II: Vlakin

vaclav delnici vlakin kniha
Začiatkom septembra vyšiel v nakladateľstve MetalGate nový diel knižnej série ,Dělníci kovu’, ktorá sa venuje významným osobnostiam českej extrémnej metalovej scény. Naši západní susedia sú známi množstvom brutálnych spolkov.

vaclav delnici vlakin kniha

Úvod

Na úspešnú prvú časť spred troch rokov ,Dělníci kovu I: Necrocock‘, nadviazal Patrik ,Vlakin’ Staněk, frontman grindcorových Ingrowing, ktorí si získali priaznivcov po celom svete.

Jeho životný príbeh opäť spracoval spisovateľ a publicista Václav Votruba, tentokrát formou interview. Okrem písania o muzike sa venuje aj beletrii, z ktorej je najznámejším horor Šumavský Děs. Edícia ,Dělníci kovu’ je nepriamym pokračovaním zaujímavej trilógie Kniha kovu, ktorá sa zameriavala na jednotlivé metalové subžánre. Za dve z nich získal Václav Votruba cenu Břitva.

Vlakin

Rodák z Českých Budějovíc je pilierom českého grindu. Zakladateľ kultových Ingrowing a člen ďalších skvelých kapiel – Compulsory Cut, Isacaarum, Plastic Grave, Destructive Explosion Of Anal Garland, Ahumado Granujo a Pure. Koncertoval v juhovýchodnej Ázii, aj za veľkou mlákou.

Na konte má aj množstvo splitiek, napr. s Malignant Tumour, Agathocles, Deflorace, Gride, Haemorrhage, Impetigo, či Exhumed.

Vlakin hovorí o tom, ako burzy a rôzni nadšení zberatelia kaziet a vinylov na prelome 80. a 90. rokov položili základy tvrdej hudby u našich západných susedov a vlastne v celom Československu, aj ako prišiel k svojej prezývke. Nechýbajú príhody z koncertov a spomienky na spoluprácu s ďalšími kapelami.

Kniha vychádza v dobe, keď Ingrowing zažívajú comeback a majú pred sebou ďalšiu významnú métu, a síce jesenné nahrávanie materiálu na split CD/LP s ostravskými Disfigured Corpse, ktoré má vyjsť pred koncom roka. Uvažujú aj o nahratí nového albumu, alebo EP.

Verdikt

Prehľadne spracovaná kniha určite pobaví fanúšikov Vlakina a jeho kapiel, ale aj čitateľov, ktorí sa s českou grindcoreovou scénou a jej bohatou históriou ešte len zoznamujú.

Autor: Václav Votruba
Vydavateľstvo: Metal Gate
Rok vydania: 2023
Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *