Achsar – Legends

achsar legends cover

achsar legends coverLevická kapela Achsar nám naservírovala svoj druhý veľký radový album s názvom Legends.

Na scéne existujú už dlho, konkrétne od roku 2004. Predchodca Legends mal názov Septentrionalis a svetlo sveta uzrel v 2014..  Ale ako vieme, dôležitá je kvalita, nie kvantita. Samozrejme, okrem oboch nahrávok majú na konte aj jedno EP-čko, nejaké tie single a demáče.

Legendy

Krásny obal skrýva mohutný a razantný zvuk. Po symfonickom intre, ktoré je u žánrových kapiel už asi povinnosťou, nasleduje doslova powermetalový nášup s blackovým a deathovým spevom. Občas príde aj na blackmetalové a deathmetalové gitary a symfo klávesy.

No pri rýchlych, akože blackových gitarách, mám skôr na mysli nemeckú pirátsku legendu Running Wild ako blackový Darkthrone. Oproti minulosti ubudlo folkmetalových prvkov.

Rád by som pochválil aj textovú stránku. Naša história a naše mýty môžu byť obrovskou studnicou nápadov. Ak by túto platňu objavili aj ľudia zo zahraničia, bolo by to ideálne.

Veľmi ma zaujala tretia pieseň Flame Of Vengeance. Alone In Dark mi neviem prečo pripomenula rakúsku kapelu Visions Of Atlantis. Ešte keby sa pridal nevýrazný ženský spev, asi by som neuhádol, že ide o inú formáciu.

Ešte by som rád spomenul pecky Bards’ Quest a Ironclad. No vrcholom celého diela sú pre mňa inštrumentálka Mists Of Mourning a epická Wall Of Giant.

Zhrnuté a podčiarknuté

V konečnom dôsledku je naša slovenská scéna bohatá o ďalší silný album. Som rád, že som naňho natrafil. Snáď na jeho pokračovanie nebudeme čakať ďalších deväť rokov. Celej bande Achsar držím palce.

Lineup:

  • Milan Krištofik – spev
  • Michal Ag – doprovodné vokály, gitary
  • Peter Patai – gitary
  • Marián Potocký – klávesy
  • Matej Brtko – doprovodné vokály, basa
  • Martin Sivák – bicie

Tracklist:

  1. Legends
  2. Sleeping Knights
  3. Flames of Vengeance
  4. Alone in Dark
  5. Bards’ Quest
  6. Mists of Mourning
  7. Wall of Giants
  8. Ironclad
  9. Star Treaders

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.achsar.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/achsarofficial/
https://www.instagram.com/achsarofficial/
https://bandzone.cz/achsar
https://achsar.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *